LIVE UPDATE Ziua 75 de război în Ucraina. Parade de Ziua Victoriei în Rusia. Vladimir Putin, mesaj pentru soldații ruși aflați în Ucraina: "Luptați pentru securitatea Rusiei"

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 09 feb 2023, 05:05

În cea de-a 75-a zi a războiului, tensiunile continuă. Rusia continuă atacul în Ucraina.

Vladimir Putin le-a transmis soldaților ruși care se află în Ucraina, în timpul discursului ținut în Piața Roșie din Moscova de Ziua Victoriei, că luptă pentru securitatea Rusiei.

“Luptați pentru patria noastră, pentru viitorul ei.  Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi.  Statul va face totul pentru a avea grijă de familii (n.r.- soldaților morți pe front. 

Operațiune militară specială a fost o măsură necesară și oportună ”, a spus Vladimir Putin, conform  BBC

Citeste si: Rusia acuză SUA de implicare directă în război prin susținerea Ucrainei: „Implicare directă în acțiunile militare împotriva Rusiei”

Parade de Ziua Victoriei în Rusia

Rușii defilează în Piața Roșie, sub privirile lui Putin, în timp ce continuă atacurile asupra ucrainenilor.

Parada de la Moscova are loc la o zi după ce forţele ruse au bombardat o şcoală din Luhansk, iar în urma atacului au fost ucise aproximativ 60 de persoane, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

Parade de Ziua Victoriei vor fi organizate în 28 de orașe din Rusia, la evenimente fiind așteptați 65.000 de oameni, 2.400 de vehicule militare și 400 de avioane.

Citeste si: Vladimir Putin este din ce în ce mai bolnav! Ordinele liderului rus vor ajunge să fie total ignorate: „Putin se va duce în trei- șase luni”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În timp ce la Moscova trupele vor defila de 9 Mai prin fața președintelui Vladimir Putin, Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Vladimir Putin a declarat în Piața Rosie: "Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. Suntem mândri de noile generații. Militarii luptă pentru siguranța Rusiei. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile.

Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă. S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Suntem mândri de contribuția voastră la victorie. Voi luptați pentru patria voastră. Nu vom uita niciodată lecțiile din cel de al doilea război mondial. Soldații luptă împreună împotriva atrocităților. Aceasta este forța Rusiei. Luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre. Ne dorim o Rusie independentă și puternică.
Ați dat exemplu de eroism. Glorie forțelor noastre armate."

 

 

Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Guvernul britanic a anunţat duminică, 8 mai, o nouă serie de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu, folosit în special în industria auto.

Mai mult, țările G7, care l-au acuzat duminică pe Vladimir Putin că a acoperit “de ruşine” Rusia cu acţiunile sale în Ucraina, s-au angajat să renunţe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis pentru asta, potrivit g4media.ro.

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia

Peste 25.600 de soldați ruși ar fi fost uciși, răniți sau capturați de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, potrivit bilanțului publicat luni de Statul Major al Armatei Ucrainei.

Citeste si: Ucraina îi cere României să se implice în războiul cu Rusia! Ce rugăminte a avut ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia- bilanțul publicat de Armata Ucrainei:

 

  • 25.650 de soldați
  • 1.145 de tancuri
  • 2.764 de vehicule blindate de luptă
  • 513 sisteme ale artileriei
  • 185 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS
  • Sisteme antiaeriane- 87
  • 199 de avioane
  • 158 de elicoptere
  • 1.970 de vehicule
  • 12 vase/bărci/nave
  • 94 de rachete de croazieră