Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va vizita joi, în ziua 64 a războiului, localitățile Boucha, Irpin și Borodianka, de lângă Kiev, în timp ce Moscova își continuă ofensiva în estul și sudul Ucrainei.
UPDATE ORA 17:30. Un spital militar din cadrul uzinei Azovstal a fost lovit de bombe
Un comandant militar ucrainean, ascuns în combinatul din Azovstal, a declarat pentr Sky News că o bombă a lovit un spital militar din cadrul uzinei.
„Situația este dificilă. Aproximativ 600 de persoane au răni cu diferite grade de gravitate. Avem civili răniți. Cât despre suportul medical, este absent.
UPDATE ORA 16:00. Aprovizionarea cu armament a Ucrainei şi a Republicii Moldova ameninţă securitatea Europei
Decizia statelor occidentale de a aproviziona cu armament Ucraina, Republica Moldova şi Georgia generează riscuri pentru securitatea Europei, a avertizat joi, 28 aprilie, Administraţia Vladimir Putin, notează Mediafax.
"Tendinţa de a alimenta cu armament Ucraina şi alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate", a declarat joi, potrivit CNN, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, răspunzând la o întrebare a presei despre intenţia Marii Britanii de a furniza armament suplimentar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a sugerat miercuri că este esenţial să fie furnizat armament nu doar Ucrainei, ci şi Republicii Moldova, Georgiei şi naţiunilor din Balcanii de Vest.
" Sunt unii care argumentează că nu ar trebui să furnizăm armament greu de teama de a nu provoca ceva mai rău. Dar opinia mea este că, de fapt, cea mai mare provocare ar fi lipsa de acţiuni. Şi trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, şi Balcanii de Vest, precum şi ţări precum Republica Moldova şi Georgia au rezilienţă şi capabilităţi de a-şi menţine suveranitatea şi libertatea", a afirmat Liz Truss.
UPDATE ORA 14:50. Rusia avertizează Occidentul să nu-i “testeze răbdarea”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi, 2 aprilie, că încurajarea Ucrainei de a efectua atacuri pe teritoriul rus “va duce la un răspuns dur, nu recomandăm să ne testăm răbdarea”.
Anterior, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a susținut că “ar fi legitim, conform dreptului internațional”, dacă Ucraina ar ataca infrastructura logistică a armatei ruse pe teritoriul rusesc.
De asemenea, Zaharova a declarat că Rusia este “alarmată de escaladarea tensiunilor” din Transnistria.
“Considerăm aceste acțiuni ca fiind acte de terorism menite să destabilizeze situația din regiune și ne așteptăm la o investigație amănunțită și obiectivă a tuturor circumstanțelor incidentului”, a spus Zaharova, potrivit Baha.com.
UPDATE ORA 14:00.Kremlinul spune că Ucraina nu a trimis vreun răspuns privind acordurile de pace
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu a primit încă un răspuns din partea Kievului cu privire la ultimele sale propuneri pentru un posibil acord de pace.
„Până în această dimineață, la momentul pregătirii briefingului, partea rusă nu a primit niciun răspuns”, a reacționat Maria Zaharova, potrivit The Guardian.
Kremlinul a susținut în repetate rânduri că a prezentat o propunere scrisă pentru un posibil acord de pace, dar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu a văzut și nici nu a auzit despre aceasta.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
UPDATE ORA 12:00.Stoltenberg: Finlanda și Suedia vor fi primite „cu brațele deschise” în NATO
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, au susținut un briefing comun cu presa la Bruxelles. Linia cheie care a reieșit este cea a lui Stoltenberg, care a spus:
„Finlanda și Suedia trebuie să decidă dacă doresc sau nu să solicite aderarea la NATO. Dar, dacă vor decide să solicite aderarea, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a declarat Jens Stoltenberg.
Secretary General Jens Stoltenberg says it is "for Finland and Sweden to decide" whether they want to apply for NATO membership- but if the countries do apply they "will be welcomed with open arms".
— Sky News (@SkyNews) April 28, 2022
Latest: https://t.co/ybx00Rux0f
📺 Sky 501, Virgin 602 and Freeview 233 pic.twitter.com/cWnmf9BiVc
Secretarul general al ONU merge joi la Bucha
Secretarul general al ONU Antonio Guterres va ajunge joi, 288 aprilie, la Bucha, Irpin și Borodianka, în timp ce Moscova își continuă ofensiva în estul și sudul Ucrainei.
Șeful ONU a sosit în Ucraina venind de la Moscova, unde l-a rugat pe Vladimir Putin să înceteze focul „cât mai curând posibil”. El a mai spus că este „îngrijorat de rapoartele repetate privind posibile crime de război”, considerând că acestea „necesită o anchetă independentă”.
Citeste si: Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut Nicolae Ciucă președintelui Ucrainei
Secretarul General al ONU anunță cât va mai dura războiul din Ucraina
Joi, 28 aprilie, Guterres se află în Ucraina, pentru dialoguri cu președintele Volodimir Zelenski și ministrul de externe Dmitro Kuleba.
"Războiul nu se va încheia în urma unor întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federația Rusă va decide să-i pună capăt și atunci când va exista – după o încetare a focului – o posibilitate de acord politic serios.
Putem să ne întâlnim oricât de mult, dar nu asta va pune capăt războiului", a estimat el.
Marți, 26 aprilie, Secretarul General al ONU a călătorit la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin "propuneri de asistență umanitară și de evacuare a civililor" din zonele de conflict, mai exact din orașul asediat Mariupol.
Putin a fost de acord" în principiu" să permită ONU și Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie să ajute la evacuarea celor baricadați în uzina Azovstal, ultimul bastion al apărării ucrainene din oraș, notează CNN.
Guterres vrea o "anchetă independentă" asupra crimelor de la Bucha
Întrebat ce rol intenționează să joace ONU în investigațiile asupra crimelor de război comise de forțele ruse în orașul Bucha, Guterres a făcut apel la o "anchetă independentă".
Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă comise împotriva civililor din Ucraina și a acuzat, la rândul său, fără a furniza dovezi, că imaginile cu cadavre zăcând pe străzile din Bucea ar fi" false".
Războiul a costat Ucraina 600 de miliarde de dolari, susține Zelenski
Președintele s-a întâlnit miercuri cu autoritățile locale și regionale pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei după război.
„Estimările preliminare ale pierderilor suferite de Ucraina în urma acestui război ajung astăzi la 600 de miliarde de dolari. Peste 32 de milioane de metri pătrați de spații de locuit, peste 1.500 de unități de învățământ și peste 350 de unități medicale au fost distruse sau avariate. Entitățile economice au suferit pierderi uriașe- sute de întreprinderi au fost distruse. Aproximativ 2.500 km de drumuri și aproape 300 de poduri au fost ruinate sau avariate”, a transmis liderul ucrainean, conform The Guardian.
Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut o prognoză neliniștitoare în privința războiului din Ucraina, după ce a purtat la Moscova discuții cu președintele Vladimir Putin și cu ministrul de externe Serghei Lavrov, antena3.
Zelenski, după prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic că a avut loc prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, din timpul războiului, unde s-a discutat un set de probleme, în special reconstrucţia ţării.
”Astăzi a avut loc o şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale. Prima întâlnire din timpul războiului pe scară largă. S-a discutat un set de probleme. În special, reconstrucţia ţării noastre. Lucrăm deja la toate detaliile pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid şi cât mai eficient.
Comunităţile trebuie să furnizeze toate informaţiile despre locuinţele distruse, toate obiectele deteriorate.
Am discutat cum şi în ce ordine să construim, cum să organizăm achiziţia de locuinţe. Scopul nostru nu este doar să reconstruim tot ceea ce a fost distrus de ocupanţi, dar şi de a rezolva probleme vechi cu cozile pentru locuinţe, pentru ca toţi militarii, salvatorii, poliţiştii, toţi cei care lucrează pentru stat să aibă o locuinţă proprie. Astăzi, în Congres, am auzit rapoartele privind furnizarea cât mai devreme posibilă de locuinţe pentru IDP.
Astăzi vreau să-i susţin în mod special pe ucrainenii din sudul ţării noastre. În Herson, în toate comunităţile din regiune, în districtele ocupate temporar din regiunea Zaporizhzhia. Sunt recunoscător tuturor celor care nu renunţă, care protestează, care ignoră ocupanţii şi arată acelor proscrişi care au devenit colaboratori că nu au viitor. Cu cât rezistenţa noastră este mai puternică acum, cu atât mai multă respingere vor vedea ocupanţii, cu atât viaţa normală se va întoarce mai repede pe pământul nostru”, spune Zelenski.
Preşedintele Ucrainei arată că ”forţele Armate ale Ucrainei continuă să învingă invadatorii pe întreg teritoriul pe care continuă luptele”.
”Sunt recunoscător fiecăruia dintre apărătorii noştri care face totul pentru ca Rusia să piardă. Mariupol, Marinka, Popasna, Severodoneţk, Izyum, Rubijne, Dniprorudne, Melitopol şi toate celelalte oraşe şi comunităţi care se află acum în epicentrul luptei pentru Ucraina. Acolo are loc lupta pentru viitorul poporului nostru. Mulţumim tuturor celor care ne apropie victoria!”, mai spune preşedintele ucrainean.