LIVE UPDATE Ziua 92 de război în Ucraina. Când și în ce condiții va negocia Putin pacea cu Ucraina. Zelenski cere mai multe arme Occidentului

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 26 feb 2023, 00:00

Zelenski cere mai multe arme Occidentului

Sursa: Facebook

În cea de-a 92-a zi a războiului, tensiunile continuă. Rusia continuă atacul în Ucraina. Forțele ruse au bombardat peste 40 de localități din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Armata ucraineană a transmis că 40 de orașe din regiunea Donbas sunt bombardate de soldații ruși. Potrivit ucrainenilor, scopul rușilor este să cucerească un obiectiv militar cheie, Sievierodonețk și lansează mortare de la margine orașului.

Citeste si: Carmen Harra, previziuni terifiante despre variola maimuței și evoluția războiului în Ucraina: "Altă nenorocire"

UPDATE ORA 13:45. Când și în ce condiții va negocia Putin pacea cu Ucraina  

Cancelarul german Olaf Scholz susține că președintele rus Vladimir Putin a eșuat deja în atingerea obiectivelor sale strategice în războiul din Ucraina.

Olaf Scholz a avertizat: “Putin va negocia serios asupra păcii doar dacă își va da seama că nu poate sparge apărarea Ucrainei”.

“Nu va exista o pace dictată. Ucraina nu va accepta acest lucru și nici noi nu vom accepta”, a adăugat Scholz, potrivit  Sky News.

Separatiștii susținuți de Rusia spun că dețin 8.000 de prizonieri de război ucraineni

Prizonierii de război ucraineni deținuți în “republicile populare ” autoproclamate Luhansk și Donețk, susținute de Rusia, sunt în număr de aproximativ 8.000, a declarat un oficial din Luhansk, Rodion Miroshnik, citat de agenția de presă TASS.

“Există o mulțime de prizonieri. Desigur, sunt mai mulți pe teritoriul Republicii Populare Donețk, dar și noi avem destui, iar acum numărul total este undeva în jur de 8.000.

Este foarte mult, și literalmente se adaugă sute în fiecare zi”, a declarat Miroshnik.

Rușii au bombardat peste 40 de localități din Donbas

Tensiunile sunt la cote maxime. Rușii au continuat cu bătălii grele în estul Ucrainei, aceștia fiind pe punctul de a încercui un oraș industrial cheie.

Armata ucraineană a precizat că a respins 10 atacuri și a distrus tancuri și drone rusești.

În acest context, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Occident pentru mai multe arme.

Citeste si: După plecarea lui Joe Biden din Japonia, Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult, liderul ucrainean acuză Occidentul că nu face destul pentru a ajuta Kievul în război.

De asemenea, guvernatorul Lugansk, Serghei Gaidai a spus că luptele din afara Sievierodonețk, un obiectiv militar cheie pentru ruși, sunt „foarte dificile”, adăugând că trupele rusești bombardau cu mortare de la marginea orașului.

„Săptămâna următoare va fi decisivă”, a spus Gaidai într-un video pe Telegram, adăugând că el crede că scopul Rusiei este de a „captura regiunea Lugansk indiferent de costuri”.

„Este o cantitate colosală de bombardamente ”, a mai spus acesta.

„Ocupanții au bombardat mai mult de 40 de orașe din regiunea Donețk și Lugansk, distrugând sau provocând pagube asupra 47 de locații civile, inclusiv 38 de case și o școală. Drept rezultat al acestui bombardament cinci civili au murit iar 12 au fost răniți”, spune armata ucraineană pe Facebook.

Comunicatul Armatei mai spune că 10 atacuri inamice au fost respins, patru tancuri și patru drone distruse și 62 de „soldați inamici” uciși.

Serghei Gaidai a mai transmis că autoritățile din Lisiciansk colecta cadavrele persoanelor ucise pentru a le îngropa în morminte comune. Aproape 150 de persoane au fost îngropate într-un mormânt comun într-unul dintre districtele Lisiciansk, conform Digi.ro.

Guvernatorul Lugansk a adăugat că familiile persoanelor îngropate în morminte comune vor putea să facă o înmormântare după război, iar poliția emite documente ce permit ucrainenilor să obțină certificate de deces pentru cei dragi.

Zelenski a declarat miercuri, 25 mai, că trupele rusești „ne depășesc numeric cu mult” în unele părți din est și a reiterat rugămințile ministrului său de externe Dmitro Kuleba de la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru mai multe arme pentru occident.

„Avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri – cel mai mult avem nevoie de arme pentru Ucraina, fără excepții, fără limite, destule cât să câștigăm”, a spus Zelenski în mesajul său zilnic către națiune.

Rusia spune că va permite transporturile de cereale din porturile ucrainene dacă sunt ridicate unele sancțiuni

Rusia este pregătită să ofere un coridor umanitar pentru avele ce transportă alimente din Ucraina, în schimbul ridicării unor sancțiuni, a transmis agenția de presă Interfax, care îl citează pe ministrul de externe adjunct Andrei Rudenko, transmite The Guardian.

Citeste si: Rusia și China au făcut exerciții militare comune în timpul vizitei lui Joe Biden în Japonia

„Am spus în mod repetat privind acest punct că o soluție la problema alimentelor necesită o abordare comprehensivă, inclusiv ridicarea sancțiunilor care au fost impuse asupra exporturilor din Rusia și asupra tranzacțiilor financiare”, a spus Rudenko.

„Și mai necesită deminarea părții ucrainene a tuturor porturilor unde navele sunt ancorate. Rusia este pregătită să ofere trecerea umanitară necesară, pe care o face în fiecare zi”, a susținut oficialul rus. 

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.