LIVE UPDATE Ziua 63 de război. Explozii în orașul rus Belgorod. Ucraina acuză Rusia că vrea să deschidă un nou front în Transnistria

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 27 ian 2023, 00:05

În cea de-a 63-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă.

Mai multe explozii au zguduit orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, iar un depozit de muniție din provincie a luat foc.

Citeste si: Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut Nicolae Ciucă președintelui Ucrainei

Explozii în orașul rus Belgorod

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că, la primele ore ale zilei au fost auzite explozii în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, iar un depozit de muniție din provincie a luat foc.

Gladkov a declarat că nu au fost persoane rănite în incendiul care a izbucnit la o instalație din apropierea satului Staraya Nelidovka și care a fost ulterior stins.

 

 Ucraina acuză Rusia că vrea să deschidă un nou front în Transnistria

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei, citat de News.ro.

“Înţelegem clar că acesta este unul dintre paşii Federaţiei Ruse. Acolo acţionează serviciile speciale. Nu este vorba doar de fake news. Scopul este evident – destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei. Ei ar trebui să ştie că dacă Moldova susţine Ucraina, vor exista anumiţi paşi”, a afirmat Zelenski.

Citeste si: Șeful ONU, întâlnire de maximă importanță cu Vladimir Putin. Care vor fi subiectele de discuție dintre cei doi oficiali

El a adăugat că Ucraina ştie că trupele ruse, prezente în teritoriu de mulţi ani, sunt pregătite tot timpul pentru a acţiona.

“Însă noi le înţelegem capabilităţile. Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite şi nu se tem de ei”, a mai spus Volodimir Zelesnki. 

Zelenski: Nimeni nu e în siguranță după amenințările Rusiei privind instalațiile nucleare

Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că “nimeni în lume nu se poate simți în siguranță” după amenințările Rusiei la adresa instalațiilor nucleare ucrainene, făcând apel la un “control global” al

tehnologiei nucleare a Moscovei.

Citeste si: Cât este în prezent nivelul radiațiilor în Cernobîl. Au trecut 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă

Zelenski a precizat că Rusia a lansat marți rachete “ direct deasupra clădirilor” a trei mari centrale nucleare ucrainene, Zaporojie, Hmelnîțkîi și centralele nucleare din sudul Ucrainei, amintind, de asemenea, de iresponsabilitatea Moscovei în ceea ce privește formarea anterioară a unei baze militare în zona restricționată de la Cernobîl, notează  Baha.com.

“Am apelat la toată lumea, am vrut o reacție dură din partea lumii. Am avertizat pe toată lumea că ar putea avea loc o nouă catastrofă nucleară la centrala nucleară din Zaporojie, care este ca șase Cernobîl, și că aceasta ar putea distruge pur și simplu Europa”, a subliniat Zelenski.