LIVE UPDATE Ziua 493 de război în Ucraina: Contraofensiva ucraineană avansează mai încet decât se preconiza. Polonia se teme de o criză a migrației din cauza trupelor Wagner din Belarus

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 iul 2023, 18:07

Mai multe explozii s-au auzit în mai multe teritorii din Ucraina

Sursa: Profimedia

În a 493-a zi de război, Valerii Zalujnîi a anunțat că, din cauza puterii de foc, a avioanelor de luptă și muniției de artilerie, contraofensiva ucraineană avansează foarte lent. Generalul american Mark Milley susține că este „mai lentă decât se aștepta”.

UPDATE ORA 17:30. Volodimir Zelenski dă vina pe „anumiți” parteneri occidentali

Occidentul a promis să ajute Ucraina oricât timp va fi nevoie, pentru ca aceasta să poată câștiga războiul. De mult timp, președintele Ucrainei cere avioane de luptă F-16, deoarece, susține el, ar reprezenta un mare avantaj pentru armata țării.

Cu toate acestea, susține că unii parteneri occidentali trag de timp în ceea ce privește planurile pentru antrenarea piloților din Ucraina pentru pilotarea avioanelor F-16: „Au vreo idee cu privire la data la care Ucraina ar putea obține avioane F-16? Nu există un calendar

pentru misiunile de antrenament. Cred că unii parteneri trag de timp. De ce o fac? Nu știu”.

UPDATE ORA 15:30. Ucraina primește susținere, pentru a adera la Uniunea Europeană

Președintele Ucrainei și cel al Spaniei au anunțat că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană urmează să reprezinte o prioritate pentru președinția spaniolă

„Spania își reiterează sprijinul pentru candidatura Ucrainei la aderarea la UE, care va fi una dintre prioritățile președinției sale.

Spania susține consolidarea parteneriatului dintre NATO și Ucraina, inclusiv prin crearea unui Consiliu NATO-Ucraina",
este precizat în declarație.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE ORA 13:30. Ungaria, acuzată că susține „agresiunea rusă”

Consiliul prezidențial al Ucrainei, reprezentat de Mihailo Podolyak, a criticat guvernul Viktor Orban, după ce Ungaria s-a opus unui plan important al Uniunii Europene.

„A susține agresiunea Federației Ruse înseamnă a disprețui toate acele valori și acquis-ul comunitar al Uniunii Europene care au stat la baza unificării continentului european. În ciuda legii marțiale, Ucraina implementează reforme pentru a îndeplini înaltele standarde ale UE.

În același timp, Ungaria este membrul actual al UE care blochează măsurile de sancțiuni împotriva Rusiei și cere să împiedice înfrângerea agresorului. Se pare că Ucraina din afara UE este mai în concordanță cu valorile acesteia decât unii dintre membrii săi”, a transmis acesta.

UPDATE ORA 11:30. Polonia se teme de mercenarii Wagner

Un șef al securității poloneze a anunțat că luptătorii Wagner, care se mută pe teritoriul Belarusului, în urma r evoltei eșuate pe care au început-o în Rusia, s-ar putea folosi de migranții

din Africa, dar și de cei din alte locuri operate de grupul paramilitar, pentru a reuși să destabilizeze Europa Centrală și Europa de Est.

UPDATE ORA 09:30. Mai multe explozii s-au auzit în mai multe teritorii din Ucraina

Mai multe explozii, rezultatul luptelor grele, s-au auzit în estul Ucrainei, inclusiv în Bakhmut și în Lyman. „Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi în direcția Lyman, Bahmut”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina.