LIVE UPDATE Ziua 436 de război. Nou atac rusesc cu drone asupra Kievului. Departamentul de Stat al SUA susține că Rusia a ucis sau rănit peste 100 de civili în ultimele 4 zile

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 05 feb 2024, 00:15

Nou atac rusesc cu drone asupra Kievului.

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Rusia continuă să bombardeze Ucraina. Armata ucraineană susține că forțele rusești au încercat să avanseze în Ucraina și au atacat intens Kievul.

Joi, 4 mai, Kievul a fost atacat de forțele ruse. Rușii au folosit drone, locuitorii capitalei auzind tiruri ale forțelor antiaeriene și explozii, iar cel puțin o dronă a fost doborâtă.

Autoritățile din Kiev au declarat joi seară stare de alertă pentru Kiev și zona înconjurătoare. Astfel, cetățenii au mers la adăposturile antiaeriene și au declarat că de această dată dronele au sosit mai repede decât de obicei, după ce au fost declarate alertele.

Colaboratori Reuters au auzit focuri de armă și explozii repetate și mai puternice în apropierea centrului orașului.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 435 de război. Ucraina: Cel mai mare atac al Rusiei, respins noaptea trecută. Cel puțin 21 de morți, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Herson

UPDATE ORA 15:00.Liderul grupului Wagner intenționează să-și retragă trupele din Bahmut

Liderul grupului Wagner din Rusia a transmis că își va retrage trupele din orașul ucrainean Bahmut până miercuri, în urma unui conflict legat de aprovizionarea cu muniție, potrivit BBC, citat de Antena3.

Fondatorul grupului Wagner a făcut aceste declarații după ce a postat pe rețelele sociale un videoclip în care apare plimbându-se printre cadavrele luptătorilor morți, cerând ministrului rus al apărării mai multe provizii, relatează BBC.

" Ei mor pentru ca voi să vă puteți juca în dulapurile voastre de sequoia", a spus el în timp ce se adresa guvernului.

Trupele sale vor pleca pe 10 mai.

China vrea să oprească războiul din Ucraina 

Ministrul de Externe de la Beijing, Qin Gang, a declarat vineri, 5 mai, că administraţia Chinei își dorește să menţină eforturile pentru identificarea unei soluţii diplomatice de oprire a războiului din Ucraina, conform Reuters.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"China vrea să menţină comunicarea şi acţiunile de coordonare cu Rusia pentru contribuţii concrete în sensul rezolvării crizei pe cale politică", a declarat vineri Qin Gang.

Totodată, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a vorbit cu Volodimir Zelenski, şi i-a transmis că Beijingul vrea să trimită emisari în Ucraina în cadrul eforturilor diplomatice de oprire a conflictului cu Rusia.

"Dialogul şi negocierile constituie singurele modalităţi viabile de soluţionare a crizei din Ucraina. Într-un eventual război nuclear, nu va fi niciun câştigător", i-a transmis Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei oficiale Xinhua. 

Departamentul de Stat al SUA susține că Rusia a ucis sau rănit peste 100 de civili în ultimele 4 zile

Atacurile aeriene ale rușilor împotriva Ucrainei au rănit sau ucis peste 100 de civili, inclusiv cel puțin cinci copii, în ultimele patru zile, susține Departamentul de Stat al SUA, potrivit Sky News.

„Statele Unite nu își vor întoarce niciodată privirea de la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat joi Vedant Patel, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat. 

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 434 de război. Forțele ucrainene au lovit patru depozite de muniție ale armatei ruse. Ucraina a format opt noi brigăzi pentru contraatac

Bloomberg: UE încearcă să vizeze țările care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor

Uniunea Europeană a vorbit despre noi sancțiuni care vizează țările care nu fac suficient de mult pentru a împiedica Rusia să ocolească restricțiile deja în vigoare, relatează  Bloomberg.

Aceste sancțiuni au ca scop descurajarea națiunilor de a ajuta Rusia și tăierea canalelor comerciale pe care Moscova le-ar putea folosi, au declarat persoanele respective pentru publicație. Măsurile se vor concentra probabil pe țările din Asia Centrală și pe vecinii imediați ai Rusiei, citează  Kyiv Independent.

Dacă mecanismul este ineficient, următorul pas va fi reprezentat de restricții țintite asupra unor produse cheie, scrie Bloomberg.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 432 de război. Atac cu rachete rusești asupra Ucrainei. Comandantul suprem aliat al forțelor NATO, întâlnire cu liderul armatei ucrainene