Locul din România în care mașinile urcă singure la deal. Cum explică specialiștii fenomenul neobișnuit

Autor: Diana Bostan

Locul din România în care mașinile par să urce la deal.

Sursa: Pixabay

Există un loc în România unde mașinile, aparent împotriva legilor fizicii, par să urce singure la deal atunci când sunt scoase din viteză. Iată care este explicația!

Fenomenul ciudat și fascinant atrage din ce în ce mai mulți curioși, care vin să experimenteze pe pielea lor un fenomen care sfidează așteptările. Este vorba de un segment de drum pe traseul dintre Budești și Cavnic, în județul Maramureș, unde mașinile, scoase din viteză, par să urce singure o pantă. 

Citește și: Cel mai bântuit loc din România, pe care sa îl eviți cu orice preț! Topul locațiilor care îți îngheață sângele în vene! Vânătorii de fantome din întreaga lume își încearcă norocul aici

Locul din România unde mașinile par să urce singure la deal 

Acest fenomen, aparent inexplicabil, a devenit rapid popular printre turiști și localnici, fiind considerat de mulți drept unul dintre cele mai bizare din țară.

Dar care este explicația acestui fenomen? În ciuda aparențelor, specialiștii ne asigură că nu este vorba despre nimic supranatural sau despre o zonă magnetizată. În realitate, ceea ce se întâmplă este o iluzie optică.

Conform informațiilor dezvăluite de specialiști pentru Ești din Iași, drumul pe care par să urce mașinile, de fapt, coboară. Peisajul și linia orizontului creează o iluzie ce păcălește ochiul uman, dând impresia că panta urcă.

Citește și: Localitatea din România în care au fost descoperite sute de tone de aur! A creat sute de locuri de muncă

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Profesorul universitar dr. Constantin Antohe de la Facultatea de Hidrotehnică, Universitatea Gh. Asachi, explică: "Este vorba de o rupere de pantă cu schimbare de unghi. Coborârea accentuată se domolește brusc și pare a fi un mic deal. În realitate, panta continuă, dar cu o înclinație mai mică, de aproximativ 5 grade.", a spus acesta pentru Fanatik.

Fenomenul poate fi verificat prin mai multe metode

Această explicație este susținută și de alți experți. Prof. univ. Dumitru Luca, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza, a dezvăluit pentru Ești din Iași, faptul că:  "dacă punctul de orizont este înalt, drumul va fi perceput ca o vale. Totuși, direcția de înclinare nu este luată în calcul corect, iar aceasta creează imediat impresia că mașina se deplasează singură către deal.”

Citește și: Unde să mergi toamna în România? Locurile de poveste pe care nu ar trebui să le ratezi

Fenomenul poate fi verificat foarte simplu cu ajutorul unei cumpene sau al unui vas cu apă. Dacă poziționezi o cumpănă pe drumul respectiv, îți vei da seama că, de fapt, înclinația este inversă față de ceea ce pare la prima vedere.

"Am mai întâlnit un asemenea fenomen și în Munții Retezat, unde apa unui pârâu părea să curgă la deal. Și acolo, la fel ca aici, totul era doar o iluzie optică", concluzionează profesorul Dumitru Luca.

Acest fenomen nu este unic în România, fiind întâlnit și în alte locuri, precum zona Bacium din Iași sau la trecerea dintre Baia Mare și Sighetu Marmației, în Munții Gutâi. Toate aceste locuri oferă turiștilor o experiență interesantă, demonstrând cât de ușor poate fi păcălită percepția umană de către natură.