Este a 33-a zi din războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace.
UPDATE ORA 15:15.Afișarea simbolului „Z” ar putea deveni infracțiune în Germania
Persoanele care afișează simbolul “Z” pentru a susține invazia Rusiei ar putea fi urmărite penal în Germania, a anunțat Ministerul de Interne al acestei țări.
Un purtător de cuvânt al ministerului de Interne a declarat: “Războiul rusesc de agresiune împotriva Ucrainei este un act criminal, iar oricine aprobă public acest război de agresiune se poate face, de asemenea, pasibil de urmărire penală.
Ministrul Economiei de la Kiev, Iulia Sviridenko, a declarat luni, 28 martie, că războiul lansat de Rusia pe teritoriul ucrainean a costat până în prezent Ucraina 564,9 miliarde de dolari în ceea ce privește daunele aduse infrastructurii, pierderea creșterii economice și alți factori.
UPDATE ORA 12:30. Primarul Mariupolului cere evacuarea completă a orașului
Situația rămâne dramatică în Mariupol. Primarul oraşului, Vadym Boichenko a declarat luni, 28 martie, că oraşul Mariupol, controlat de armata rusă, este în pragul unei catastrofe umanitare şi trebuie evacuat complet, potrivit adevărul.ro.
Primarul Mariupolului cere evacuarea completă a orașului: „Federația Rusă se joacă cu noi”
Primarul Vadym Boichenko a declarat că aproximativ 160.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără energie electrică.
26 de autobuze aşteptau să evacueze civili, dar forţele ruse nu au fost de acord să le acorde trecere în siguranţă, a continuat el.UPDATE ORA 12:20. Zelenski vrea pacea „fără întârziere” și este pregătit să discute statutul de neutralitate
Președintele Zelenski spune că țara sa își dorește pacea „fără întârziere” și că Ucraina este pregătită să discute statutul de neutralitate ca parte a acordului de pace.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
“Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să discutăm pentru a ajunge la un compromis. Acordăm importanță maximă acestei probleme”, a spus Zelenski, potrivit biziday.ro.
Mină marină, descoperită în largul românesc al Mării Negre
Forțele Navale au intrat luni, 28 martie, în alertă, după ce un pescador românesc a observat o mină marină în derivă în largul Mării Negre. Nava militară ”Viceamiral Constantin Bălescu” a fost trimisă să neutralizeze mina.
”Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă”, a transmis luni dimineață Statul Major al Forțeșor Navale.
Potrivit acestuia, ”mina a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10.”
O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene va începe luni, în Turcia
Delegaţiile rusă şi ucraineană care negociază un posibil acord de pace după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei se vor întâlni luni în Turcia pentru o nouă rundă de tratative preconizată să dureze trei zile, a anunţat duminică negociatorul ucrainean David Arakhamia, transmite AFP, citată de Agerpres.
”La discuţiile de astăzi prin videoconferinţă s-a decis desfăşurarea următoarei runde (de negocieri) cu prezenţă, în Turcia între 28 şi 30 martie”, a precizat pe Facebook negociatorul ucrainean.
Citeste si: Joe Biden, mesaj tranșant pentru Vladimir Putin: „Nu poate rămâne la putere”. Cum a reacționat Rusia
Un consilier al președintelui Zelenski a precizat că Turcia este unul dintre statele care ar putea fi un garant pentru problemele de securitate ale Ucrainei, pe viitor, informează Reuters.
Moscova este “speriată” de interviul lui Zelenski cu jurnaliștii ruși
Volodimir Zelenski a reacționat la încercarea Rusiei de a cenzura interviul său cu jurnaliști ruși independenți, afirmând că Moscova este “speriată” de jurnaliștii “care pot spune adevărul”.
“Imaginați-vă, s-au speriat la Moscova din cauza interviului meu cu jurnaliștii ruși. Aceia dintre ei care pot spune adevărul”, a reacționat liderul de la Kiev.
Organismul de supraveghere a mass-media de la Moscova, Roskomnadzor, a emis duminică o declarație prin care a avertizat instituțiile de presă rusești să nu retransmită sau să distribuie interviul.
“Ei au distrus libertatea de exprimare în statul lor, și încearcă să distrugă statul vecin. Ei se prezintă ca jucători globali. Și ei înșiși se tem de o conversație relativ scurtă cu mai mulți jurnaliști. Ei bine, dacă există o astfel de reacție, atunci facem totul bine. Înseamnă că sunt nervoși ”, a declarat Zelenski, potrivit CNN.
Atacurile cu rachete continuă pe teritoriul Ucrainei
Soldații ruși au continuat duminică seară, 27 martie, atacurile cu rachete în Ucraina, potrivit lui Mihail Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.
Mihail Podoliak a menționat orașele Luțk, Harkov, Jîtomîr și Rivne într-o postare pe Twitter.
“Tot mai multe rachete în fiecare zi. Mariupol sub bombardamentul ‘covorului’. Rusia nu mai are o limbă, umanism, civilizație. Doar rachete, bombe și încercări de a șterge Ucraina de pe fața pământului”, a spus Podoliak, citat de CNN.