LIVE UPDATE Ziua 469 de război în Ucraina: Rusia anunță începerea contraofensivei ucrainene

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 07 iun 2023, 15:50

Oferta a venit din partea țărilor care sunt pregătite să ofere armatei avioanele

Sursa: Profimedia

În a 469-a zi de război, Martin Griffiths, șeful serviciului de asistență al ONU, a anunțat că mii de oameni din partea de sud a Ucrainei vor avea foarte mult de suferit din cauza faptului că barajul Nova Khakovka a fost rupt.

UPDATE ORA 15:30. Ucraina avansează în jurul Bahmutului

Lupta pentru orașul Bahmut continuă, iar armata ucraineană a reușit să avanseze între 200 și 1.100 de metri, pe unele părți, în jurul orașului, conform ministrului adjunct al Apărării. „Trupele noastre au trecut de la defensivă la ofensivă în direcția Bahmut", a anunțat acesta.

UPDATE ORA 14:30. Ucraina, acuzată din nou de bombardarea regiunii Belgorod

Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că Ucraina a lovit, din nou, zona, folosind rachete Grad, fiind vorba de așezarea Grafovka, care se află la aproximativ doi kilometri de granița cu Ucraina.  Potrivit acestuia, o parte dintre proiectile ar fi căzut aproape de o școală, iar alte clădiri au fost avariate.

UPDATE ORA 12:30. Rusia anunță începerea contraofensivei ucrainene

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a anunțat că Ucraina a început contraofensiva, dar și că armata rusă este nevoită să răspundă cu propria sa ofensivă, după ce va câștiga în fața Ucrainei.

„Inamicul a promis de mult timp o mare contraofensivă. Și se pare că a început deja ceva. Trebuie să oprim inamicul și apoi să lansăm o ofensivă", a transmis acesta.

UPDATE ORA 10:30. Ucraineni dați dispăruți, după distrugerea barajului

Cel puțin șapte persoane au fost date dispărute, după ce barajul Nova Kakhovka a fost distrus, susține primarul orașușui, ales de ruși.

Mai mult decât atât, peste 40.000 de persoane sunt expuse riscului de a fi inundate, fiind vorba de persoanele care locuiesc în zonele controlate de ambele armate.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Teroriștii ruși au demonstrat încă o dată că sunt o amenințare pentru tot ce este viu. Distrugerea unuia dintre cele mai mari rezervoare de apă din Ucraina este absolut deliberată. Cel puțin 100 de mii de oameni trăiau în aceste zone înainte de invazia rusă.

Cel puțin zeci de mii sunt încă acolo. Sute de mii de oameni au fost lăsați fără acces normal la apă potabilă.

Serviciile noastre, toți cei care pot ajuta oamenii, sunt deja implicați. Dar nu putem ajuta decât pe teritoriul controlat de Ucraina.

În partea ocupată de Rusia, ocupanții nici măcar nu încearcă să ajute oamenii. Acest lucru demonstrează încă o dată cinismul cu care Rusia îi tratează pe oamenii ale căror pământuri le-a cucerit și ceea ce aduce cu adevărat Rusia Europei și lumiI”, a transmis și Volodimir Zelenski, în mediul online.

 

UPDATE ORA 08:30. Rusia se teme de avioanele F-16

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a anunțat că avioanele de luptă F-16, pe care Ucraina le-ar putea primi din partea Statelor Unite ale Americii, ar putea să fie înarmate cu arme nucleare, ceea ce va duce la escaladarea războiului.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite găzduirea de arme nucleare. Dacă nu înțeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi și ca planificatori militari”, a precizat acesta.

UPDATE ORA 08:00. Ucraina ar putea primi avioanele F-16

După ce a cerut foarte mult timp avioane F-16 pentru armata ucraineană, Volodimir Zelenski susține că a primit o „ofertă serioasă” în ceea ce le privește. Oferta a venit din partea țărilor care sunt pregătite să ofere armatei avioanele.

„Partenerii noștri știu de câte avioane avem nevoie. Am primit deja estimări privind numărul (de avioane) de la unii dintre partenerii noștri europeni... Este o ofertă serioasă și solidă ”, a transmis Volodimir Zelenski.