LIVE UPDATE Ziua 81 de război în Ucraina. Soldații ruși ar fi folosit bombe cu fosfor pentru a ataca uzina Azovstal „Iadul a venit pe pământ”

Autor: Ana Filip
Actualizat: 15 mai 2022, 15:11

Ofensiva armatei ruse continua in Ucraina si in ziua 81 de razboi

Sursa: Twitter

Tensiunile continuă și în cea de-a 80-a zi de război în Ucraina, în ciuda faptului că armata rusă a suferit noi pierderi și s-a retras din Harkov.

În a 81-a zi a războiului, Statul General al Armatei ucrainene a transmis că atacurile armatei ruse continuă în estul Ucrainei, iar unitățile rusești se readună în anumite zone pentru a-și reface forțele și a pentru a se realimenta. Totodată armata ucraineană susține că a respins încă 12 atacuri aprige în regiunile Donețk și Lugansk de ieri până astăzi. Astfel, situația din Donbas rămâne extrem de dificilă, a transmis Volodimir Zelenski sâmbătă seară.

”Sunt recunoscător fiecăruia și tuturor celor care țîn lînă de apărare în Donbas”, a spus Zelenski, potrivit romaniatv.net

LIVE UPDATE ora 12:00- Rusia ar fi folosit bombe cu fosfor în atacurile asupra uzinei Azovstal

Surse din Ucraina au anunțat faptul că Rusia a lansat un atac cu bombe cu fosfor asupra combinatului Azovstal, iar exploziile au dezlănțuit un adevărat infern pe pământ.

Astfel, ucrainenii acuză un atac cu bombe cu fosfor lansat de soldații ruși asupra uzinei Azovstal.
Petro Andriuşcenko, consilier local în Mariupol, a postat pe Telegram o înregistrare video cu momentul atacului,în care se poate vedea și un foc de artilerie, doar că acel clip video nu a putut fi verificat din sursă independența, potrivit Agerpres.

„Ieri, ocupanții au folosit pentru prima dată bombe incendiare sau cu fosfor împotriva Apărătorilor Mariupolului (concluzia o vom lăsă specialiștilor).

Ocupanții înșiși susțîn că au fost folosite obuze incendiare 9M22C cu straturi de termită. Temperatura de ardere este de aproximativ 2- 2,5 mii de grade Celsius. Este aproape imposibil să opriți arderea”, a scris Petro Andriuşcenko, potrivit digi24.ro

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat că în interiorul combinatului Azovstal mai sunt circa 1.000 de combatanți, dintre care jumătate sunt răniţi. Pe de altă parte surse ruseşti susțin că sunt circa 2.500

de combatanți ucraineni şi mercenari străini.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

LIVE UPDATE ora 7:00- Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj sâmbătă seară, îndemnând ca Ucraina să fie sprijinită

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă seară, că sprijinirea și acordarea de ajutoare către țară lui înseamnă evitarea foametei în lume.

"Una dintre problemele cu care mă confrunt zilnic este securitatea alimentară. Din ce în ce mai multe ţări din întreaga lume realizează că Rusia, blocând Marea Neagră şi continuând acest război, pune zeci de alte ţări în pericol de criză a preţurilor pe piaţa alimentară şi chiar de foamete.

Acesta este un alt stimulent pentru coaliţia noastră anti-război să acţioneze împreună mai decisiv. Acum, sprijinul pentru Ucraina- şi mai ales cu arme- înseamnă a lucra pentru a preveni foametea globală. Cu cât ne eliberăm mai devreme pământul şi garantăm securitatea Ucrainei, cu atât starea normală a pieţei alimentare poate fi restabilită mai repede", a subliniat Zelenski, potrivit observatornews.ro 

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj direct pentru soldații ruși: "Muriţi pe pământul nostru!"| Video

Totodată președintele Ucrainei a menționat și faptul că situația în Donbas continuă să fie extrem de dificilă, însă el este recunoscător tuturor soldaților ucraineni care lupta din răsputeri acolo și încearcă să țină piept atacurilor rusești.

"Trupele ruse încă încearcă să arate măcar o oarecare victorie. În cea de-a 80-a zi a invaziei la scară largă, pare deosebit de nebunesc, dar nu opresc toate aceste eforturi. Sunt recunoscător tuturor celor care luptă la Donbas, Pryazovia şi Herson. Pas cu pas îi forţăm pe ocupanţi să părăsească pământul nostru. Îi vom face să părăsească şi marea Ucrainei", a mai spus Zelenski.

Citeste si: Povestea tragică a Valeriei, „mireasa văduvă„ din Azovstal! Și-au pecetluit jurămintele cu verighete din folie de aluminiu, iar ce le-au făcut rușii apoi este sfâșietor

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.