Locul din România care a devenit punctul de întâlnire între oameni și urși: „Nu recomand nimănui să se apropie”

Autor: Diana Bostan

Bâlea Lac a devenit locul de întâlnire dintre urși și oameni

Sursa: Facebook

Pe măsură ce temperaturile toride îi împing pe turiști spre locuri mai răcoroase, Transfăgărășanul, în special zona Bâlea Lac, devine un punct de întâlnire riscant între oameni și urși.

Deși termometrele din această regiune montană arată maximum 22 de grade Celsius, urșii își fac tot mai des apariția în căutare de hrană, atrăgând astfel atenția vizitatorilor, notează observatornews.ro.

Citește și: Un primar din Suceava s-a trezit cu ursul în curte. Întregul moment a fost surprins de camerele de supraveghere

Bâlea Lac a devenit unul dintre locurile preferate de urși

Specialiștii avertizează că urșii, aparent liniștiți și inofensivi, pot deveni extrem de periculoși într-o fracțiune de secundă. "La cât de lenți și de blânzi par, viteza lor de reacție este incredibil de rapidă. Nu recomand nimănui să se apropie," a declarat Octavian Hadăr, director de fond vânătoare, pentru sursa menționată anterior.

Citește și: Ce a scos la iveală raportul medico-legal al tinerei atacate de urs pe Jepii Mici: „Erau incompatibile cu viața”

În ciuda acestor avertismente, turiștii sunt adesea tentați să se apropie de animalele sălbatice pentru a le fotografia sau chiar a le hrăni, ignorând riscurile majore.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Oana Ioniță, despre cum i-a spus fiicei sale cine este tatăl ei adevărat. „Ea se aștepta. Ea a simțit tot timpul că Maxim a fost mult mai iubit sau atașat de Florin.”

Potrivit observatornews.ro, un episod recent a surprins o ursoaică și cei trei pui ai săi ieșind din pădure și ajungând pe marginea drumului, unde au fost întâmpinați de turiști entuziasmați. Deși la prima vedere aceștia par blânzi, există relatări despre atacuri violente, cum ar fi cazul unei ursoaice care a încercat să răpească un copil. "Norocul a făcut ca fratele lui și câinii să intervină, iar ursoaica a renunțat la pradă," a

povestit directorul fondului de vânătoare.

Turiștii sunt rugați să respecte regulile de siguranță

Autoritățile locale și jandarmii din Sibiu fac apeluri constante către turiști să respecte regulile de siguranță. "Recomandăm cetățenilor să nu se apropie de animale pentru a le face fotografii sau pentru a le hrăni," a declarat Floriana Picoiu de la Inspectoratul de Jandarmi Sibiu, pentru observatornews.ro.

Citește și: Diana Maria și-ar fi prevestit moartea înainte cu o săptămână de la atacul ursului! Postarea care i-a șocat pe toți: „Au fost cele mai bune zile din viața mea”

De la începutul sezonului cald, județele montane și chiar câmpiile sunt frecvent vizate de mesaje de avertizare RO-Alert privind prezența urșilor. Doar aseară, localnicii din Păulești, Prahova, au fost avertizați despre prezența unui urs pe străzi, iar câteva minute mai târziu, o atenționare similară a fost emisă pentru Sinaia.

Chiar și în Suceava, un urs a intrat într-o gospodărie locală, evidențiind problema tot mai acută a coabitării forțate dintre oameni și urși.