Este a 38-a zi din războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. Două oraşe din centrul Ucrainei au fost atacate cu rachete de către armata rusă.
Citeste si: Kremlinul, reacție după ce presa a speculat că Putin ar avea cancer. Care este starea liderului rus
UPDATE ORA 16:18
Carla Del Ponte, fost procuror de crime de război, cere Curții Penale Internaționale emiterea unui mandat de arestare pentru Putin.
„Putin este un criminal de război”. Fostul procuror a declarat că emiterea unui mandat de arestare ar fi un semnal important că „s-a făcut muncă de investigație”.
“Este singurul instrument care există, care face posibilă arestarea celui vinovat de crimă de război şi aducerea lui în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat Del Ponte.
Carla Del Ponte a precizat că un mandat de arestare nu înseamnă neapărat că Putin ar fi luat în custodie: “Dacă el rămâne în Rusia, asta nu s-ar întâmpla niciodată.
Papa Francisc l-a criticat pentru prima dată pe Vladimir Putin
Aflat într-o vizită în Malta, Papa Francisc l-a criticat pentru prima dată pe Vladimir Putin, fără să-i spună numele însă.
„Încă o dată, un potentat, care din păcate este captiv unor pretenții anacronice reprezentând interese naționaliste, provoacă și ațâță conflicte, în vreme ce oamenii simpli simt nevoia să își construiască un viitor. Din estul Europei, tărâmul răsăritului de soare, umbra întunecată a războiului s-a răspândit acum. Credeam cu toții că invadarea altor țări, lupte sălbatice de stradă și amenințări nucleare sunt amintiri teribile ale unui trecut îndepărtat. Cu toate acestea, vântul rece al războiului aducător doar de moarte, distrugere și ură a început să bată puternic peste noi, afectându-ne viețile tuturor”, a declarat Papa Francisc.
UPDATE ORA 13:35
Poliţia de Frontieră a anunţat că în ultimele 24 de ore au intrat în România, aproape 70.000 de persoane, iar dintre acestea peste 7.300 au fost cetăţeni ucraineni, în scădere cu 11% faţă de ziua precedentă.
„În data de 1 aprilie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 69.524 de persoane, dintre care 7.365 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.047 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.480 cetăţeni ucraineni (scădere cu 11,2%)”, a transmis Poliţia de Frontieră, sâmbătă, printr-un comunicat de presă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Conform sursei citate, până la data de 1 aprilie, ora 24, au intrat în România 603.120 cetăţeni ucraineni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat evacuarea cu succes a civililor, vineri, prin coridoarele umanitare din trei regiuni: Donețk, Luhansk și Zaporizhzhia. Aproape jumătate din cei peste 6.000 de evacuați au fugit din orașul-port asediat Mariupol, a spus el, potrivit BCC.
Două oraşe din centrul Ucrainei, atacate cu rachete
Dmitri Lunin, şeful administraţiei regionale din Poltava, a anunțat că orașele Poltava și Kremenciuk au fost atacate cu rachete, potrivit The Guardian.
“Poltava. O rachetă a lovit facilităţi de infrastructură noaptea trecută. Kremenciuk. Multe atacuri asupra oraşului dimineaţa”, a notat Dmitri Lunin în social media, citat de News.ro.
În atacuri au fost distruse elemente de infrastructură şi clădiri rezidenţiale, a anunţat Dmitri Lunin.
Poltava este reşedinţa regiunii cu acelaşi nume, la est de Kiev, iar Kremenciuk este unul dintre oraşele mari din zonă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că mai sunt ”bătălii dificile” de dus înainte de a se ajunge din nou la pace. ”Cu toţii vrem să câştigăm”, afirmă preşedintele.
”Înainte – bătălii dificile. Este încă imposibil să ne gândim că am trecut deja toate testele.
Dar când va fi – toată lumea o va vedea. Toată lumea va simţi că pacea vine. Ocupanţii îşi retrag forţele în nordul ţării noastre. Retragerea este lentă, dar vizibilă. Undeva sunt expulzaţi cu bătălii. Undeva îşi lasă poziţiile singuri.
Noi mergem înainte. Ne mişcăm cu grijă. Şi toţi cei care se întorc în această zonă trebuie, de asemenea, să fie foarte atenţi. Este încă imposibil să se revină la viaţa normală, aşa cum a fost. Chiar şi în zonele în care ne întoarcem după lupte. Va trebui să aşteptaţi. Aşteptaţi ca pământul nostru să fie curăţat. Aşteptaţi până când veţi fi siguri că noi bombardamente sunt imposibile.
În estul ţării noastre situaţia rămâne extrem de dificilă. Armatele ruse se acumulează în Donbas, în direcţia Harkov. Se pregătesc pentru noi lovituri puternice. Ne pregătim pentru o apărare şi mai activă.
Europa nu are dreptul să reacţioneze în tăcere la ceea ce se întâmplă în Mariupolul nostru. Întreaga lume trebuie să reacţioneze la această catastrofă umanitară.”, afirmă Volodimir Zelenski, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un nou video postat pe reţelele de socializare.