Locul spectaculos din România în care s-au descoperit rămășițe umane din Neolitic. Doar o singură dată pe an poate fi vizitat

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 26 apr 2023, 06:40

Loc spectaculos România- Peștera Topolnița

Sursa: Photo Collage

Știai că în România există un loc spectaculos care poate fi vizitat doar o singură dată pe an? Aici au fost descoperite rămășițe umane din Neolitic.

În România există un loc spectaculos în care au fost descoperite rămășițe umane care datează din perioada Neolotică. Este considerat a fi un miracol geologic și poate fi vizitat doar o singură dată pe an.  

Citeste si: Locuri de vis din România unde îți poți petrece vacanța de vară. Peisajele naturale, rupte din rai, îți taie răsuflarea

Peștera Topolnița – loc spectaculos din România 

Loc spectaculos România- Peștera Topolnița
[Sursa: Instagram Romtur.ro]

Peștera Topolnița și-a câștigat atributul de loc spectaculos din România, loc în care au fost descoperite rămășițe umane datând din perioada Neolitică.

Situată în județul Mehedinți, cu o lungime de 10 330 de metri, peștera Topolnița este a doua ca lungime din România și a 17-a din Europa.

Galeriile sale însumează 12 000 m dispuse pe 5 etaje, dintre care Galeria Racoviță este cea mai impresionantă formațiune speologica din Carpați.

În galerii, cu săli uriașe și cascade de apa, se întâlnesc forme bizare de relief, de unde si denumirile: Marea Lumânare, Pădurea cu Lumânări, Marele Dom Stalagmitic, Lacul de Cleștar. La ușa de la ieșire a peșterii cresc exemplarele de Lalea pestriță, considerată a fi monument al naturii.

Galeriile peșterii Topolnița sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersecția cărora se afla săli uriașe, unde se găsesc numeroase lacuri si formațiuni carstice spectaculoase.

Pe lângă faptul că este considerată un loc spectaculos din România, peștera Topolnița este o peșteră gigant, cu o rețea de galerii de fosile, subfosile si active. 

Citeste si: Locul de poveste din România despre care legenda spune că-i ascunde pe Solomonari, cele mai vechi ființe care stăpânesc norii

Din punct de vedere carstic, în acest loc spectaculos din România sunt conservate formațiuni fosiliere unice in lume. Peștera Topolnița  o peșteră cu temperaturi între 8,2 si 10,8 grade Celsius, numai bună pentru a te ascunde de zilele caniculare de vară. 

Peștera Topolnița este valoroasa și datorita speleotermelor imense, cavernamentului gigantic, cursului subteran de apa, dar și datorită faunei subterane si coloniei de lilieci care trăiește într-unul dintre cele mai spectaculoase locuri din țara noastră. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Aceasta peșteră adăpostește numeroase lacuri, formațiuni impresionante de stalactite si stalagmite, însoțite de o mare diversitate de forme și culori din calcit, abisuri nebănuite, labirinturi, torenți, sectoare subacvatice si cascade și poate fi vizitată doar o singură dată pe an. 

Peștera poate fi vizitată o dată pe an 

Loc spectaculos România- Peștera Topolnița
[Sursa: Instagram România Sălbatică]

Citeste si: Lacul din România, unic în toată Europa! Ce au descoperit cercetătorii în singura apă care-și schimbă culoarea în funcție de anotimp

Peștera Topolnița, locul spectaculos din România în care s-au descoperit rămășițe umane din Neolitic, poate fi vizitată doar o singură dată pe an. 

Peștera Topolnița este deschisă câteva ore pe an, în timpul sărbătorii care îi poartă numele.

Sărbătoarea Peșterii Topolnița, locul spectaculos din România în care s-au descoperit rămășițe umane din Neolitic, are loc anual la data de 22 august și se desfășoară în comuna Cireșu din județul Mehedinți.  

În restul anului poate fi vizitată doar cu Aprobarea Academiei Romane. Din acest motiv, la fiecare dintre intrări au fost fixate grilaje de fier, care stau tot timpul încuiate. 

Citeste si: Cel mai bântuit loc din România. Pereții castelului păstrează urmele adânci ale durerii celor care și-au dat acolo ultima suflare

Sursa: pe-hartă.ro