Locuiesti singur? 4 masuri de siguranta importante

Author: Oana Iosif

Este stiut faptul ca spargatorii de locuinte cu un minim de „pregatire” isi documenteaza in prealabil loviturile, studiind terenul si programul potentialelor victime. Astfel, persoanele care locuiesc singure sunt luate mai des in colimator, pentru ca e mai usor sa urmaresti un singur individ decat o familie cu 4-5 membri.

Un spargator nu are nevoie de mult timp pentru a-ti invata programul, iar atunci cand pleci de acasa stie cand te intorci si are certitudinea ca in acest timp nu e nimeni in apartament. Cu putina precautie te poti proteja de raufacatori, iar daca   nu stii cum, iti dam cateva ponturi.

Monitorizarea video a locuintei

Un detaliu care ii descurajeaza pe raufacatori este prezenta camerelor de supraveghere in zonele in care vor sa dea lovitura. Daca acestea sunt bine amplasate, multi dintre spargatori renunta la planurile initiale, constienti fiind ca pot fi usor identificati.

De aceea este bine ca imobilul in care locuiesti sa fie dotat cu un sistem de supraveghere video. In general, la bloc, de acest lucru se ocupa asociatia de proprietari, insa poti instala propriul sistem de supraveghere, in cazul in care acesta nu exista in imobil. Eventual poti vorbi cu vecinii de pe palier pentru a investi impreuna intr-un astfel de sistem care sa monitorizeze tot etajul.  Cu cat mai multe camere instalate, cu atat mai bine!

Sistem antiefractie

Daca locuiesti singur, este foarte indicat sa-ti instalezi la domiciliu un astfel de sistem. Nu este o investitie costisitoare si te poate scuti de multe probleme. Se monteaza simplu si e usor de utilizat, trebuind doar sa te obisnuiesti sa-l activezi de cate ori pleci de acasa.

La orice tentativa de fortare a usilor sau ferestrelor, sistemul declanseaza alarma, iar intrusii isi vor abandona „lucrarea”, singura grija fiind sa scape. Un sistem inteligent poate transmite alerte si pe telefonul utilizatorului, asa ca vei afla in timp real ca ceva nu este in regula, oricat de departe ai fi.

Lasa impresia ca e cineva acasa

Aceasta masura nu presupune nicio investitie insa, nu trebuie subestimata ca grad de eficienta. Cum spuneam, infractorii sunt atrasi de locuintele in care nu e nimeni acasa, si de aceea nu trebuie sa le dai de inteles acest lucru. Cand pleci de acasa, lasa deschis un aparat de radio sau un player cu muzica, astfel incat, daca cineva trage cu urechea la usa sa creada ca e cineva in casa.

Daca locuiesti singur, iti permiti sa mai lipsesti noaptea de acasa, iar acesta este unul dintre avantaje. Totusi, atunci cand pleci in club sau la bere cu baietii, lasa o lumina aprinsa in casa. Ideal ar fi sa se vada si de la balcon si prin vizor, astfel incat cei care ies si ei noaptea, insa in alte scopuri, sa creada ca esti acasa.

Nu te lauda pe net cand esti in vacanta

Acest obicei de a ne da check-in din locurile exotice in care ne relaxam sau a posta poze de pe plaja la sute de kilometri de casa, este mana cereasca pentru hoti. Multi dintre ei folosesc retelele de socializare in mod special pentru a vedea cine mai e plecat si pe unde, afland unde pot lovi la sigur. Astfel, in timp ce tu iti contabilizezi like-urile si comment-urile pe plaja, sunt toate sansele ca „baietii” sa iti cotrobaie nestingheriti prin casa. Eventual sa-ti dea si un like in timp ce iti scot televizorul din casa…

Radem, glumim, dar mai bine pastreaza pozele pentru cand revii din vacanta, pentru a nu risca sa gasesti casa goala si sa ramai doar cu hainele din geamantan!

Sunt masuri de precautie simple si la indemana oricui, asa ca te incurajam sa le pui cat mai repede in aplicare!

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.