LIVE UPDATE Ziua 407 de război în Ucraina: Zelenski susține că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut. Macron și Ursula von der Leyen se întâlnesc cu Xi Jinping

Author: Diana Tilă

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 407-a zi. Rusia continuă bombardamentele.

 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis că este dispus să ceară soldaților ucraineni, care apără de luni de zile Bahmutul, să se retragă. Liderul de la Kiev a mai menționat că acest lucru se va întâmpla numai în anumite condiții.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 406 de război în Ucraina: Zelenski, în vizită în Polonia. Macron și Ursula von der Leyen, în China

Zelenski susține că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

Aflat miercuri, 5 aprlie, în Polonia, Volodimir Zelenski a dezvăluit pentru prima dată posibilitatea unei retrageri militare din orașul Bahmut din estul țării, aflat de luni de zile sub asediul forțelor ruse, relatează CNN.

"Pentru mine, cel mai important lucru este să nu ne pierdem militarii", a declarat Zelenski în timpul întâlnirii, la Varşovia, cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

"Şi, cu siguranţă, dacă există la un moment dat evenimente şi mai intense şi pericolul ca noi să pierdem personal din cauza încercuirii, vor exista decizii corecte, adecvate, luate de generalul de la faţa locului. Sunt sigur de asta", a spus Zelenski.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 405 de război în Ucraina: Lavrov susține că Rusia și China vor sta „umăr la umăr” ca să-și apere interesele. Finlanda va deveni marți membră a NATO

"Dar cu cât mai multă muniţie adecvată va ajunge în Ucraina, cu atât mai repede vom lupta cu situaţia nu doar în Bahmut, ci pe întreg teritoriul ţării noastre", a adăugat el.

Zelenski a recunoscut că situaţia de la Bahmut este "cea mai dificilă" din ţară. "Cel mai mare număr de arme şi artilerie este folosit acolo. Situaţia de acolo este foarte, foarte dificilă.

Şi există lipsuri zilnice. Avem artilerie, avem suficiente obuze de partea noastră, apoi avem mai puţine. Acest lucru se întâmplă în fiecare zi. Avem succese în unele zone din Bahmut, avansăm- sau nu, şi ne retragem din nou pe poziţiile noastre ”, a descris preşedintele ce se întâmplă pe front.

"Cu toate acestea, noi suntem în Bahmut şi inamicul nu controlează Bahmutul. Aceasta este situaţia de astăzi", a dat asigurări Zelenski.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Macron și Ursula von der Leyen se întâlnesc cu Xi Jinping

Joi, 6 aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor încerca să discute descpre războiul din Ucraina, într-o întâlnire cu Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, scrie AFP.

Emmanuel Macron are ambiţia de a „fi o v oce care uneşte Europa”, după cum a amintit într-un discurs de miercuri. „Aşadar, venirea la Beijing însoţită de preşedintele Comisiei Europene”, „este să subliniem coerenţa acestei abordări”.

Mai mult, Emmanuel Macron consideră că Beijingul ar putea juca un „rol major” în „găsirea unei căi de pace” în Ucraina, salutând „ dorinţa de a se angaja în rezolvarea conflictului” manifestată de China atunci când a lansat un Document în 12 puncte care rezumă poziţia sa în februarie.

Citește și: Rusia vrea să recruteze 400.000 de bărbați, pentru a fi înrolați. Ultima mobilizare ordonată de Vladimir Putin a vizat 300.000 de bărbați

De asemenea, Ursula von der Leyen a emis un avertisment mult mai dur săptămâna trecută la Bruxelles: „ Modul în care China continuă să reacţioneze la războiul lui Putin va fi un factor determinant în viitorul relaţiilor dintre UE şi China”.

„Acum, după ce şi-a ţinut discursul, este în mod clar în vizorul Beijingului, deoarece şi-a prezentat o viziune destul de fermă şi dură, care nu este deloc şi cea a lui Emmanuel Macron”, explică pentru AFP Marc Julienne, şeful activităţilor din China la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri).

„Aşa că vom vedea cum vor distribui rolurile”, adaugă el, poziţia fermă a liderului european determinând „ca Emmanuel Macron să fie depăşit de Ursula von der Leyen”.

Dar „ a juca un poliţist bun şi un poliţist rău între Macron şi von der Leyen la Beijing ar slăbi instantaneu naraţiunea europeană a unui front unit”, avertizează Antoine Bondaz de la Fundaţia pentru Cercetare Strategică într-o notă analitică.