Localitatea din România în care au fost descoperite sute de tone de aur! A creat sute de locuri de muncă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 aug 2024, 12:00

Comuna Crișcior 

Sursa: Facebook Primaria Criscior

România ascunde numeroase povești incredibile, iar această comună din țara noastră a ascuns în urmă cu zeci de ani sute de tone de aur.

Țara noastră ascunde povești pe care oamenii le uită în accelerația cu care se mișcă viața lor, însă acestea merită să fie descoperite și spuse mai departe, iar în această categorie intră și povestea impresionantă a comunei Crișcior. Sute de tone de aur au fost descoperite în această comună, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a rămâne în amintirea românilor.

Comuna din România în care su fost descoperite sute de tone de aur

România este recunoscută de turiști pentru peisajele pe care le pune la dispoziție celor ce își doresc să le descopere, dar și pentru istoria pe care o prezervă. Cu toate acestea, există anumite comune ce ascund o poveste incredibilă, acesta fiind și cazul comunei Crișcior din județul Hunedoara. În acest loc începeau drumurile și tunelurile ce duceau la cele mai importante mine de aur din istoria României, mai exact Centrul minier Barza.

Anul 2000 a fost unul trist pentru această comună, deoarece a fost momentul în care Centrul minier Barza și-a închis porțile, iar tunelurile au rămas abandonate, alături de comuna ce a rămas blocată în timp. Deși în anii ’90 această comună era una celebră pentru minele de aur, după închiderea centrului minier, cele aproximativ 5.000 de persoane au rămas fără loc de muncă, iar locul a rămas în ruină.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Peste 200 de tone de aur au fost extrase

Câmpul minier Barza a fost cel ce a dat viață comunei Crișcior, iar pe parcursul ultimilor 150 de ani, peste 200 de tone de aur au fost extrase de către mineri.

Aurul nu a fost singurul metal valoros găsit în acele locuri, fiind extrase și cantități mari de argint și minereuri complexe, printre care și cupru. Aceste metale au fost extrase din cei peste 80 de kilometri pătrați pe care se afla câmpul minier Barza, în Munții Metaliferi, la marginea văii Crișului Alb din Hunedoara. 

Citește și: Fenomen inedit pe litoralul românesc! În acest loc, apa a devenit portocalie. Ce explicații au specialiștii

Deși în ultimii 150 de ani câmpul minier Barza a fost exploatat cel mai mult, se crede că exploatarea acestuia a început încă din Antichitate, urmând ca primele mine moderne să fie deschise în secolul al XIX-lea. Minele din acea zonă reușeau să producă între 2 și 2,5 tone de aur anual în anii ’50, însă declinul a început să apară 40 de ani mai târziu.

După anul 1990 au început să apară primele semnale că zăcămintele de aur au fost exploatate la maxim, însă chiar dacă ar mai fi existat posibile resurse de aur, utilajele și

instalațiile învechite au îngreunat munca minerilor. Disponibilizările minerilor au început în anul 1997, iar în anul 2001 a intrat în vigoare legea ce reducea vârsta de pensionare a minerilor, ceea ce a adus sfârșitul exploatării de aur din zona Bradului, potrivit cancan.ro.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.