LIVE UPDATE Ziua 153 de război în Ucraina: Forțele ucrainene au bombardat un punct de control vamal în districtul Sevsky din regiunea rusă Briansk. Un depozit de petrol din districtul Budyonnovsky din Donețk a fost incendiat

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 iul 2022, 13:32

LIVE UPDATEA Ziua 153 de război în Ucraina: Odesa, Harkov și Mykolaiv au fost lovite de rachete rusești, anunță oficiali regionali

Sursa: Twitter

Forțele rusești au vizat orașul-port din sudul Ucrainei și au lovit sate de coastă, afirmă șeful militar al regiunii; Harkov și Mykolaiv au fost, de asemenea, lovite.

UPDATE 12:46: Administratorii impuși de Rusia în Zaporizhzhia ocupată din Ucraina susțin că au eliberat 8.000 de pașapoarte rusești în zonă.

Agenția RIA Novosti îl citează pe Evgheni Balițki, șeful autoproclamatei autorități regionale pro-ruse, care a declarat:

„Până în prezent, au fost eliberate peste 8.000 de pașapoarte ale Federației Ruse, au fost acceptate documentele a 15.000 de persoane, iar înregistrarea preliminară a depășit deja 20.000

de persoane”.

Alți membri ai administrației au declarat anterior că un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă va fi organizat cel mai probabil în septembrie.

UPDATE 12:15: Forțele ucrainene au bombardat un punct de control vamal în districtul Sevsky din regiunea rusă Briansk, folosind un explozibil aruncat de pe o dronă quadcopter, potrivit guvernatorului regiunii.

Alexander Bogomaz a transmis pe Telegram:

„În această dimineață, de pe teritoriul Ucrainei, a avut loc un atac asupra punctului de control "Troebortnoe", situat în districtul Sevsky.

Un dispozitiv exploziv a fost aruncat de pe un quadrocopter la postul vamal. În urma bombardamentului, există patru răniți, care primesc acum asistență medicală. Serviciile de urgență se află la fața locului”.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE 11:49: Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a afirmat că forțele ruse țin la coadă peste 5.000 de persoane la punctul de control din Vasylivka, în Zaporizhzhia, în timp ce încearcă să fugă din regiune. La televizor, Fedorov a afirmat că forțele rusești nu permit trecerea decât a 150 de mașini pe zi, ceea ce duce la o aglomerație. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE 11:45: Autoproclamata republică din Donețk a afirmat că un civil a fost ucis și cinci civili au fost răniți pe teritoriul pe care îl ocupă în ultimele 24 de ore. Aceasta susține că forțele ucrainene au bombardat 13 dintre cele 255 de așezări pe care pretinde că le controlează.

UPDATE 11:02: Maria Avdeeva a postat un clip video cu ceea ce ea susține că este craterul lăsat în urma unui atac rusesc de peste noapte asupra Harkovului.

Ea afirmă că atacul a lovit infrastructura civilă, inclusiv un teren de joacă. Avdeeva este cercetător la European Expert Association.

Videoclipul nu a fost verificat în mod independent.

UPDATE 10:56: Autoproclamata Republică Populară Donețk a publicat două fotografii care arată ceea ce susține că sunt urmările unui atac ucrainean asupra unui depozit de petrol din districtul Budyonnovsky din Donețkul ocupat. Imaginile, care nu au fost verificate în mod independent, par să arate trenuri în flăcări.

Moldova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă invazie rusă.

UPDATE 8:50: Posibilitatea ca Moldova să devină următorul teritoriu invadat de Federația Rusă „este încă un scenariu ipotetic”, a declarat premierul Natalia Gavrilița, pentru CNN.

„Suntem îngrijorați, bineînțeles. Acesta este un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se mută mai departe în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci, desigur, suntem foarte îngrijorați”.

Citeste si: Rusia îndeamnă Republica Moldova să încerce „să stabilească relații bune” cu ea. Anunțul vine după o decizie tranșantă a Maiei Sandu

„Aceasta este o poziție foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci pentru orice țară mică, orice țară care se bazează pe ordinea internațională bazată pe reguli. Dacă o țară poate începe un război de anexare fără nicio considerație pentru, știți, dreptul internațional, atunci, în acest sens, nimeni nu este în siguranță și cred că multe țări sunt îngrijorate”.

Premierul a remarcat „istoria tulbure a Moldovei într-o regiune complicată” a lumii, adăugând că războiul i-a afectat economia.

„Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina din punct de vedere economic de acest război, după Ucraina. Am văzut deja o inflație foarte mare. În iunie, inflația a fost de 32%”.

UPDATE 8:38: Primele șase sisteme britanice de rachete antiaeriene Stormer HVM și sistemele de apărare antiaeriană Gepard furnizate de Germania au sosit în Ucraina, potrivit oficialilor.

Consilierul prezidențial principal Anton Herashchenko a postat pe Twitter un scurt videoclip cu sistemele de rachete, scriind: „Sunt sigur că războinicii noștri le vor folosi foarte bine!”.

Herashchenko a mai precizat că Germania a început să furnizeze Ucrainei unități Gepard SPAAG.

„Astăzi, Ucraina a primit din Germania primele trei sisteme de apărare aeriană Gepard și câteva mii de muniții pentru acestea”, au precizat forțele armate ucrainene într-o actualizare.

UPDATE 8:34: Gigantul rus Gazprom a crescut brusc presiunea în conducta care livrează gazul rusesc în Europa fără o notificare prealabilă, a declarat compania de stat ucraineană care operează gazoductul.

Astfel de creșteri de presiune ar putea duce la situații de urgență, inclusiv la ruperi de conducte, iar operatorii de conducte sunt obligați să se informeze reciproc cu privire la acestea în avans, a precizat operatorul sistemelor de transport de gaze din Ucraina (OGTSU).

Într-o declarație emisă luni seară, compania a declarat următoarele:

„La data de 25.07.2022, dispecerii Operatorului GTS din Ucraina au înregistrat o creștere bruscă a presiunii pe conducta principală de gaze <<Urengoi-Pomari-Uzhgorod>> pe tronsonul de la frontiera de stat dintre Federația Rusă și Ucraina. Schimbarea presiunii a avut loc fără avertisment din partea PJSC Gazprom.

Citeste si: Avertismentul lui Volodimir Zelenski! Rusia vrea să dicteze viitoarea ordine mondială: „Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa”

OGTSU a informat Gazprom că transmiterea intempestivă a informațiilor privind comutarea și schimbarea regimurilor poate duce la situații de urgență pe conducta principală de gaze și, de asemenea, a reamintit necesitatea de a coordona acțiunile, în conformitate cu algoritmul definit de actualul acord de interoperator”.

Directorul general al OGTSU, Serhii Makogo, a adăugat:

„Astfel de acțiuni necoordonate ale Gazprom provoacă îngrijorare. Operatorul ucrainean al GTS insistă ca operatorul rus al GTS să furnizeze informații despre motivele unui astfel de comportament în cadrul standardelor acordurilor dintre operatori.

Notificarea tardivă a operatorului comportă riscuri potențiale pentru activitatea cu normă întreagă a GTS ucrainean. Un astfel de pas pare deosebit de periculos pentru Europa, după ce Gazprom a redus din nou tranzitul prin Nord Stream-1 la 33 de milioane de metri cubi pe zi”.

Rusia va tăia drastic din aprovizionarea cu gaze a Europei

UPDATE 8:26: Compania energetică rusă Gazprom, controlată de stat, a anunțat o reducere drastică a livrărilor de gaze prin principala sa conductă către Europa începând de miercuri.

Monopolul rusesc de export de gaze a anunțat că oprește funcționarea uneia dintre ultimele două turbine în funcțiune din cauza „stării tehnice a motorului”, reducând livrările zilnice de gaze prin conducta Nord Stream la 33 de milioane de metri cubi pe zi- aproximativ 20% din capacitatea conductei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Monitorizăm situația foarte îndeaproape, în schimb strâns cu agenția federală de rețea și cu echipa de criză a gazelor”, a declarat, luni, după anunțul Gazprom, Ministerul german al Economiei, într-o declarație. „Conform informațiilor noastre, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a livrărilor”.

Gazoductul Nord Stream 1 a reluat pomparea săptămâna trecută, după o pauză de întreținere de 10 zile, dar Comisia Europeană a avertizat că este probabilă o închidere completă a gazului de către Rusia.

Anunțul a fost făcut în timp ce guvernele UE s-au certat în legătură cu un plan privind un obiectiv de economisire a gazelor de 15%, menit să evite o criză de iarnă dacă Kremlinul închide robinetele către Europa. Obiectivul UE este de a utiliza mai puțin gaz acum pentru a construi depozite pentru iarnă.

Săptămâna trecută, executivul UE a acuzat Moscova că folosește energia ca pe o „armă” și a cerut celor 27 de state membre să accepte un obiectiv voluntar de economisire a gazelor de 15%, care ar putea deveni obligatoriu dacă Bruxelles-ul declară o urgență în materie de aprovizionare.

Volodimir Zelenski face apel la Europa să riposteze la „războiul gazelor” al Rusiei

UPDATE 8:23: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Europei să răspundă la „războiul gazelor” al Rusiei prin intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei.

„Astăzi am asistat la o altă amenințare cu gaz pentru Europa. Chiar și în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream, Rusia nu are de gând să reia livrările de gaze către țările europene, așa cum este obligată prin contract.

Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor pregătirea pentru iarnă. Și acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite- exact așa ar trebui să fie perceput. Și nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi- de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul și sărăcia iernii... Sau de ocupație. Acestea sunt doar forme diferite de teroare.

Și de aceea este necesar să ripostăm. Nu vă gândiți la modalitatea de returnare a unor turbine, ci întăriți sancțiunile. Faceți totul pentru a limita veniturile rusești nu numai din gaz și petrol, ci și din orice export rămas. Și rupeți cât mai mult posibil legăturile comerciale cu Rusia, pentru că fiecare astfel de legătură este un potențial instrument de presiune al Rusiei.

Șantajul cu gazul al Europei, care nu face decât să se înrăutățească în fiecare lună, este necesar unui stat terorist pentru a înrăutăți viața fiecărui european. Iar acest lucru poate fi perceput, de fapt, ca un stimulent pentru ca cel de-al optulea pachet de sancțiuni al UE să fie semnificativ mai puternic decât cel de-al șaptelea recent aprobat”, a declarat Volodimir Zelenski.

Mykolaiv este, de asemenea, lovit de lovituri de rachete rusești

UPDATE 7:58: În această dimineață, au fost raportate și bombardamente rusești în orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei.

Șeful consiliului municipal, Olexander Senkevich, a declarat într-o postare pe Telegram:

„Explozii puternice se aud în Mykolaiv! Toată lumea este rugată să rămână în adăposturi! Chiar și după încheierea stingerii, atacurile aeriene vor continua!”.

Într-o postare ulterioară, oficialul a adăugat:

„Un atac masiv cu rachete a fost lansat în sudul Ucrainei din direcția Mării Negre, inclusiv cu ajutorul aviației.

Infrastructura portuară a fost atacată în regiunea Mykolayiv. În același timp, districtul Mykolaiv a fost lovit de un sistem de apărare aeriană S-300 din regiunea Kherson, ocupată temporar”.

Rusia deplasează convoaie de echipamente militare către Kherson, susține armata ucraineană.

Într-o actualizare a operațiunii postată luni seara pe Telegram a forțelor armate ale Ucrainei, armata a declarat că au fost văzute convoaie de echipamente militare care se deplasează prin Melitopol, în direcția Kherson.

„Primul convoi a trecut luni în jurul orei 10:00, cu până la 25 de BMD înregistrate”, se arată în actualizare.

În jurul orei 12:00, o coloană de tancuri și transportoare blindate de trupe a trecut prin satul Novopylypivka, aflat în apropiere, au adăugat oficialii.

O a treia coloană a trecut prin Novy Melitopol la ora 14:00 cu sisteme de apărare antiaeriană 'Wasp'.

Harkovul a fost lovit și el de bombardamente rusești 

UDPATE 7:46: O zonă rezidențială din al doilea oraș ca mărime în Ucraina, Harkov, ar fi fost, de asemenea, lovită în această dimineață.

Primarul orașului Harkov, Igor Terejov, a declarat că atacul forțelor ruse a fost făcut asupra centrului orașului.

„Un alt bombardament nocturn asupra orașului. Am zburat spre o parte a Harkovului mai aproape de centru. În mod tradițional, o lovitură lângă o clădire care nu are legătură cu infrastructura militară”, a scris el.

Șeful administrației regionale de stat din Harkov, Oleg Synegubov, a declarat că atacul a avut loc marți, în jurul orei cinci dimineața.

Într-o postare pe Telegram scrisă imediat după ora 7:30, acesta a spus:

„În jurul orei 5 dimineața, ocupanții au atacat infrastructura civilă din districtul Slobid din Harkov.

În urma bombardamentelor, acoperișul salonului auto a luat foc. Alte câteva obuze au lovit zone deschise”.

Orașul Chuhuiv, aflat în apropiere, ar fi fost de asemenea lovit, a adăugat Synegubov.

„În același timp, ocupanții au lovit din nou Chuguiev. Există lovituri asupra infrastructurii critice”.

UPDATE 7:26: Un incendiu de proporții a izbucnit la un depozit de petrol din districtul Budyonnovsky din Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, în estul Ucrainei, după ce trupele ucrainene au bombardat provincia, potrivit presei locale.

Până în prezent nu au fost raportate victime sau răniți din cauza incendiului, care a avut o înălțime de zeci de metri, a relatat marți agenția rusă de știri Tass, citând un reporter aflat la fața locului.

Mass-media ucrainene au distribuit, de asemenea, imagini care se presupune că ar fi de la fața locului.

Ucraina speră să înceapă să exporte cereale săptămâna aceasta

UPDATE: 7:23: Ucraina spune că speră să înceapă să exporte cereale din porturile sale în această săptămână, primele nave putând pleca din porturile sale din Marea Neagră în câteva zile.

Detaliile procedurilor vor fi publicate în curând de un centru comun de coordonare care ține legătura cu industria navală, a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt adjunct al ONU.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia se așteaptă ca Kievul și Moscova să își respecte responsabilitățile asumate în cadrul acordului de export de cereale semnat recent.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că Ucraina va continua pregătirile pentru exportul de cereale și alimente, începând cu portul Chornomorsk, apoi porturile din Odesa și Pivdennyi de-a lungul coastei sale de sud-vest, pe care le controlează încă.

Ucraina a semnat acordul cu Națiunile Unite și Turcia și a cerut Rusiei să semneze același acord, dar separat.

Kubrakov, care a semnat în numele Kievului, a declarat că, deși Ucraina nu are încredere în Rusia, „are încredere în aliații și partenerii săi, motiv pentru care acordul... a fost semnat cu ONU și Turcia și nu cu Rusia”.

UPDATE 7:20: Încep să apară ceva mai multe detalii în jurul presupusului atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa din această dimineață.

Șeful administrației militare din regiune, Serhiy Bratchuk, a declarat că regiunea sudică din jurul orașului portuar a fost lovită în această dimineață, imediat după ora 06:00, de avioane strategice rusești.

„Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra Odesa”.

Forțele armate ucrainene au declarat, într-o actualizare separată, că „mai multe rachete au fost doborâte de apărarea aeriană”.

Un atac cu rachete rusești lovește din nou Odesa

UPDATE 7:07: Forțele rusești au vizat din nou orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei, lovind clădiri private din satele de coastă la primele ore ale acestei dimineți, anunță oficialii locali.

Șeful administrației militare din regiune, Serhiy Bratchuk, a declarat că va publica mai multe detalii într-o postare pe Telegram imediat după ora 6 dimineața.

„Atac cu rachete în Odesa folosind avioane strategice”, a spus el.

Sâmbătă, la doar 12 ore după ce Moscova a semnat un acord cu Kievul pentru a permite exporturi monitorizate de cereale din porturile din sudul Ucrainei, Rusia a vizat Odesa cu atacuri cu rachete de croazieră.

Zelenskiy a calificat atacul drept „barbarie” flagrantă, demonstrând că nu se poate avea încredere în Moscova pentru a pune în aplicare acordul.