Alexandru Rafila le atrage atenţia românilor! Medicul susține că oamenii fac o greşeală foarte mare în această perioadă, iar totul ne-ar putea costa scump pe final de an şi în ianuarie. Noul ministru al Sănătăţii a vorbit şi despre riscurile noi pe care le aduce acum varianta Omicron.
Citeste si: Ce restricţii vor fi de Crăciun și Revelion 2021? Raed Arafat a făcut anunțul: „Depinde cum evoluăm!”
Lockdown în România de Crăciun?
Alexandru Rafila este de părere că românii greșesc foarte mult în această perioadă, pentru că participă la târgurile de Crăciun organizate în mai multe oraşe din ţară, ignorând pericolul reprezentat de coronavirus.
"În loc să avem Sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm", spune Rafila, care adaugă că ar trebui să consolidăm mai întâi trendul descendent pe care ne aflăm şi să golim spitalele COVID.
Citeste si: Cum se va numi certificatul verde în România. Rafila a anunțat dacă va fi introdus la locul de muncă
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit și despre un nou lockdown în România. Noul ministru al Sănătăţii spune că nu se pune problema de carantină în această perioadă, însă vrea ca românii să fie puţin mai temperaţi, pentru a se evita pericolul infectărilor în masă.
"Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem Sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o să dicteze situaţia pe care o să o întâmpinăm de Sărbători și mai ales după Sărbători, în ianuarie.
Faptul că ne aflăm pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea Ministerului Sănătăţii sunt insuficiente", a declarat ministrul Sănătăţii pentru România TV.
Cele trei scenarii posibile în cazul variantei Omicron
În acest context, ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre noua variantă Omicron şi despre cele trei scenarii cu care ne-am putea confrunta, în contextul acesteia.
"Până acum această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecăm cu trei scenarii. Cel favorabil ar fi că acesta să se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuită.
Celelalte două scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua variantă ar putea fi cu simptomatologie nemodificată față de varianta Delta. Asta ar duce la o și mai mare aglomerare a sistemului de sănătate. Cel mai rău scenariu ar putea constă într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri și o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta.
Eu cred că o să fie una dintre primele două variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât crește transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă", a mai declarat, luni seară, Alexandru Rafila.