LIVE UPDATE Ziua 336 de război în Ucraina. Germania, Olanda și SUA vor trimite tancuri în Ucraina. Zelenski: „Rusia se pregăteşte pentru un nou val de agresiune”

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 25 ian 2023, 16:06

Președintele Volodimir Zelenski 

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski 

Războiul a ajuns în cea de-a 336-a zi. Ucraina va primi tancuri Leopard.

Statele Unite ale Americii și Germania vor oferi Ucrainei de tancuri grele de luptă, au declarat surse pentru Reuters, sprijin pe care Rusia l-a condamnat ca fiind o „provocare flagrantă".

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 335 de război în Ucraina: Ucraina ar fi propus Belarusului un pact de neagresiune. Rusia ar urma să nu mai permită părăsirea țării a cetățenilor

UPDATE ORA 16:00

Ambasada Rusiei în Germania a acuzat Berlinul că și-a abandonat „responsabilitatea istorică” f ață de Moscova și că a dus conflictul din Ucraina „la un nou nivel de confruntare”, transmite The Guardian.

„Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare și contrazice declarațiile politicienilor germani despre lipsa de voință a Republicii Federale Germania de a fi atrasă în el. Distruge rămășițele încrederii reciproce, provoacă daune ireparabile stării deja deplorabile a relațiilor ruso-germane și pune la îndoială posibilitatea normalizării lor în viitorul apropiat”, a transmis ambasadorul Serghei Nechayev.

UPDATE ORA 15:10

Germania va livra Ucrainei tancuri Leopard 2 Cancelarul Olaf Scholz a confirmat, miercuri, că Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului federal Steffen Hebestreit.

„Guvernul federal a decis să pună tancurile de luptă Leopard 2 la dispoziția forțelor armate ucrainene”, a transmis Steffen Hebestreit.

„Acesta este rezultatul unor consultări intense care au avut loc cu cei mai apropiați parteneri europeni și internaționali ai Germaniei. Această decizie urmează binecunoscuta noastră linie de sprijinire a Ucrainei”, a afirmat Olaf Scholtz.

În prima fază, Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6. De asemenea, Germania va permite ca și alți parteneri europeni să poată transfera în Ucraina tancuri Leopard-2. 

UPDATE ORA 14:30

Rusia a pierdut peste 900 de soldați în ultima zi

12:11Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale armatei ucrainene:

- 123.080 militari (+910 în ultimele ore)

- 3.161 tancuri (+9)

- 6.307 blindate de luptă (+23)

- 2.154 sisteme de artilerie (+6)

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

- 1.902 drone (+5)

- 450 de sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS (+2)

- 290 de avioane (+1)

- 281 elicoptere

- 220 de sisteme antiaeriene

- 18 nave/ambarcațiuni

 

UPDATE ORA 13:00

Armata ucraineană a recunoscut miercuri că a predat orașul Soledar din estul țării rușilor, la două săptămâni după ce Moscova a anunțat că a cucerit orașul, potrivit AFP.

„După luni de lupte grele(...), forțele armate ucrainene au părăsit orașul pentru a se retrage pe pozițiile pregătite", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt militar al zonei estice, Serghei Cherevati, care a refuzat însă să precizeze când a avut loc retragerea.

Germania, Olanda și SUA vor trimite tancuri în Ucraina

Publicația Der Spiegel a anunțat marți, 24 aprilie, că Germania urmează să livreze tancurile sale Leopard 2 în Ucraina, citând surse anonime. CNN a contactat guvernul german pentru comentarii, însă nu a primit un răspuns.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington a declarat că o livrare de tancuri de către SUA către Ucraina ar fi o „altă provocare flagrantă" împotriva Rusiei. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev afirmă că are suficiente arme pentru a lupta în Ucraina.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 333 de război în Ucraina. Rusia intensifică bombardamentele în regiunea Donbas. Zelenski acuză Rusia că a blocat intenţionat peste 100 de nave cu alimente

Premierul olandez Mark Rutte a declarat într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung că Olanda ar putea cumpăra 18 tancuri Leopard 2, care au fost închiriate din Germania, pentru a le transfera în Ucraina ca sprijin pentru a rezista în fața agresiunii ruse.

„Le-am închiriat, ceea ce înseamnă că le putem cumpăra, ceea ce înseamnă că le putem oferi gratuit”, a spus el.

Rutte a precizat că înțelege nevoia Ucrainei de tancuri occidentale, însă acesta consideră că un astfel de pas are sens doar dacă este efectuat în coordonare cu alte țări, precum Finlanda și Portugalia, dar nu există încă o astfel de decizie.

Zelenski: „Rusia se pregăteşte pentru un nou val de agresiune”

Președintele Volodimir Zelenski susține că Rusia pregătește o nouă ofensivă, în care aruncă toate forțele pe care le poate mobiliza.

„Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune cu forțele pe care le poate mobiliza. Ocupanții sporesc deja presiunea în Bahmut, Vuhledar și în alte direcții. Și vor să sporească presiunea la o scară mai mare. Pentru a nu recunoaște greșeala pe care au făcut-o cu agresiunea, stăpânii Rusiei vor să arunce în luptă mai mulți oameni și echipamente”, a transmis Volodimir Zelenski.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 332 de război în Ucraina. Rusia susține că a capturat satul de lângă Bakhmut. Occidentul oferă „un pachet semnificativ” de ajutor militar Ucrainei

„Acest lucru înseamnă că noi toți, cei din lumea liberă, trebuie să ne intensificăm cooperarea pentru a nu răspunde doar la crimele regulate ale Rusiei – deși acest lucru se va întâmpla, bineînțeles, va exista un răspuns – ci pentru a preveni cât mai mult posibil noi acțiuni criminale rusești”, a arătat Zelenski. „Forţele noastre trebuie să păstreze inițiativa în război , a precizat Volodimir Zelenski.