Update Live Ziua 548 de război în Ucraina: Atacurile Rusiei devin mai agresive

Author: Bianca Vidoi

Ucraina a lansat peste 40 de drone deasupra Peninsulei Crimeea

Sursa: Facebook Володимир Зеленський

În a 548-a zi de război ce are loc la granița României, atacurile Rusiei devin mai agresive, în doar 24 de ore fiind lansate peste 500 de obuze.

Ucraina nu oprește atacurile asupra Rusiei, iar în această dimineață, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele de apărare aeriană au distrus 42 de drone lansate și o rachetă deasupra regiunii Kaluga.

Citește și: Update Live Ziua 546 de război în Ucraina: Rușii au lovit silozurile din regiunea Odesa

Peste 500 de obuze au făcut victime în Ucraina

Atacurile masive ale Rusiei au făcut victime printre civili, mai exact printre cetățenii ce locuiau în Herson. În doar 24 de ore, Rusia a lansat peste 500 de obuze. Ucraina a realizat un atac pentru a se apăra, vizând regiunile Kaluga și Belgorod, însă pagubele materiale și victimele sunt aproape inexistente.

Prăbușirea avionului în care se afla fondatorului Wagner a fost discutată de Vladimir Putin

Președintele rus a abordat pentru prima dată prăbușirea avionului de afaceri al șefului Wagner, oferind condoleanțe familiilor celor 10 persoane aflate la bord. El a spus că Prigojin s-a întors în Rusia din Africa miercuri și s-a întâlnit cu „unii oficiali”, fără a preciza pe cine. „Era un om cu o soartă grea. A făcut câteva greșeli grave în viața lui”, a spus Putin.

Rusia l-a și atenționat pe președintele american Joe Biden cu privire la declarațiile sale despre incidentul lui Evgheni Prigojin, spunând că nu este surprins să acesta a decedat în urma unui astfel de accident aviatic. Moscova a anunțat că nu este adecvat ca Washingtonul să facă astfel de comentarii. 

Ucraina a lansat peste 40 de drone deasupra Peninsulei Crimeea

În ziua 548 de război dintre Rusia și Ucraina, Ucraina a făcut un atac îndrăzneț în această dimineață, lansând 42 de drone deasupra Peninsulei Crimeea și o rachetă deasupra regiunii Kaluga. Ministerul rus al Apărării a anunțat că 33 de drone dintre cele 42 au fost dezactivate de la distanță, astfel că acestea s-au prăbușit fără a lovi țintele dorite, iar restul au fost distruse de forțele de apărare aeriană.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

"Astăzi, SUA adoptă sancţiuni împotriva a două entităţi şi 11 indivizi care ar fi facilitat transferul forţat şi deportarea de copii ucraineni în tabere.(...)

Rusia şi mandatarii săi au arestat copii care fugeau de violenţă, ei au forţat copii să părăsească şcoli şi orfelinate, iar mandatari locali au păcălit sau forţat părinţi să-şi trimită copiii în aşa-zise tabere de vară şi au refuzat să-i întoarcă părinţilor", a explicat Linda Thomas-Greenfield, potrivit AFP, relatează antena3.ro

Citește și: Cine a doborât avionul lui Prigojin? Trupul neînsuflețit al șefului Wagner ar fi fost găsit

Mercenari Wagner sunt puși în fața unei decizii importante

Decesul fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, și a comandantului lor, Dmitri Utkin a fost un motiv pentru ca anumiți militanți ruși care luptă de partea ucraineană să le ceară să treacă de partea cealaltă pentru a le răzbuna moartea.

„Vă aflați acum în fața unei alegeri serioase- puteți sta în banca ministerului rus al apărării și să serviți drept câini de pază pentru călăii comandanților voștri sau să vă răzbunați", a declarat comandantul Corpului Voluntarilor Ruși, Denis Kapustin, relatează hotnews.ro

Departamentul de Stat al SUA a anunțat joi un set de sancțiuni pentru 13 persoane și entități ce ar fi implicate în deportarea și transferul forțat al copiilor din Ucraina. Restricțiile de viză nu au încetat nici acestea să apară după ce abuzurile împotriva drepturilor omului asupra minorilor ucraineni ar fi fost încălcate în nenumărate rânduri.

„Statele Unite nu vor sta deoparte în timp ce Rusia săvârșește aceste crime de război și crime împotriva umanității", a anunțat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Citește și: Update Live Ziua 547 de război în Ucraina: Mai multe clădiri au fost avariate în urma unui atac cu rachete în zona Dnipro