Livrarea cardurilor profesorilor a fost amânată. Ce se întâmplă cu prima profesorilor în valoare de 1.500 de lei

Author: Diana Bostan

Ce se întâmplă cu primele profesorilor în luna octombrie?

Sursa: PixaBay

Prima didactică a profesorilor în valoare de 1.500 de lei ar putea fi amânată, după ce cardurile profesorilor nu au fost încă livrate.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat la începutul lunii octombrie faptul că distribuția cardurilor pentru profesori va avea loc în perioada 10-20 octombrie. Cu toate acestea, livrarea nu a început încă.

Livrarea cardurilor pentru profesori a fost întârziată

Potrivit Edupedu.ro, cardurile profesorilor ar fi trebuit să fie livrate între 10-20 octombrie, urmând să fie încărcate în perioada 20-27 octombrie.

Cu toate acestea, livrarea cardurilor nu a început încă.

Citește și: Salarii mai mari pentru acești bugetari: „Este o anomalie pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare”

„Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare.

Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”,
a spus Adrian Câciu la începutul lunii octombrie.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În urma grevei profesorilor din vara anului 2023, a fost adoptată Ordonanța de urgență nr.58, conform căreia profesorii care și-au desfășurat activitatea în anul școlar 2022-2023 vor beneficia de o primă în luna octombrie a acestui an.

Prima este în valoare de 1.500 de lei.

Cine sunt profesorii care beneficiază de prima de carieră didactică 2023?

Profesorii  urmează să primească banii într-o singură tranșă anuală, timp de patru ani, până în anul școlar 2026-2027.

Nu toate cadrele didactice vor beneficia de această primă. Profesorii care primesc 1.500 de lei sunt: personalul din învățământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar care dețin gradul didactic de șef de lucrări/lector sau asistent universitar.

Citește și: Urmează două zile libere de la stat pentru profesori și elevi! Ce instituții de învățământ se bucură de minivacanță

Chiar și așa, banii nu vor putea fi folosiți în orice scop. Profesorii vor putea folosi banii în cazul cheltuielilor privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora, al cheltuielilor pentru echipamente IT, pentru cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora, iar un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice

individuale specifice ale cadrelor didactice.