LIVE UPDATE Ziua 58 de război. ONU confirmă uciderea civililor din Bucea. Președintele Zelenski spune că Rusia nu vrea armistițiu de Paște

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 22 apr 2022, 17:22

În cea de-a 58-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă. Urmează o perioadă crucială pentru Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o nouă înregistrare în care se adresează populației, că încă speră la pace, deși „ Rusia a respins propunerea de armistiţiu de Paşte”, din acest weekend.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 57 de război. Putin anulează ordinul de asalt asupra uzinei Azovstal din Mariupol. SUA au impus noi sancțiuni Rusiei

UPDATE ORA 17:00. ONU confirmă uciderea civililor din Bucea 

ONU a documentat „uciderea, inclusiv prin execuţie sumară” a 50 de civili în oraşul Bucea, la periferia Kievului, anunţă vineri, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasan, relatează AFP, citată de News.ro.

„În cadrul unei misiuni la Bucea, la 9 aprilie, anchetatori ONU ai drepturilor omului au documentat uciderea, inclusiv prin execuţie sumară, a aproximativ 50 de civili, la faţa locului”, anunţă Ravina Shamdasan într-o conferinţă de presă obişnuită, la Geneva.

Reprezentanţi ONU s-au dus în Ucraina să ancheteze „crime de război”, denunţate de către comunitatea internaţională, în urma difuzării unor imagini care surprindeau sute de cadavre ale unor civili la Bucea

De asemenea, ONU acuză armata rusă de acţiuni care „pot fi asimilate unor crime de război” în Ucraina, după invazia de la 24 februarie, inclusiv bombardamente fără discernământ în care au fost ucişi civili şi au fost distruse şcoli şi spitale.

„Forţele ruse au bombardat şi au bombardat în mod intensiv şi fără discernământ zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni care pot fi asimilate unor crime de război”, denunţă Ravina Shamdasani.

UPDATE ORA 16:00. UE îi cere lui Putin coridoare umanitare la Mariupol;Rusia este de acord, dar vrea ca luptătorii ucraineni să se predea

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol, relatează AFP.

„Discuţie cu preşedintele Putin. Culoare umanitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox”, a scris Charles Michel pe Twitter.

În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte „ în orice moment ” un armistiţiu în oraşul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş de la Marea Azov.

„Punctul de plecare al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a drapelelor albe pe o parte sau toată suprafaţa Azovstalului”, a transmis într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, care asigură că civilii evacuaţi vor putea alege dacă să se îndrepte spre teritoriile aflate sub control ucrainean sau cele sub control rus şi că soldaţii care se predau vor fi trataţi cu demnitate, iar răniţii vor fi îngrijiţi.

„Această iniţiativă umanitară din partea Federaţiei Ruse este valabilă 24 de ore din 24”, se mai arată în comunicatul prin care Rusia le cere de fapt soldaţilor ucraineni care s-au repliat în interiorul acestui mare combinat să se predea.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

În mesajul său pe Twitter, Charles Michel mai menţionează că i-a reiterat preşedintelui Putin în discuţia avută „ susţinerea faţă de Ucraina şi suveranitatea sa”. „Unitatea, principiile şi valorile noastre sunt inalienabile”, mai notează acesta.

Președintele Zelenski spune că Rusia nu vrea armistițiu de Paște

„Din păcate, Rusia a respins propunerea de armistiţiu de Paşte. Asta arată foarte bine cum liderii acestei țări tratează credința creștină și una dintre cele mai importante sărbători ale ei. Dar ne păstrăm speranța. Speranța pentru pace, speranța că viața va învinge moartea”, a spus Zelenski în mesajul său postat azi-noapte pe canalul său oficial de Telegram.

Declarațiile lui Volodimir Zelenski vin după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în acord cu Preafericitul Sviatoslav Shevchuk, șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a cerut un armistițiu timp de patru zile, de joi până duminică, pe durata Paștelui.

Citeste si: Vladimir Putin a hotărât! Rusia suspendă finanțarea biroului emisarului de pace din Bosnia

Papa Francisc a susținut și el apelul ONU pentru un armistițiu în Ucraina de Paștele ortodox.

„Nimic nu este imposibil pentru Dumnezeu”, scrie în comunicatul transmis joi de Vatican. Mesajul Papei invocă protecția Domnului pentru ca „populația prinsă în zonele de război să fie evacuată și pacea să fie restabilită în curând”.

De asemenea, li se cere „ celor care conduc națiunile să asculte strigătul poporului pentru pace”.

Estonia şi Letonia afirmă că Rusia a comis genocid în Ucraina 

Parlamentele din Estonia şi Letonia au adoptat, joi, declaraţii prin care afirmă că Rusia a comis genocid în Ucraina, potrivit CNN.

În declaraţia sa, Estonia a arătat:  „crime de război, masive şi sistematice, au fost comise împotriva naţiunii ucrainene de către Forţele Armate ale Federaţiei Ruse” , potrivit Parlamentului său, Riigikogu.

Citeste si: Ministerul Apărării din Ucraina: Patru nave de război rusești cu 28 de rachete, în Marea Neagră

Sunt menţionate oraşele Bucea, Borodeanka, Hostomel, Irpin şi Mariupol, ca şi alte aşezări care au fost ocupate de forţele ruse.

„Federaţia Rusă a comis acte de genocid, printre altele atrocităţi în masă împotriva populaţiei civile. Acestea au constat în crime, dispariţii forţate, deportări, încarcerări, tortură, viol şi profanarea cadavrelor ”, se arată în declaraţie.

Parlamentul Letoniei, Saeima, a adoptat declaraţia în unanimitate, arătând că a fost bazată pe  „mărturii cuprinzătoare şi dovezi ale atrocităţilor în masă- crime, tortură, violenţă sexuală şi profanarea civililor ucraineni, inclusiv femei şi copii”.