LIVE UPDATE Ziua 85 de război în Ucraina. Zelenski prelungeşte cu trei luni legea marţială şi perioada de mobilizare generală în Ucraina

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 19 mai 2022, 12:35

În ziua 85 de război în Ucraina, un incediu puternic a izbucnit în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că, în noaptea de marți spre miercuri, un incendiu puternic a izbucnit în apropierea centralei de la Cernobîl.

LIVE UPDATE ora 11:30-Zelenski prelungeşte cu trei luni legea marţială şi perioada de mobilizare generală în Ucraina

Volodimir Zelenski a semnat joi un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară în faţa posibilităţii ca războiul cu Rusia să se prelungească. 

“Cât timp va dura aceasta (eliberarea teritoriilor ocupate)? Doar situaţia reală de pe câmpul de luptă poate da un răspuns la această întrebare. Încercăm să fie cât mai curând posibil. Asta e sigur. Suntem obligaţi să alungăm ocupanţii şi să garantăm o securitate reală pentru Ucraina”, a declarat Zelenski în cursul nopţii, în mesajul său video zilnic adresat cetăţenilor ucraineni, reprodus joi de media locale.

De aceea, “am semnat decretele privind prelungirea regimului juridic vizând legea marţială şi termenul de mobilizare generală. Sper ca Rada Supremă (parlamentul unicameral) a Ucrainei să sprijine această decizie în viitorul apropiat. Armata noastră şi toţi cei care apără statul trebuie să aibă toate instrumentele legale pentru a acţiona cu perseverenţă”, a precizat el.

LIVE UPDATE ora 10:30- Comisia Europeană evocă un împrumut comun în vederea reconstrucţiei Ucrainei. Mai multe state din UE sunt reticente

Comisia Europeană își propune obținerea unui nou împrumut comun în cadril UE, însă acest subiect provoacă reticenţe în rândul Celor 27, din partea unor state membre din Europa de Nord, relatează AFP. 

Amploarea nevoilor Ucrainei în vederea unei reconstrucţii nu este cunoscută, având în vedere că războiul rus este în curs.

CE subliniază că pagubele sunt estimate la ”sute de miliarde de euro, dintre care peste 100 de miliarde de euro numai infrastructura fizică”.

”Vine un moment, mai devreme saumai târziu, când va trebui să ne uităm la finanţări la o scară europeană, aşa cum am făcut în cazul covid-19”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CE Frans Timmermans, potrivit știrileprotv.ro

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

LIVE UPDATE ora 9:20-Alertă nucleară, incendiu violent la Cernobîl. 45 de hectare de vegetație au ars

Se pare că incendiul a pornit de la gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl. Astfel, îngrijorările cu privire la un posibil accident nuclear la Cernobîl au crescut. Flăcările s-au extins cu repeziciune din cauza vântului. O localnică a fot salvată din calea focului mistuitor, relatează media ucrainene, potrivit realitateatv.net.

Citeste si: Rusia amenință România și Polonia! La ce risc sunt supuse mai multe țări NATO, care livrează arme Ucrainei

 

„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”, informează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina într-un comunicat de presă.

Zona din executare din jurul centralei de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986. Zona este încă abandonată, fiind considerată periculoasă, deoarece solul conține radiații din momentul dezastrului major. 

Autoritatea de reglementare din Ucraina a transmis că monitorizează îndeaproape situația din Zona de excludere, folosind detectoare de radiații, care se află în stare de alertă maximă înaintea „sezonului anual al incendiilor”.

Citeste si: Explicația pentru comportamentul lui Vladimir Putin! De ce ar încearca să-și ascundă problemele de sănătate: „Nu mai are încotro, lumea va afla de boala lui”