Live Ziua 489 de război în Ucraina: Liderii de la Kiev anunță noi reușite pe câmpul de luptă. SUA trimite un ajutor de 500 de milioane de dolari Ucrainei

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 mar 2024, 00:00

Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, iar Vladimir Putin a ținut un discurs luni seară.

Armata din Ucraina a câștigat controlul asupra Rivnopil. Vladimir Putin a mulțumit cetățenilor pentru „rezistența, unitatea și patriotism”, după rebeliunea armată a forțelor Wagner.

Ucraina a reușit să câștige teren în Rivnopil

Liderii de la Kiev au numai vești bune legate de situația de pe front, dar și despre situația de la Herson, unde a fost distrus un baraj. Aceștia au declarat că apa a revenit la normal, la trei săptămâni după distrugerea uriașului baraj de la Kahovka de pe fluviul Nipru.

Nivelul fluviului Nipru a scăzut, luni dimineață, la 33 de centimetri. De asemenea, rezervorul de la Kahovka a secat, potrivit echipelor de salvare ucrainene. În această regiune vor fi construite baraje temporare după ce armata ucraineană va elibera complet Hersonul.

Liderii de la Kiev au anunțat că armata ucraineană a reușit să câștige controlul asupra Rivnopil, o așezare din sud-estul regiunii Donețk.

Citește și: UPDATE Live Ziua 488 de război în Ucraina: Evgheni Prigojin este cercetat penal. Ucraina a distrus rachete de tipul Kalibr și drone Shahed

Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Doneţk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat în regiunea Doneţk. Acesta a vizitat unități ale forțelor armate ale grupului operațional şi strategic Hortiţea, alături de comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, şi a acordat decorații unor soldaţi, potrivit președinției ucrainene.

Zelenski le-a adresat soldaților mulțumiri pentru efortul depus pentru apărarea țării: "Țin să vă mulţumesc, să vă recompensez pe toţi şi să strâng mâna cu o mare gratitudine, vouă, familiilor voastre, părinţilor voștri.

Ucraina este mândră de fiecare dintre voi".

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Volodimir Zelenski s-a oprit la o benzinărie şi a făcut mai multe selfie-uri cu militari prezenţi acolo, potrivit unor imagini difuzate pe canalul Telegram.

Președintele Ucrainei vizitează des forțele armate ale ţării sale, lângă sau chiar pe front.

Vladimir Putin a ținut un discurs după retragerea forțelor Wagner

Luni seară, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ținut un discurs, pentru prima dată după ce forțelor Wagner s-au retras. Acesta le-a mulțumit cetățenilor pentru „rezistența, unitatea și patriotism”.

Rebeliunea armată ar fi fost înăbușită oricum. Organizatorii revoltei, în ciuda faptului că nu au mai fost adecvați, nu puteau să nu înțeleagă acest lucru. Au înțeles totul, inclusiv faptul că au întreprins acțiuni criminale pentru a diviza și slăbi țara, care se confruntă acum cu o amenințare externă enormă, o presiune fără precedent din exterior (…). Cu toate acestea, organizatorii revoltei, după ce și-au trădat țara, poporul, i-au trădat și pe cei pe care i-au târât în această crimă.

I-au mințit, i-au împins la moarte, sub foc, pentru a-i împușca pe ai lor”, a spus Putin.

Vladimir Putin nu l-a menționat deloc pe Evgheni Prigojin în discursul său.

Citește și: Live Ziua 488 de război în Ucraina: Prigojin s-a refugiat în Belarus după ce a pus capăt revoltei armate. Declarațiile președintelui Volodimir Zelenski: “Slăbiciunea Rusiei este evidentă”

SUA a trimis un ajutor de 500 de milioane de dolari Ucrainei

Ucraina va primi un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de dolari din partea Americii.

Astfel, ajutorul va include vehicule de luptă suplimentare Bradley și Stryker. Ucraina a pierdut mai multe vehicule blindate în primele zile ale contraofensivei, despre care oficialii americani cred că forțele ucrainene le-au lansat la începutul acestei luni.

În tot acest timp, liderii de la Casa Albă continuă să evalueze ce impact va avea rebeliunea Wagner pe teritoriul Rusiei, asupra războiului dintre Rusia și Ucraina.