Stefano Battistoni, proprietarul unei firme din Cesenatico, care angajează salvamari, oferă salarii cuprinse între 1.800- 3.000 de euro pentru seniori. Din păcate, cei dornici de angajare sunt greu de găsit.
Locul de muncă la care câștigi un salariu de 3.000 de euro lunar
Potrivit Contractului Colectiv Național de Turism, care este valabil și pentru lucrătorii denumiți în mod obișnuit salvamari, salariul de bază începe de la 1.200
„Salvamarii noștri lucrează 40 de ore obișnuite cu până la 8 ore suplimentare. Iar ziua de odihnă este o obligație legală”, a precizat Stefano Battistoni.
„Vă spun că problema nu este salariul pentru că vorbesc cu băieții, în luna mai trecut unul dintre ei a plecat pentru că nu a vrut să facă curățenie pe plajă, deși primea în jur de 2.000 de euro pe lună. Motivația? Nu a vrut să facă ceva considerat umil”, a continuat acesta.
„Gândește-te că pentru a acoperi o zi de serviciu în turelă a trebuit să angajez doi bărbați cu jumătate de normă. Nu au vrut ca toate după-amiezele să fie ocupate. Este dificil atunci să găsești oameni cu experiență.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Anul acesta avem mulți băieți foarte tineri, dar ar trebui să li se alăture și oamenii cu mai multe sezoane în spate sunt din ce în ce mai puțini”, a declarat Marta Marzioli, proprietara unei firme mici din Lazio, Tarquinia.
Italia se confruntă cu o lipsă de salvamari
Anul acesta, proprietarii unităților din Cagliari sunt conștienți că vor duce lipsă de salvamari și de angajați sezonieri.
„În ultimii 30 de ani nu am avut niciodată dificultăți în selectarea personalului. Cu toate acestea, 2022 a fost cu adevărat dificil”, a declarat Gilberto Picasso, proprietar al firmei D'Aquila.
Problema lipsei salvamarilor nu este nici salariul, nici contractul „la negru” care, oricum, nu există.
„Nu lipsesc brevetele, în Sardinia cursurile se țin în mod regulat. Iar salariile, chiar dacă nu sunt mari, sunt în jur de 1.500 de euro pe lună. Nu este puțin probabil ca venitul de bază să fi exacerbat problemele deja existente.
Această problemă există de ani de zile dar până la urmă reușim mereu să găsim o soluție. Munca de salvamari este importantă iar cei care decid să apuce acest drum sunt oameni conștienți de faptul că este un loc de muncă sezonier”, a declarat Angelo Cerina, administrator unic al Lido.