LIVE UPDATE Ziua 474 de război în Ucraina: Ucraina, cu un pas mai aproape de a primi avioane de luptă

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 iun 2023, 15:06

Informația a fost confirmată și de Rusia, care a încercat să minimalizeze reușita ucrainenilor

Sursa: Profimedia

În a 474-a zi de război, NATO va începe cel mai mare exercițiu aerian din istoria alianței, în Germania. ”Air Defender 23” urmează să se desfășoare în perioada 12-23 iunie și vor lua parte aproximativ 250 de avioane din 25 de state membre NATO, dar și din alte state partenere.

UPDATE ORA 15:00. Cel puțin 14 persoane au murit din cauza inundațiilor

În urma distrugerii barajului Kahovka, cel puțin 14 persoane au murit și 35 au fost date dispărute. Mai bine de 2.700 de persoane au fost evacuate din regiunea Herson, conform guvernului ucrainean.

Dintre persoanele salvate, 190 au fost copii, iar alți șapte au fost dați dispăruți.

UPDATE ORA 14:00. Ucraina a acuzat Rusia de distrugerea unui nou baraj

Ucraina a acuzat Rusia că a distrus încă un baraj, pentru a încetini avansul trupelor ucrainene. Astăzi, se fac șapte zile de când sunt desfășurate misiuni de salvare, ăn urma distrugerii barajului. Armata ucraineană s-a deplasat de-a lungul malurilor râului Mokri Yaly, anunțând eliberarea satelor Storojeve, Makarivka, Neskuchne și Blahodatne.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE ORA 12:00. Ucraina, cu un pas mai aproape de a primi avioane de luptă

Ministrul Apărării a anunțat că, la următorul summit de la Ramstein, Grupul de Contact pentru Ucraina urmează să discute despre „coaliția avioanelor de luptă”, dar și despre cum urmează să fie pregătiți piloții și tehnicienii ucraineni.

De asemenea, se va mai discuta și despre: crearea centrelor de întreținere a echipamentelor militare, aprovicionarea cu muniție a Ucrainei, asistența în domeniu apărării aeriene.

UPDATE ORA 10:00. Curtea Penală Internațională a început o anchetă

Curtea Penală Internațională a început o anchetă în ceea ce privește distrugerea barajului Niva Kakhovka, potrivit președintelui ucrainean. Tot el a precizat că reprezentanșii Curții Penale Internaționale au efectuat o vizită în regiunea Herson, în ultimele zile.

„Chiar în prima zi după dezastru, procuratura generală a trimis o solicitare corespunzătoare Curții Penale Internaționale privind o investigație a acestui dezastru, iar activitatea a început deja”, a spus acesta.

UPDATE ORA 08:30. Ucraina începe să recâștige teren

În urma contraofensivei începute în urmă cu doar câteva zile, primele rezultate pozitive încep să se vadă. Institutul pentru Studiul Războiului a anunțat că armata ucraineană a făcut progrese în Donețk și în Zaporojie, eliberând trei sate. Informația a fost confirmată și de Rusia, care a încercat să minimalizeze reușita ucrainenilor.