LIVE UPDATE Ziua 41 de război. UE impune noi sancțiuni pentru Rusia. Ce se întâmplă cu importurile de cărbune

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 05 ian 2023, 03:10

Ziua 41 de război Rusia-Ucraina

Sursa: twitter

Este ziua 41 de război în Ucraina, iar trupele ruse de repoziționează. Autoritățile au anunțat un bilanț provizoriu al victimelor, 165 de copii fiind uciși de la începutul războiului și până în prezent.

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă în ciuda încercărilor repetate de a purta negocieri și de a ajunge la un numitor comun, astfel încât să fie restabilită pacea. În ziua 41 de război, Ucraina a anunțat că mai bine de 165 de copii au fost uciși, iar alți 266 au fost răniți. 

UPDATE ORA 17:22: Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, atrage atenția că trupele ruse vor să atace sudul și estul Ucrainei

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că, în momentul de față, trupele ruse se regrupează pentru a putea ataca sudul și estul Ucrainei.

„Observăm mișcări semnificative de trupe (n.r ruse) care părăsesc regiunea Kievului, se regrupează, se reînarmează și își refac proviziile, pentru a se concentra asupra estului Ucrainei. În săptămânile care urmează, ne așteptăm ca Rusia să preseze asupra estului și sudului Ucrainei, pentru a încerca să preia complet regiunea Donbas și să creeze un culoar pe uscat către Crimeea ocupată ”, a precizat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, conform digi24.ro.

UPDATE ORA 16:30: UE a anunțat un nou set de sancțiuni pentru Rusia 

Pentru a determina Rusia să renunțe la războiul pornit împotriva Ucrainei, UE a decis să impună noi sancțiuni economice. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Astăzi, ne propunem să ducem sancțiunile cu un pas mai departe. Le vom lărgi, ca să taie și mai adânc în economia Rusiei.

Acest al cincilea pachet are șase piloni. În primul rând vom impune o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Acest lucru va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

În al doilea rând: interdicția totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă.

Aceste patru bănci, pe care acum le separăm total de piețe, reprezintă 23% din cota de piață în sectorul bancar rus. Acest lucru va slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei.

În al treilea rând: interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE. Anumite scutiri vor acoperi elementele esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia.

În plus, vom propune interzicerea operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus. Această interdicție va limita drastic opțiunile pentru industria rusă de a obține bunuri cheie.

În al patrulea rând: interdicții suplimentare de export, în valoare de 10 miliarde EUR, în zonele în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, de exemplu, computere cuantice și semiconductori avansati, dar și mașini sensibile și echipamente de transport.

Prin aceasta, vom continua să degradăm baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei.

În al cincilea rând: noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde EUR, pentru a reduce fluxul monetar al Rusiei și al oligarhilor săi, pentru produse de la lemn la ciment, de la fructe de mare la băuturi alcoolice. Făcând asta, închidem, de asemenea, lacunele dintre Rusia și Belarus.

Al șaselea: Luăm o serie de măsuri foarte direcționate, cum ar fi interzicerea generală a UE privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice din statele membre sau excluderea oricărui sprijin financiar, fie el european sau național, pentru organismele publice ruse. Pentru că banii din impozitele europene nu ar trebui să meargă în Rusia sub nicio formă.

În cele din urmă, propunem, de asemenea, liste suplimentare de persoane, pe care HR/VP, Josep Borrell, vi le va explica. Dar asta nu e tot. Lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv la importurile de petrol, și reflectăm asupra unor idei prezentate de statele membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astăzi, peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni. Să luăm o poziție clară nu este crucială doar pentru noi în Europa, ci și pentru restul lumii. O poziție clară împotriva războiului lui Putin. O poziție clară împotriva masacrului civililor. Și o poziție clară împotriva încălcării principiilor fundamentale ale ordinii mondiale.”, a transmis șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Toate aceste măsuri anunțate de Ursula von der Leyen vor intra în vigoare dacă vor fi aprobate de Consiliul Uniunii Europene. 

UPDATE ORA 15:15: Rezervor cu acid azotic, lovit de o rachetă în Lugansk. Avertismentul autorităților 

Un rezervor cu acid azotic a fost lovit de o rachetă rusă. Autoritățile au avertizat că s-a produs un nor de fum toxic, oamenii fiind sfătuiți să rămână în case sau dacă trebuie să iasă să folosească mască de protecție.

 

UPDATE ORA 14:17: Volodimir Zelenski despre o posibilă discuție cu Putin: „Ar fi uşor să spun nu stau de vorbă cu tine” Președintele ucrainean, noi informații despre negocierile cu Rusia

În contextul celor întâmplate în Bucea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că o discuție între el și Vladimir Putin este puțin probabilă, dar că negocierile trebuie să continue, aceasta fiind singura modalitate prin care pot fi oprite luptele. Volodimir Zelenski a spus că faptele din Bucea sunt de neiertat.

„Ar fi uşor să spun „nu stau de vorbă cu tine şi e de înţeles după ceea ce ai făcut, de aceea”. Toţi, inclusiv eu, vom percepe însăşi posibilitatea de negocieri ca pe o provocare. Provocarea este internă, în primul rând proprie, o provocare omenească. Apoi, când te aduni, şi trebuie s-o faci, cred că nu avem altă opţiune ”, a precizat Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, citat de stirileprotv.ro. 

UPDATE ORA 13:40: Noi atacuri împotriva orașului Harkov 

Armata ucraineană anunță că armata rusă a lansat aproximativ 54 de atacuri asupra orașului Harkov, iar cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața. Conform informațiilor prezentate de armata ucraineană, atacul armatei ruse a vizat localităţile Saltovka, Piatihatki, Oleksiivka, Holodna Hora, Dergaci, Barvinkovo şi Ciuguiev.

UPDATE ORA 12:40: Ursula von der Leyen merge la Kiev pentru a se va întâlni cu Volodimir Zelenski 

Ursula von der Leyen urmează să se deplaseze la Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski în cursul acestei săptămâni. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al acesteia. În vizita pe care o va face la Kiev, Ursula von der Leyen va fi însoțită de Josep Borrell, șeful diplomației europene.

 

Ziua 41 război Rusia-Ucraina. Imaginea care a devenit virală în mediul online 

O fotografie în care apare o fetiță pe spatele căreia părinții au trecut numele și datele de contact a devenit virală în mediul online. Părinții au luat această decizie pentru ca micuța să poată fi identificată în cazul în care ei vor fi uciși. Imaginea cu fetița a fost postată pe twitter și s-a răspândit rapid în mediul online.

 

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să facă victime și în rândul copiilor. Autoritățile din Ucraina au anunțat că au fost uciși cel puțin 165 de copii, în timp ce 266 au fost răniți. Bilanțul anunțat nu include și victimele din Mariupol,  Kiev, Cernihiv sau Lugansk, potrivit stirileprotv.ro.

Bombardamentele continuă în Ucraina, astfel că în noaptea de luni spre marți, orașul Kramatorsk a fost lovit de mai multe rachete sau obuze. Acestea au distrus o școală, geamurile fiind spulberate. Referitor la numărul victimelor, autoritățile nu au prezentat informații, însă au precizat că școala era goală în momentul în care a avut loc atacul.

Citeste si: Angela Merkel refuză ca Ucraina să adere la NATO și nu răspunde la invitația președintelui Volodimir Zelenski de a veni la Bucha

Rusia este în continuare acuzată de crime de război, motiv pentru care preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsol, a cerut introducerea unor „embargouri obligatorii” asupra importurilor de energie rusă, la nivelul UE.

În cursul zilei de marți, 5 aprilie 2022, armata ucraineană a anunțat că Rusia ar pregăti un atac în estul Ucrainei, acesta fiind motivul pentru care și-a regrupat trupele. Armata rusă blochează în continuare Harkov și își dorește să dețină controlul asupra orașului Mariupol. Ucraina acuză Rusia că ar fi folosit muniție interzisă pentru a bombarda oraşul Nikolaiev. 

„Inamicul îşi regrupează trupele şi îşi concentrează eforturile pentru a se pregăti pentru o operaţiune agresivă în estul statului nostru. Scopul este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk”, a precizat armata ucraineană.

Citeste si: Ce este dispus să ofere Volodimir Zelenski în schimbul păcii din partea Rusiei: „Obiectivul nostru este pacea și revenirea la o viață normală”