LIVE UPDATE Ziua 378 de război în Ucraina: NATO crede că orașul Bahmut va fi al rușilor. Rusia ar fi cumpărat armament din Iran

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 mar 2023, 15:10

Dmitro Koțiubailo, cunoscut după indicativul de război ca „Da Vinci”, a fost ucis de armata rusă, în timpul luptei pentru Bahmut

Sursa: Facebook

În a 378-a zi de război, Institutul pentru Studiul Războiului susține că Rusia nu are forțele mecanizate necesare, pentru a reuși să avanseze mai departe de Bahmut. Oficialii americani susțin că un grup pro-ucrainean este responsabili pentru scoaterea din funcțiune a gazoductului Nord Stream din Marea Baltică, în anul 2022.

UPDATE ORA 15:00. NATO crede că orașul Bahmut va fi al rușilor

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, este de părere că orașul Bahmut urmează să ajungă în mâinile rușilor în doar câteva zile, după o luptă de luni de zile pentru el. „Nu putem exclude că Bahmut ar putea cădea, în cele din urmă, în următoarele zile”.

UPDATE ORA 14:30. Rusia ar fi cumpărat armament din Iran

Rusia ar fi cumpărat, din Iran, sute de mii de obuze și milioane de gloanțe. Muniția a fost transportată pe nave sub pavilion rusesc, conform Sky News care a mai adăugat că, pentru a nu fi prinsă, Moscova a plătit în numerar.

UPDATE ORA 13:30. Ucraina neagă implicarea în sabotajul Nord Stream

Guvernul ucrainean a declarat că Ucraina nu are nicio implicare în ceea ce privește sabotajul care a avut loc la gazoductul Nord Stream din Marea Baltică.

„Aceasta nu este activitatea noastră”, a declarat Oleksii Reznikov, ministrul Apărării.

New York Times a publicat informații conform cărora oficialii americani au văzut noi informații care atestă faptul că „un grup pro-ucrainean” este responsabil pentru sabotajul care a avut loc în anul 2022.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE ORA 12:30. Uniunea Europeană nu va accepta să fie amenințată de Rusia

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că niciodată Uniunea Europeană nu va accepta ca securitatea ei să fie amenințată de către Rusia.

„Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu vise de imperiu să îşi treacă tancurile peste o frontieră internaţională”. Uniunea Europeană „ nu va accepta niciodată această ameninţare la adresa securităţii europene şi a însăşi temeliei comunităţii noastre internaţionale”.

UPDATE ORA 11:00. Ucraina a pierdut un soldat important, în Bahmut

Dmitro Koțiubailo, cunoscut după indicativul de război ca „Da Vinci”, a fost ucis de armata rusă, în timpul luptei pentru Bahmut. Acesta avea doar 27 de ani și era unul dintre cei mai tineri deținători ai celei mai înalte distincții- Erou al Ucrainei.

UPDATE ORA 09:30. Ucraina a respins 100 de atacuri ale rușilor

Armata ucraineană a respins, pe cinci fronturi, 100 de atacuri ale rușilor, conform Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

„Ocupanții își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive pe fronturile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk. Ei continuă să desfășoare operațiuni ofensive nereușite în apropiere de Orihovo-Vasilivka, Dubovo-Vasilivka, Bahmut, Kamianka, Avdiivka și Mariinka în regiunea Donețk”, a declarat armata Ucrainei.

UPDATE ORA 08:30. Grupul Wagner anunță controlul părții de est a orașului Bahmut

Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare, a anunțat că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul deplin asupra părții de est a orașului Bahmut.

Cu toate acestea, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au declarat că Rusia „nu are capacitatea de a exploata capturarea tactică a orașului Bahmut, pentru a genera efecte operaționale”.

UPDATE ORA 08:00. Volodimir Zelenski consideră că Rusia va avea avantaj, dacă pune mâna pe orașul Bahmut

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru CNN, că, dacă armata rusă va cuceri orașul Bahmut, va avea „drum deschis” pentru a cuceri și celelalte orașe din estul Ucrainei.

De asemenea, președintele ucrainean a precizat că armata sa va rămâne în Bahmut, pentru a apăra orașul.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.