Volodimir Zelenski a anunțat că luptele din orașul Bahmut au devenit „deosebit de intense", dar cu toate aceste, președintele ucrainean nu a lăsa să se înțeleagă că orașul a căzut în mâinile rușilor, așa cum susține fondatorul forței de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.
„Mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Mariinka și Bahmut. În special la Bahmut. Acolo este deosebit de 'intens'", a spus Zelenski.
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că trupele sale au reușit să captureze orașul Bahmut și că au arborat un steag rusesc pe sediul administrativ local, relatează presa internațională.
"Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în părțile vestice", a declarat Prigozhin într-un mesaj audio postat duminică pe contul de Telegram al serviciului său de presă.
Update ora 14:30. Klaus Iohannis a prezentat ce a discutat cu Olaf Scholz
Prședintele Klaus Iohannis a dezvăluit că a vorbit cu cancelarul Olaf Scholz despre situația de securitate determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Acesta a declarat că a prezentat sprijinul României acordat Ucrainei, în diferite domenii.De asemenea, Klaus Iohannis a susțițut că este foarte important ca Ucraina să primească ajutor atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea statelor membre, cât timp este nevoie.
„În prim-planul convorbirilor s-a aflat, bineînțeles, situația de securitate determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am prezentat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, în diferite domenii, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale, precum și măsurile pe care noi le-am luat în sprijinul celor peste 3,8 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut granița
și al celor peste 110.000 dintre aceștia care au decis să rămână în România. Este crucial ca toate aceste eforturi să continue, cât timp este nevoie, atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea statelor membre. Discuțiile noastre au vizat, totodată, posibilitățile de creștere a sprijinului României și al Germaniei pentru partenerii estici, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO, mai ales pentru Ucraina și Republica Moldova.
Preşedintele Iohannis a mai spus că „Marea Neagră este acum mai mult ca oricând de importanţă strategică”.
„De aceea, susţinem că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, ceea ce reclamă includerea problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic. Am avut, totodată, o discuţie amplă cu Cancelarul Scholz cu privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la spaţiul Schengen este principalul nostru obiectiv, Germania ne-a fost alături, ne-a susţinut activ şi i-am mulţumit şi astăzi domnului Cancelar pentru această abordare. România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spaţiu. Am abordat în cadrul discuţiilor şi subiectul extinderii Uniunii. România şi Germania susţin continuarea acestui proces, pe baza meritelor proprii. Balcanii de Vest rămân o prioritate esenţială a Uniunii. Am reiterat sprijinul principial al României pentru viitorul european al statelor din Balcanii de Vest, inclusiv prin furnizarea de expertiză în domenii critice, şi pentru asigurarea unui mediu stabil şi sigur în regiune. Împărtăşim o viziune comună şi cu privire la valenţele strategice ale extinderii spre Est a Uniunii. Am evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei”, a completat Klaus Iohannis.
El a adăugat că discuţiile cu Olaf Scholz au vizat şi Iniţiativa celor Trei Mări.
„Am discutat, de asemenea, şi despre Iniţiativa celor Trei Mări şi am prezentat obiectivele Summitului de anul acesta, pe care îl voi găzdui pe 6 septembrie. Am salutat interesul şi sprijinul constant manifestate de Germania pentru Iniţiativă şi am invitat partea germană să aibă o participare la nivel înalt la Summit, dar şi la Forumul de Afaceri organizat în marja Summitului. În încheiere, doresc să vă mulţumesc, domnule Cancelar federal, pentru vizită şi pentru deschiderea manifestată cu privire la toate aspectele abordate astăzi în discuţii”, a conchis şeful statului.
Update ora 13:00. Serhii Cherevatii, despre capturarea orașului Bahmut
Ucraina a afirmat luni, 3 aprilie, că rușii sunt „foarte departe" de capturarea orașului Bahmut și că luptele au făcut ravagii în jurul clădirii administrației orașului, unde grupul de mercenari Wagner a afirmat că a arborat steagul rusesc.
„Bahmutul este ucrainean și ei nu au capturat nimic și sunt foarte departe de a face acest lucru, ca să spunem așa", a declarat telefonic pentru Reuters Serhii Cherevatii, purtător de cuvânt al comandamentului militar din est.
Update ora 11:30. Volodimir Zelenski va vizita Polonia
Consilierul pentru afaceri externe al președintelui polonez, Marcin Przydacz, a declarat luni, 3 aprilie, că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va vizita Polonia pe 5 aprilie, potrivit Reuters.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Vizita va avea loc la invitația președintelui (Andrzej) Duda. Vor avea loc discuții lungi și ample, nu numai despre situația de securitate, ci și despre sprijinul economic și politic. Va fi o vizită oficială", a declarat Przydacz pentru radioul privat RMF.
Volodimir Zelenski:" Raşismul trebuie să sufere o înfrângere totală: militară, economică, politică, juridică"
Mai mult, liderul de la Kiev a afirmat, duminică, 2 aprilie, într-un nou discurs, că “raşismul” trebuie să fie înfrânt din toate punctele de vedere, el vorbind în prealabil despre atacurile din ultimele ore ale rușilor. “Raşism” este un termen folosit de ucraineni la adresa ocupanților, o combinație între “ruși” și “nazism”.
“Astăzi, teroriștii ruși au lovit din nou la Kostiantynivka, regiunea Doneţk. Blocuri rezidențiale. Șase oameni au fost uciși de acest bombardament rusesc. Trei femei, trei bărbați. Oameni obișnuiți dintr-un oraș obișnuit din Donbas. Alte 11 persoane au fost rănite. Rusia a folosit rachete S-300 și Uragan MLRS împotriva Kostiantynivka. În această dimineață, teroriștii ruși au atacat și districtul Konotop din regiunea Sumy. Două persoane au fost ucise.
Acestea sunt doar câteva exemple din zecile de atacuri pe zi. Există o singură modalitate de a opri teroarea rusă, de a restabili securitatea în toate orașele și comunitățile noastre- din regiunea Sumy până la Donbas, din regiunea Harkov până în regiunea Herson, din regiunea Kiev până la Yalta. Și aceasta este victoria militară a Ucrainei. Nu există altă cale și nu va exista altă cale.
Statul malefic pentru care a devenit o normă să atace locuințele cu „Uragan”, să lanseze rachete S-300 către orașe, să bombardeze sate obișnuite, oameni... Statul malefic trebuie învins. În fiecare sens al cuvântului. Raşismul trebuie să sufere o înfrângere totală: militară, economică, politică, juridică. Primul punct este militar. Și îl va înfrunta”, a spus Zelenski.
El a menționat că duminică ucrainenii marchează aniversarea eliberării noastre Kiev de sub “armata raşistă”. “În 2 aprilie, ultimul ocupant a fugit de pe teritoriul regiunii Kiev. Va veni o zi în care vom spune: ultimul ocupant a fugit din sau a fost ucis în regiunea Doneţk, regiunea Lugansk, regiunea Herson și în tot sudul nostru. Crimeea va fi din nou liberă și în siguranță. Ucraina își va recupera toate teritoriile”, a adăugat liderul de la Kiev.
Cancelarul Olaf Scholz, în vizită oficială în România
Luni, 3 aprilie, cancelarul german, Olaf Scholz, va veni în vizită oficială în România și se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă. Mai mult, la Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, unde se va discuta despre situația de securitate și ajutorul pentru Republica Moldova.
Citește și: Rusia a anunțat că a doborât, pe frontul din Ucraina, prima bombă americană GLSDB
”Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 3 aprilie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Cancelarul Federal al Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. De asemenea, Președintele României va găzdui o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Cancelarul Olaf Scholz.
Vizita Cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relațiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România şi Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradițională, relații istorice și interumane extinse, precum și pe interesul comun în ceea ce privește securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Va fi accentuat interesul ambelor părți pentru dinamizarea schimburilor economice și a investițiilor, având în vedere faptul că Germania este cel mai important partener comercial al tării noastre și al doilea investitor în economia românească, dar și a cooperării sectoriale. Totodată, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE și NATO
Președintele Klaus Iohannis și cancelarul Olaf Scholz vor discuta, de asemenea, despre situația de securitate generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin prisma evoluțiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaților, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piața globală, precum și sprijinirea parcursului european al acestei ţări. Va fi abordată, totodată, cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre.
Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui președintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Discuțiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm și neabătut din partea partenerilor Chișinăului, în special în condițiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale”, anunță Administrația Prezidențială.