În câțiva ani, Finlanda va începe să depoziteze combustibilul nuclear uzat în subteranul din Onkalo, unde va rămâne timp de milenii. Finlanda este pe punctul de a deveni prima națiune care va îngropa în subteran, pe termen lung, bare de combustibil nuclear uzat.
"Onkalo" este un cuvânt finlandez care desemnează o peșteră sau o scobitură. Acesta implică ceva mare și adânc: nu știi unde se termină un onkalo sau dacă se termină deloc.
Este un nume potrivit pentru o groapă uriașă făcută în Finlanda în ultimii 20 de ani. Onkalo, care se află la 450 de metri adâncime în roca de bază a insulei Olkiluoto din sud-vestul țării, este primul loc de depozitare permanentă din lume pentru combustibilul nuclear uzat.
Drumul ușor șerpuit spre Olkiluoto este mărginit de pini care se întind până la cer. Natura a revenit la viață aici, după cinci luni de iarnă.
Expansiune nucleara
Olkiluoto găzduiește trei reactoare nucleare, care se află unul lângă altul pe malul mării. Cel de-al treilea a fost lansat abia anul acesta, devenind primul reactor nou care furnizează energie în Europa de Vest în ultimii 15 ani.
Aceste reactoare, împreună cu alte două de la Loviisa, pe coasta de sud, produc 33% din energia electrică a Finlandei.La câteva minute de mers cu mașina de reactoarele de la Olkiluoto, construcția primei instalații de depozitare geologică (GDF) din lume pentru combustibilul nuclear uzat este aproape finalizată.
Construcția Onkalo a costat 1 miliard de euro (860 de milioane de lire sterline/1,07 miliarde de dolari) și se așteaptă să înceapă să funcționeze în aproximativ doi ani. Sosirea sa a fost salutată de mulți, inclusiv de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ca fiind un factor de schimbare a jocului. "Toată lumea știa de ideea unui depozit geologic pentru deșeurile nucleare cu nivel ridicat de radioactivitate, dar Finlanda a făcut-o", a comentat Rafael Mariano Grossi, directorul general al AIEA, cu ocazia unei vizite la sit în 2020.
Alte țări, printre care Marea Britanie, SUA, Suedia, Franța și Canada, analizează deja o soluție similară, spune Gareth Law, profesor de radiochimie la Universitatea din Helsinki, care nu este implicat în proiectul finlandez.
Onkalo a fost conceput pentru a stoca deșeuri nucleare de nivel înalt, care pot rămâne radioactive pentru perioade de timp greu de înțeles pentru oameni. Dar a stârnit deja dezbateri cu privire la posibilitatea ca ceva să meargă prost. Deci, a găsit Finlanda răspunsul la problema deșeurilor nucleare și poate cineva să garanteze că acestea vor rămâne sigure în viitorul îndepărtat?
În prezent, energia nucleară furnizează aproximativ 10% din electricitatea mondială. Având un nivel scăzut de emisii de dioxid de carbon, este considerată de mulți ca fiind un actor important în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Dar a rămas, de asemenea, controversată în multe țări din cauza costurilor ridicate și a duratei lungi de construcție, precum și din cauza preocupărilor legate de siguranța reactoarelor nucleare și a problemei nerezolvate a ceea ce se va face cu deșeurile nucleare.
Cu toate acestea, mai multe țări, printre care SUA și Regatul Unit, construiesc noi reactoare sau le modernizează pe cele existente pentru a crește capacitatea, în timp ce alte țări, precum India, China și Rusia, planifică extinderi uriașe.
Dezbaterile rămân deschise în ceea ce privește siguranța acestor centrale în sine, dar trebuie găsită o soluție și pentru cantitățile uriașe de combustibil uzat și deșeuri radioactive acumulate, care rămân periculoase pentru mediu și sănătatea umană timp de sute de mii de ani.
Aceste deșeuri trebuie să fie ținute departe de oameni și izolate de mediu pentru o perioadă de timp aproape de neînțeles pentru mintea umană. Această problemă a făcut ca gestionarea sigură a deșeurilor radioactive să fie una dintre cele mai mari probleme ale energiei nucleare.
AIEA estimează că, din 2016, există aproximativ 260 000 de tone de combustibil nuclear uzat în depozite intermediare în întreaga lume, majoritatea în locațiile reactoarelor. Aproximativ 70% din combustibilul uzat din lume se află în bazine de depozitare, iar restul în containere din beton și oțel numite "dry casks".
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Puțini sunt cei care cred că această situație poate fi menținută la nesfârșit.
"Am beneficiat cu toții de energia nucleară timp de peste 60 de ani", spune Lewis Blackburn, profesor de materiale nucleare la Universitatea Sheffield din Marea Britanie. "Este responsabilitatea generației noastre de oameni de știință și ingineri să își asume provocarea de a elimina deșeurile, în loc să lase acest lucru pe seama generațiilor viitoare."
El spune că Onkalo beneficiază de sprijin public și a fost creat printr-un proces democratic. "Este excepțional și o piatră de hotar uriașă. Finlanda a oferit lumii un exemplu despre ceea ce se poate realiza printr-o cooperare de succes și o comunicare transparentă cu publicul."
Oamenii de știință se luptă de zeci de ani cu modul de eliminare a deșeurilor nucleare de înaltă activitate. Combustibilul uzat este unul dintre cele mai dificil de gestionat, deoarece este foarte periculos. Acesta produce un nivel de radiații care ar putea oferi o doză letală unei persoane aflate în apropiere, spune Blackburn.
Potrivit lui Law, consensul științific este că depozitarea geologică timp de sute de mii de ani în depozite special concepute, cum ar fi Onkalo, cu o formațiune stâncoasă stabilă, este "cea mai fezabilă abordare" pentru combustibilul nuclear uzat. "Avem soluții inginerești pentru a săpa și a face tuneluri, pentru a depozita deșeurile și pentru a construi barierele cu care le înconjurăm".
Citește și: Un nou echipaj a fost lansat pe ISS
Citește și: Actualizarea vaccinurilor Covid-19 vine la jumătatea lunii septembrie!
Citește și: Oamenii de știință au găsit ultimele rămășițe ale genomului uman!