Live Update Ziua 482 de război în Ucraina: Rușii au primit întăriri și încearcă să avanseze în zonele Lîman și Kupeansk. China a promis că nu îi va oferi Rusiei armament

Autor: Cristina Mocanu

Ucraina a anunțat că situația este una destul de dificilă în estul țării.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

În ziua 482 de război, Ucraina a anunțat că situația este una destul de dificilă în estul țării.

Armata din Ucraina rezistă cu greu în fața încercării forțelor ruse care vor să preia inițiativa în țară. Rușii încearcă să cucerească Lîman și Kupeansk. Între timp China le-a promis Americanilor că  nu le va trimite

Rușii înaintează în Ucraina și vor să cucerească Lîman și Kupeansk

Lîman a fost recapturat de forțele armate ucrainene în octombrie 2022, iar înainte de începerea acțiunii active de luptă, populația din Lîman era de aproximativ 41000 de persoane.

În prezent liderii de la Kiev au anunțat că situația nu este una tocmai bună în Lîman și Kupeansk, pentru că armata Rusă a primit întăriri și încearcă să preia inițiativa.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 481 de război în Ucraina: Ucraina nu este invitată la summit-ul NATO de luna viitoare

Ministrului adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a declarat că rușii au primit întăriri și încearcă să avanseze în zonele Lîman și Kupeansk, unde au concentrat un număr semnificativ de unități de asalt aeropurtate.

De asemenea, acesta a mai ținut să precizeze că se dau lupte crunte și că soldații ucraineni acționează cu curaj în condiții de inferioritate numerică.

În Bahmut, trupele ucrainene au avansat adânc, în mai multe zone și a reușit să recucerească  opt localități prin contraofensiva declanșată în est și sud, dar șeful informațiilor militare estoniene crede că în următoarele zile va interveni o pauză operațională, pentru re-evaluarea riscurilor. Astfel,

Ucraina a reușit în ultimele 10 zile să recupereze o suprafață de 113 kilometri pătrați din cei aproximativ 40.000 ocupați de ruși.

China le-a promis americanilor că nu îi va trimite arme periculoase Rusiei

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Între timp, Anthony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite a făcut o vizită Chinei, unde a primit asigurări că partea chineză nu a oferit Rusiei un ajutor letal și nu are intenția să o facă. Acesta a precizat că că este un angajament important din partea Beijingului și că Washingtonul nu vede semne care să indice contrariul. 

Totuși, Blinken a ținut să menționeze, la o conferință de presă, că Statele Unite sunt preocupate de posibila interacțiune cu rușii din partea anumitor companii chineze. 

Anthony Blinken a declarat că: ”Suntem în continuare îngrijorați de faptul că firmele chineze pot furniza tehnologii pe care Rusia le va folosi pentru a-și extinde agresiunea în Ucraina. Și am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în acest sens".

Secretarul de stat american a avut două zile de convorbiri la Beijing, inclusiv cu președintele Xi Jinping, pe care ambele părți le-au calificat drept constructive.

Cei doi au convenit asupra importanței unei relații mai stabile, deoarece orice conflict între principalele economii ale lumii creează perturbări globale.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 480 de război în Ucraina: Distrugerea barajului Kahovka a făcut 29 de victime

Aleksei Navalnîi a ajuns din nou în fața judecătorilor

Cel mai popular opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, este judecat din nou de către un tribunal din Rusia. Acesta riscă 30 de ani de închisoare fiind acuzat de extremism, deși Navalnîi este deja închis. Se presupune că Aleksei Navalnîi ar fi creat și finanțat o organizație „extremistă”, cum definesc oamenii regimului fundația sa anticorupție. 

Acesta a reușit să supraviețuiască în 2020 unei otrăviri ordonate, susține el, de președintele Vladimir Putin și a fost condamnat, în ianuarie 2021, la nouă ani de detenție, pentru acuzații de „fraudă”.

În 2022, Navalnîi a vorbit pe conturile sale de socializare despre măsurile luate de occident împotriva Rusiei, în urma războiului cu Ucraina, „Nu prea mi se pare un război total împotriva oligarhilor lui Putin”, mai ales că, a precizat acesta,  doar 46 din cei mai bogați 200 de ruși, conform clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent supuși sancțiunilor americane, europene sau britanice.