LIVE UPDATE Ziua 410 de război: Rușii încearcă să captureze orașul Bahmut. Zelenski vrea să obțină invitația de aderare la NATO în iulie

Autor: Diana Tilă

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 410-a zi. Armata rusă intensifică atacurile în orașul Bahmut.

Rușii continuă să bombadeze orașul Bahmut, în speranța de a cuceri complet orașul. În partea de sud a regiunii Donețk, Statul Major General a raportat că „cea mai aprigă luptă” se duce pentru Marinka, un alt oraș din Ucraina care a fost redus la ruine din cauza atacurilor neîncetate ale Rusiei.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 409 de război: Volodimir Zelenski, adevărul despre negocierile cu Rusia: "Respectul şi ordinea vor reveni"

Rușii încearcă să captureze orașul Bahmut

Statul Major General a transmis pe Facebook că, ucrainenii au reușit să respingă o ofensivă rusă în apropiere de satul Bohdanivka, la nord-vest de Bahmut, aproape încercuit. 

De asemenea, în sudul regiunii Donețk, Statul Major General a pecizat că „cea mai aprigă luptă” se duce pentru Marinka.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 408 de război: Armata ucraineană: „Cele mai intense lupte” au loc în 3 orașe din estul Ucrainei. Ursula von der Leyen l-a avertizat pe liderul chinez, Xi Jinping: "Ar dăuna în mod semnificativ"

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rapoarte militare ucrainene vin la câteva zile după ce șeful Grupului mercenar Wagner al Rusiei, Evgheni Prigojin, a recunoscut că soldații ucraineni nu se retrag încă din Bahmut. Cu toate că bătălia pentru Bahmut devine mult mai grea pentru forțele ucrainene desfășurate în oraș și în jurul acestuia, Kievul a precizat că va continua să apere orașul, cel puțin pentru moment.

Zelenski vrea să obțină invitația de aderare la NATO în iulie

Preşedintele Volodimir Zelenski vrea să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind, în discursul său de sâmbătă seară, că fără Ucraina NATO nu poate apăra Europa, scrie News.ro.

„Este o plăcere să închei această săptămână cu rezultate bune pentru stat – în ceea ce priveşte armele, sprijinul internaţional, extinderea legăturilor noastre cu lumea şi mişcarea noastră spre NATO”, le-a spus Zelenski compatrioţilor în alocuţiunea de sâmbătă seară, în care a făcut un bilanţ al celor mai

importante demersuri diplomatice.

Citește și: Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2023. Evoluție neașteptată

„O decizie foarte importantă a fost luată săptămâna aceasta în Lituania în ceea ce priveşte principalele aşteptări de la summitul NATO programat la Vilnius”, a arătat Zelenski, care a fost invitat să participe la summitul din Lituania, unde Kievul speră să obţină garanţii ferme de securitate.

Potrivit presei internaţionale, însă, aliaţii sunt deocamdată divizaţi în legătură cu acest subiect, iar SUA sunt cele care s-ar împotriva unei „foi de parcurs” care să fie un fel de anticameră pentru Ucraina.

„Seimas-ul lituanian (parlamentul) a recunoscut necesitatea de a invita Ucraina să devină membră NATO – de a o invita anul acesta, la summitul de la Vilnius”, a subliniat Zelenski, în acest context. „Mulţumesc poporului lituanian şi tuturor politicienilor lituanieni pentru că au înţeles situaţia actuală de securitate din Europa.

Numai împreună cu Ucraina, Alianţa va garanta o protecţie reală a Europei împotriva oricărei ingerinţe în viaţa popoarelor – în frontierele existente şi în ordinea internaţională bazată pe reguli. Dar fără Ucraina, este dificil să ne imaginăm puterea”, a punctat Zelenski.