LIVE UPDATE Ziua 47 de război. Armata ucraineană se pregătește pentru „ultima bătălie” în Mariupol: „Va fi moarte pentru unii dintre noi și captivitate pentru alții”

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 11 ian 2023, 01:10

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, se întâlnește cu Putin la Moscova.

Sursa: Facebook Karl Nehammer

Este ziua 47 de război în Ucraina, iar bombardamentele continuă. Peste 1.200 de noi cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev.

În cea de-a 47-a zi a războiului din Ucraina, peste 1.200 de noi cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev. Luni, 11 aprilie, cancelarul austriac îl va întâlni pe Vladimir Putin la Moscova.

Citeste si: Garda Națională a Federației Ruse îl sabotează pe Vladimir Putin! Cine sunt oamenii care vor să oprească invazia în Ucraina

UPDATE ORA 15:05. Armata ucraineană se pregătește pentru „ultima bătălie” în Mariupol

Armata ucraineană afirmă că se pregătește pentru „ultima bătălie” în portul asediat Mariupol. „Astăzi va fi probabil ultima bătălie, pentru că muniția noastră se termină. (…) Va fi moarte pentru unii dintre noi și captivitate pentru alții”, a scris pe Facebook brigada 36 a marinei naționale, parte a forțelor armate ucrainene, potrivit  Le Figaro.

UPDATE ORA 13:00. În ce condiții nu ar fi existat război

Kuleba susţine că „acest război nu ar fi avut loc dacă Ucraina era membră a NATO.”  Diplomatul ucrainean acuză Germania și Franța că au greșit când s-au opus aderării Kievului la Alianță. Detalii aici

Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune „o înţelegere cinstită” Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului.

„Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO”,

a spus Kuleba.

Forţele armate ruse au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, informează Reuters.

UPDATE ORA 10:43. Boris Johnson s-a întâlnit la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski

Duminică, 10 aprilie, Volodimir Zelenski și Boris Johnson s-au întâlnit la Kiev. În urma discuțiilor, guvernul Marii Britanii a transmis că va trimite 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete antinavă pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. 

“Datorită guvernării hotărâte a președintelui Volodimir Zelenski și al eroismului și curajului invincibil al poporului ucrainean, obiectivele monstruase ale lui Putin sunt atacate“, a declarat Boris Johnson după întâlnirea cu președintele Zelenski.

 

 

UPDATE ORA 10:30. Bombardamente în regiunile Lugansk și Dnipro 

Ministerul Apărării al Marii Britanii transmite în ultimul raport cu privire la situația din Ucraina, că armata Rusiei încearcă să recruteze militari și din Transnistria, regiunea nerecunoscută a Republicii Moldova.

De asemenea, SUA a anunțat sâmătă că Rusia are în vedere recrutarea a “peste 60 de mii de militari”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un oficial ucrainean a precizat, conform Reuters, că o groapă comună cu zeci de civili ucraineni decedați a fost descoperită într-un sat din apropierea Kievului, ocupat de trupele rusești. 

De asemenea, o școală și mai multe blocuri de apartamente au fost bombardate în regiunile Lugansk și Dnipro. 

“Forțele rusești continuă să folosească dispozitive explozibile improvizate pentru a cauza distrugeri, pentru a răni moralul forțelor ucrainene și pentru a restricționa libertatea de mișcare a Ucrainei. Armata Rusiei continuă, de asemenea, să atace obiective de infrastructură cu un risc ridicat de vătămare colaterală a civililor, inclusiv un rezervor de acid nitrat la Rubijne”, se arată în raportul anterior al instituției britanice.

Cancelarul austriac se întâlnește cu Putin la Moscova

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va face o deplasare în Rusia, luni, pentru a-l întâlni pe preşedintele Vladimir Putin, informează Reuters, potrivit  News.ro, citat de Hotnews.ro.

Această întâlnire vine în contextul în care Karl Nehammer a fost sâmbătă, 9 aprilie, şi la Kiev, unde a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeste si: Reacția președintelui Volodimir Zelenski după atacul cu rachete din gara Kramatorsk. „Este răul absolut!”

Scopul lui Nehammer este să încurajeze dialogul dintre Ucraina şi Rusia şi să abordeze luni subiectul „crimelor de război” comise de Rusia.

"El va merge (la Moscova) după ce a informat Berlinul, Bruxellesul şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki, pentru a încuraja dialogul între Ucraina şi Rusia", a precizat purtătorul de cuvânt.

Karl Nehammer va fi primul lider european care se va întâlni cu Vladimir Putin de la debutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

"Plec la Moscova să mă întâlnesc cu Vladimir Putin la o conversație mâine. Austria este neutră din punct de vedere militar, dar are o poziție clară cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război trebuie să înceteze! Coridoare umanitare, o încetare a focului și o explicație completă a crimelor de război sunt necesare acum", a transmis Karl Nehammer duminică, 10 aprilie, pe pagina personală de Facebook.

UE dezbate al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, 11 aprilie, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei.

”Am impus sancţiuni grele contra Rusiei şi suntem pe cale de a pregăti al şaselea val” de astfel de măsuri, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Citeste si: Rusia se folosește de oficialii și de diplomații ei pentru a răspândi informații false despre războiul din Ucraina

Miniştrii UE urmează să valideze deblocarea a încă 500 de milioane de euro pentru finanţarea şi furnizarea de noi arme pentru Kiev, potrivit mai multor diplomaţi europeni.

”Sancţiunile sunt importante, dar ele nu rezolvă problema în Donbas. Bătălia din Donbas va fi decisivă pentru rezultatul războiului”, a subliniat sâmbătă Josep Borrell. 

Kadîrov: Forțele rusești vor ataca Kievul

Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, afirmă că forțele rusești vor organiza o ofensivă împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene.

“Va avea loc o ofensivă... nu doar asupra Mariupol, ci și asupra altor locuri, orașe și sate. Luhansk și Donețk- vom elibera complet în primul rând... și apoi vom cuceri Kievul și toate celelalte orașe”, a declarat Kadîrov într-un videoclip postat pe canalul său Telegram.

 

 

Pierderile înregistrate de Rusia, la 11 aprilie, potrivit ultimului bilanț al armatei Ucrainei:

 

  • În jur de 19.500 de soldați ruși
  • 725 de tancuri
  • 154 de avioane
  • 137 elicoptere
  • 1.387 de vehicule militare
  • 347 de sisteme de artilierie