LIVE UPDATE Ziua 34 de război. A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, încheiată după 4 ore. Kremlinul dă asigurări: Rusia nu va ataca o țară membră NATO, „decât dacă este obligată”

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 29 mar 2022, 17:51

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 34-a zi. Urmează o nouă rundă de negocieri la Istanbul.

Este a 34-a zi din  războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. La mai bine de o lună, cele două țări sunt pregătite de o nouă rundă de negocieri la Istanbul. 

Citeste si: Roman Abramovici şi negociatorii ucraineni ar fi fost otrăviţi la Kiev. Ce simptome au avut

UPDATE ORA 17:51. În ce condiţii ar putea avea loc o întâlnire Putin-Zelenski

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinsk, susține că o întâlnire între Zelenski și Putin, solicitată în mai multe rânduri de partea ucraineană, şi reprezentanţii statelor garante, ar fi posibilă în caz de acord pentru încetarea ostilităţilor

"În ceea ce priveşte o întâlnire între cei doi preşedinţi, am spus de la început că ea va fi posibilă atunci când va exista un acord(...) Întâlnirea ar putea fi multilaterală, cu participarea statelor garante", a spus Vladimir Medinsk.

UPDATE ORA 17:25. Cel puțin șapte oameni au fost uciși în Mikolaiv, susține Zelenski

Volodimir Zelenski a declarat că o rachetă rusească a lovit astăzi o clădire a administrației regionale din orașul-port Mikolaiv, din sudul Ucrainei, și a provocat cel puțin șapte morți și 22 de răniți, potrivit The Guardian, într-un mesaj video adresat parlamentului Danemarcei.

”Din câte știm acum, șapte persoane au fost ucise, 22 au fost rănite, iar oamenii încă se află prin dărâmături. Nu

existau interese militare în Mikolaiv, oamenii din Mikolaiv nu reprezentau nicio amenințare pentru Rusia. Dar chiar și așa, ca toți ucrainenii, au devenit ținta trupelor rusești”.

UPDATE ORA 16:33. Rusia își reduce operațiunile militare 

Oficialii Ucrainei au anunțat că sunt dispuși să semneze un acord cu Rusia în următoarele două săptămâni. Cerința lor este ca Rusia să oprească bombardamentele imediat. 

Rusia a anunțat că va reduce acțiunile militare din Ucraina, pentru a „crește” încrederea în negocieri.

UPDATE ORA 15:50. Rusia a anunțat o reducere „drastică” a activității militare în regiunile Kiev și Cernihiv

Anunțul a fost făcut de către ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexander Fomin, după discuțiile de marți, 29 martie, de la Istanbul, dintre echipele de negociere ruse și ucrainene.

Citeste si: Rusia amenință Europa că va întrerupe livrarea de gaze dacă refuză să plătească în ruble, așa cum a cerut liderul de la Kremlin

Oficialul rus a susținut că decizia a fost luată pentru a spori încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare continuării negocierilor.

„Negocierile privind un acord asupra neutralității și statutului nenuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică (…), iar pentru a crește încrederea, s-a decis reducerea drastică a activității militare în direcția Kievului și a Cernigovului”, a declarat la Istanbul ministrul adjunct rus al apărării, Alexander Fomin.

UPDATE ORA 15:10. A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, încheiată după 4 ore

Întâlnirea dintre negociatorii ucraineni și ruși de la Istanbul s-a încheiat, a anunțat Ambasada Ucrainei în Turcia, citată de The Guardian. Discuțiile au durat aproximativ patru ore.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că soarta negocierilor dintre Federația Rusă și Ucraina ar putea fi stabilită „azi sau mâine”, iar președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, insistă asupra condițiilor Federației Ruse pentru a pune capăt războiului.

 „ În ceea ce privește soarta negocierilor, aceasta este o întrebare cu adevărat interesantă. Azi sau mâine vom înțelege dacă este ceva promițător sau nu”.

La rândul său, Matviyenko a spus că Rusia va fi pregătită să oprească războiul din Ucraina și să stabilească cooperarea atunci când se vor ajunge la acorduri cu Kievul, asupra cărora Moscova insistă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 "Poziția noastră este deschisă, nu o schimbăm. Vorbim clar și distinct despre bază, pe ce principii se pot ajunge la acorduri, după care suntem gata să oprim operațiunea militară specială și să stabilim o cooperare ulterioară", a spus el.

Ministrul adjunct al Apărării al Rusiei a declarat că Moscova a decis să „reducă în mod fundamental activitatea militară în direcția Kiev și Cernigiv” pentru a „ crește încrederea reciprocă pentru viitoarele negocieri și pentru a conveni și semna un acord de pace cu Ucraina.” 

UPDATE ORA 14:00. Klaus Iohannis a discutat din nou cu Volodimir Zelenski

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, marți, 29 martie, că a purtat o nouă discuție cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Aceasta a fost a treia convorbire dintre cei doi șefi de stat, de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Citeste si: Vladimir Putin își schimbă tactica de atac! În ce direcție se îndreaptă trupele ruse acum. Anunțul făcut de Ministerul rus al Apărării

„Am discutat cu președintele Zelenski despre situația critică din Ucraina. România va continua să aibă grijă în continuare de fiecare cetățean ucrainean care ajunge în România. Peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din partea României și alte state membre UE au ajuns în Ucraina prin hub-ul umanitar din Suceava”, a scris Iohannis pe Twitter.

 

 

UPDATE ORA 12:35. Kremlinul dă asigurări: Rusia nu va ataca o țară membră NATO, „decât dacă este obligată”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dat asigurări luni, 28 martie, că planurile Rusiei nu includ lovituri împotriva unor țări membre ale NATO sau invadarea lor, „ decât dacă este obligată să facă acest lucru”, anunță  Interfax.

„Nu vrem să ne gândim la asta”, a spus el într-un interviu acordat canalului american de televiziune  PBS, după ce a fost întrebat dacă o astfel de situație ar putea apărea. Peskov a precizat că „ dacă acest lucru nu se face în condițiile reciprocității”, adică dacă „nu ne obligă să facem acest lucru”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a mai declarat că Rusia este îngrijorată de forțelor NATO aflate la granițele sale, acuzând Alianța Nord-Atlantică de ignorarea „numeroaselor avertismente ” din partea Moscovei vizavi de acest lucru.

UPDATE ORA 11:40. O clădire guvernamentală a fost atacată în Mikolaiv  

Principala clădire guvernamentală din Mikolaiv a fost avariată în uma unui atac cu rachete marți dimineață, 29 martie, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional Vitali Kim, relatează The Guardian. Nu există informații cu privire la posibile decese, dar opt persoane ar fi prinse sub dărâmături.

”Opt civili sub dărâmături, au ieșit 50-100, căutăm și trei militari”, a precizat Kim.

În imaginile publicate de guvernator se poate observa că secțiunea centrală a clădirii a fost distrusă, fără să existe urme ale vreunui incendiu.

UPDATE ORA 11:00. Au început negocierile între Rusia și Ucraina

Au început negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei, la Palatul Dolmabahce din Istanbul, unde au fost primite de președintele Turciei.

 

Ministrul ucrainean de externe îi sfătuiește pe negociatori să nu „mănânce sau să bea” când negociază cu Rusia.

„Îi sfătuiesc pe toți cei care merg la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce sau să bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață”, a spus Kuleba.

Urmează o nouă rundă de negocieri la Istanbul

Marți, 29 martie, o delegație ucraineană a sosit la Istanbul, Turcia, pentru o nouă rundă de negocieri cu omologii lor ruși, potrivit BBC.

Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT).

Delegaţia este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum şi de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui.  

Echipa de negociere a transmis că prioritatea lor principală este să asigure o încetare a focului din partea Rusiei, deşi există scepticism cu privire la probabilitatea acestui lucru.

Citeste si: Putin laudă Garda Naţională rusă, la marcarea a şase ani de când a înfiinţat-o: „Vă mulţumesc pentru servirea impecabilă a Rusiei”

De la ănceputul războiului, Rusia a atenționat Ucraina să renunţe la orice intenţie de aderare la NATO, o problemă asupra căreia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este dispus să facă compromisuri.  

Alte probleme spinoase care se aşteaptă să fie discutate includ soarta regiunilor controlate de separatişti din estul Ucrainei, precum şi statutul Crimeei, care a fost anexată oficial de Rusia în 2014.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, „au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, se preciza într-un comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat duminică