LIVE UPDATE Ziua 48 de război. ONU cere o investigaţie independentă asupra violurilor comise de soldaţii ruşi în Ucraina

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 12 apr 2022, 15:51

În cea de-a 48-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă. Urmează o perioadă crucială pentru Ucraina.

Vladimir Putin  a declarat marți că forțele ruse acționează ”eficient” și ”curajos” în Ucraina, transmite Tass citată de Reuters.

Citeste si: Ce legătură are Steven Seagal cu Rusia. Actorul este prieten cu Vladimir Putin

UPDATE ORA 15:50. ONU: Acuzațiile de viol și violență sexuală din Ucraina trebuie să fie investigate

Există din ce în ce mai multe rapoarte privind violurile și violența sexuală folosite împotriva femeilor și copiilor din Ucraina, a declarat luni directorul executiv al UN Women, adăugând că acuzațiile trebuie investigate.

„Auzim tot mai des despre viol şi violenţă sexuală. Aceste acuzaţii trebuie investigate independent, pentru a ne asigura că se va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a spus directoarea executivă Naţiunilor Unite pentru Femei, Sima Bahous, în timpul unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU, relatează dpa, citată de Agerpres.

“O combinație de deplasări în masă cu o prezență mare de recruți și mercenari și brutalitatea afișată împotriva civililor ucraineni a ridicat toate semnalele de îngrijorare”, a declarat Sima Bahous în fața Consiliului de

Securitate al ONU.

“Riscul de trafic de persoane crește pe măsură ce situația devine tot mai disperată. Femeile tinere și adolescenții neînsoțiți sunt deosebit de expuși riscului”, a adăugat Bahous, potrivit  CNN

UPDATE ORA 15:00.Zelenski cere sancțiuni rapide ale UE împotriva petrolului rusesc și a tuturor băncilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat UE să impună imediat sancțiuni asupra tuturor băncilor și exporturilor de petrol rusesc și să stabilească un termen-limită pentru încetarea importurilor de gaze din această țară.

“Nu putem aștepta... Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. Doar atunci guvernul rus va înțelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei”, a declarat liderul ucrainean în parlamentul lituanian într-un discurs video.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

“Doar atunci guvernul rus va înțelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei”, a adăugat Zelenski, potrivit Al Jazeera.

10.000 de civili uciși în Mariupol 

Peste 10.000 de civili au murit în oraşul Mariupol, de la invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat primarul Vadim Boicenko, potrivit The Guardian, transmite News.ro.

Citeste si: Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO. Ce ar însemna asta pentru Putin

Primarul Vadim Boicenko a mai declarat că bilanţul deceselor ar putea depăşi 20.000.

Mai mult, Boicenko a dezvăluit că armata rusă a adus echipamente mobile de incinerare pentru a scăpa de cadavrele victimelor asediului: „Au venit crematorii mobile sub formă de camioane”.

Putin laudă ”curajul” soldaților ruși

Vladimir Putin a declarat că soldații trimiși în ”campania militară” din Ucraina folosesc cele mai moderne arme.

Liderul de la Kremlin a mărturisit că protejează Rusia, făcând referire la așa-zisul ”genocid” comis de Ucraina în regiunea estică Donbas. Putin a spus că Rusia nu mai putea tolera așa ceva, astfel încăt ciocnirile cu ”naționaliștii” ucraineni erau inevitabile.

”Era o chestiune de timp.(...) Noi protejăm Rusia, nu aveam de ales”, a declarat liderul de la Kremlin.

El a adăugat că Rusia își va atinge ”obiectivele nobile” din Ucraina și nu va putea fi izolată pe plan internațional, potrivit hotnews.ro.

Japonia a impus sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei

De la începutul războiului, Japonia a impus mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor ruseşti, precum cele al cărbunelui şi vodcii, reducerea de noi investiţii în Rusia şi îngheţarea activelor deţinute de marile bănci ruseşti.

Citeste si: Statele Unite vor sa furnizeze Ucrainei "armele de care are nevoie" pentru a se apara impotriva Rusiei

Marți, 12 aprilie, Japonia a impus sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei. În acest context, bunurile a 398 de cetăţeni ruşi au fost îngheţate, printre persoanele vizate numărându-se şi cele două fiice adulte ale preşedintelui Vladimir Putin, Katerina Tikhonova şi Maria Vorontsova, precum şi soţia şi fiica ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Maria Lavrova şi Ekaterina Vinokurova, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor de Externe al Japoniei, relatează CNN.

Mariupol ar putea fi cucerit

Mariupol ar putea fi cucerit marți, 12 aprilie, de trupele ruse, a transmis într-o declarație de presă Brigada 36 a marinei Ucrainei. Orașul-port a fost încercuit complet de armata rusă.

 

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.