Preşedintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadaţi 2.000 de militari ucraineni, pentru a salva vieţi, însă va fi menţinută blocada asupra zonei industriale.
Citeste si: Vladimir Putin a hotărât! Rusia suspendă finanțarea biroului emisarului de pace din Bosnia
UPDATE ORA 17:30. Marea Britanie anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei care vizează generalii ruşi
Marea Britanie a anunţat o nouă rundă de sancţiuni care vizează ”atât generalii care comit atrocităţi în prima linie, cât şi persoanele şi întreprinderile care susţin armata lui Putin”, a precizat, joi, Ministerul britanic al Afacerilor de Externe, relatează CNN. Printre cei vizaţi se află şi un general implicat în masacrul de la Bucea.
”Atacul imoral al Rusiei asupra poporului Ucrainei este clar pentru toată lumea. Aceştia (n.r. ruşii) vizează în mod deliberat spitalele, şcolile şi nodurile de transport din Mariupol şi nu numai, aşa cum au făcut-o în Cecenia şi Siria”, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, într-un comunicat.
”Marea Britanie este neclintită în sprijinul ei pentru Ucraina şi în tragerea la răspundere a lui Putin şi a regimului său.
UPDATE ORA 16:30. Kremlinul susţine că aşteaptă răspunsul Kievului la documentul trimis cu revendicările de pace
Rusia a afirmat, joi, 21 aprilie, că încă aşteaptă răspunsul Ucrainei la cea mai recentă propunere scrisă a Rusiei în cadrul negocierilor de pace dintre cele două părţi şi a întrebat de ce preşedintele ucrainean Volodimr Zelenski nu era la curent cu documentul respectiv, relatează Reuters.
”Repet încă o dată, aşa cum am spus ieri, formulările noastre, de fapt cea mai recentă versiune a lor, au fost înmânate oponenţilor noştri, delegaţiei ucrainene de negociere ”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Peskov a mai afirmat că Rusia este la curent cu declaraţiile lui Zelenski, ”care ridică şi anumite întrebări despre motivul pentru care nimeni nu îl informează pe preşedintele Zelenski cu privire la versiunile ruseşti ale textului”.
UPDATE ORA 13:30. Soldații britanici, hrăniți de ruși
Soldații britanici capturați de trupele Kremlinului au fost hrăniți, li s-a dat apă și ajutorul necesar, transmite Ministerul rus de Externe.
„Nu vă faceți griji, partea rusă are grijă de ei. La fel cum s-a întâmplat și cu ceilalți străini reținuti”, a spus purtătorul de cuvând al ministerului.
Putin anulează ordinul de asalt asupra uzinei Azovstal din Mariupol
"Sfârşitul acţiunii de eliberare a Mariupolului, este un succes", a afirmat preşedintele rus.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
"Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Ordon anularea lui", i-a spus Putin ministrul apărării, Serghei Şoigu, într-o reuniune transmisă de televiziunea publică Rossia 24.
Citeste si: Rusia a testat racheta „Satan 2”. Vladimir Putin amenință Occidentul
Puţin a afirmat că decizia este motivată de dorinţa de a salva vieţile soldaţilor ruşi.
"Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale. Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă", a adăugat el.
Mesajul Chinei după noile sancțiuni împotriva Rusiei
Preşedintele chinez Xi Jinping a reiterat opoziţia Chinei faţă de sancţiunile unilaterale, joi, 21 aprilie, într-un discurs, fără a menţiona direct acţiunile Occidentului împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, notează Reuters citată de Agerpres.
Citeste si: Rusia a amenințat dur Moldova: „Ar trebui să fie mai atentă când vorbește despre Rusia și simbolurile ei”
" China ar dori să propună o iniţiativă de securitate globală" care să susţină "principiul indivizibilităţii securităţii", a spus Xi. "Ar trebui să menţinem principiul indivizibilităţii securităţii, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă şi durabilă şi să ne opunem construirii securităţii naţionale pe baza insecurităţii în alte ţări", a adăugat el.
SUA au impus noi sancțiuni Rusiei
Statele Unite au impus miercuri, 20 aprilie, sancțiuni pentru zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie de minare a criptomonedelor, sperând astfel înlăture posibilitatea ca Moscova să evite sancțiunilor existente pentru invazia Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters.
Departamentul de Trezorerie al SUA a menționat într-un comunicat că a aplicat sancțiuni băncii comerciale ruse Transkapitalbank, ai cărei reprezentanțe deservesc mai multe bănci din Asia, inclusiv din China și Orientul Mijlociu.
De asemenea, Washingtonul a vizat o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeyev, inclusiv organizații „a căror misiune principală este de a facilita evitarea sancțiunilor pentru entitățile ruse”.
Mai mult, Trezoreria SUA a impus sancțiuni companiei Bitriver, care operează în Rusia în industria de minare a criptomonedelor, cât și împotriva a 10 dintre filialele acesteia.
În plus, Departamentul de Stat impune restricții privind vizele pentru 635 de cetățeni ruși care sunt „implicați în reprimarea disidenței în Rusia și în străinătate, care au fost implicați în activități care amenință integritatea teritorială a Ucrainei și care au fost implicați în încălcări ale drepturilor omului în instituțiile închisorii și locurile de detenție neoficiale din zonele controlate de Rusia din regiunea Donbas din Ucraina ”, potrivit Trezoreriei SUA.
Trei oficiali ruși se vor confrunta, de asemenea, cu restricții de viză „pentru implicarea în încălcări grave ale drepturilor omului și pentru 17 persoane responsabile pentru subminarea democrației în Belarus”, a continuat Trezoreria SUA.