Live Ziua 483 de război în Ucraina: Ucraina acuză Ungaria că i-a blocat accesul la un grup de prizonieri de război eliberați de Rusia. Cum ar putea Trump să rezolve conflictul dintre Rusia și Ucraina în 24 de ore?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 mar 2024, 00:10

Ungaria ar fi blocat accesul Ucrainei către un grup de prizonieri de război eliberați de Rusia.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Ungaria ar fi blocat accesul Ucrainei către un grup de prizonieri de război.

Kievul îi arată cu degetul pe liderii de la Budapesta spunând că aceștia au blocat accesul la un grup de prizonieri de război ucraineni, transferați în Ungaria din Rusia cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Ruse. Donald Trump a declarat că ar putea să oprească atacul Rusiei asupra Ucrainei în mai puțin de “24 de ore”.

Ucraina acuză Ungaria că blochează accesul către prizonierii de război eliberați de Rusia

Aproximativi 11 prizonieri de război, care au fost eliberați de Rusia, ar fi blocați în Ungaria, potrivit liderilor ucrainieni.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, a declarat că: „Toate încercările diplomaților ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu acești cetățeni ucraineni s-au dovedit nereușite”.

Citește și: Live Update Ziua 482 de război în Ucraina: Joe Biden a anunțat că amenințarea lui Vladimir Putin cu armele nucleare tactice este „reală”. Ucraina vrea să atace Crimeea cu sisteme HIMARS

Diplomatul a mai ținut să precizeze că: „Asemenea acte ale Budapestei(...) pot fi calificate drept o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului”.

Conform lui Oleg Nikolenko, Kievul „a cerut încă o dată” guvernului ungar „să acorde consulului ucrainean acces imediat” la acești prizonieri de război „pentru a le putea evalua starea fizică şi psihică, a le explica drepturile şi a le oferi asistență de urgență".

Cei 11 prizonieri de război ar fi de origine din Transcarpatia o regiune din vestul Ucrainei care găzduiește o mare comunitate maghiară. Eliberarea acestora și mutarea lor în Budapesta ar fi fost anunțată de către Biserica Ortodoxă Rusă.

Viceprim-ministrul Ungariei Zsolt Semjen a anunțat pe data de 9 iunie că prizonierii au ajuns în Ungaria: „Aceasta este datoria mea umană și patriotică”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Premierul maghiar Viktor Orban a menținut contactul cu Kremlinul în ciuda războiului din Ucraina și a creat legături strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă în ultimii ani. 

Donald Trump ar putea opri războiul din Ucraina în doar 24 de ore

Într-un interviu acordat postului Fox News, Donald Trump a spus că în urma unei conversații pe care a avut-o cu Vladimir Putin a reușit să amâne cu mai mulți ani invadarea Ucrainei.

 „Cu Putin, am o relație foarte bună. Adică, nu am mai vorbit cu el de mult timp, dar am avut o relație foarte puternică”, a precizat fostul președinte American când a fost întrebat cum ar putea elibera Ucraina în doar 24 de ore.

„Nu ar fi făcut-o dacă eram eu. A făcut-o după ce am plecat eu. M-am gândit că ar putea să o facă.

Uite, am vorbit cu el. I-am spus că, dacă o faci, vei plăti cu vârf și îndesat. Va fi o catastrofă. Nu o face!”., a mai spus Trump.

De asemenea, Trump l-a amenințat pe Putin atunci când acesta i-a zis că ar vrea să invadeze Ucraina: „ I-am spus că voi face ceva. El a spus: Nu, nu, nu, nu, nu vei face asta. I-am spus: O voi face, Vladimir, o voi face. O voi face ”.

Citește și: Live Update Ziua 482 de război în Ucraina: Rușii au primit întăriri și încearcă să avanseze în zonele Lîman și Kupeansk. China a promis că nu îi va oferi Rusiei armament

Londra găzduiește  Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei

Londra găzduiește timp de două zile Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, care urmărește  mobilizarea sprijinului internațional pentru stabilizarea economică și socială a acestei țări și eliminarea consecințelor războiului. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, spune că au avut deja loc o serie de discuții în Elveția, Germania, Franța și Italia și că există diferite niveluri de lucru pentru refacerea Ucrainei: ”O Ucraina reconstruită, o Ucraina transformată, o Ucraina întărită este un purtător de securitate și un garant al securității, este protecție împotriva oricărei forme de teroare rusă și protecție împotriva repetării agresiunii”

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un pachet de asistență financiară de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani.