Pandemia de coronavirus a lovit din plin mai multe industrii si in Romania, iar potrivit datelor Ministerului Muncii, peste un milion de angajati risca sa intre in somaj.
Pana in prezent 200.000 de contracte de munca au fost suspendate, iar in perioada imediat urmatoare numarul ar putea ajunge la 400.000, potrivit Ministrului Muncii, Violeta Alexandru.
Cele mai afectate in prezent sunt turismul, transporturile, industria evenimentelor si domeniul ospitalitatii si restaurantelor.
Cu toate acestea, numarul de angajari a crescut in alte industrii, iar cererea este foarte mare.
Citeste si: Inghetarea anului scolar: anuntul facut de Ministerul Educatiei
Citeste si: Coronavirus: la ce temperaturi se incetineste raspandirea virusului
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Locuri de munca disponibile in timpul crizei de coronavirus
Potrivit digi24.ro, in momentul de fata cele mai multe angajari se fac in sistemul medical. Se cauta medici, asistenti medicali si personal administrativ in domeniul medical.
Foarte cautate in acest moment sunt si persoanele care vor sa se angajeze ca inspectori de trafic rutier sau consilieri juridici. In viitorul apropiat se vor face angajari masive si in domeniul asistentei sociale, dar si in domeniile conexe structurilor statului care se lupta cu reducerea efectelor pandemiei.
Pe termen mediu, vor creste si angajarile pe pozitii de entry level si in comunicatii online, transporturi, industria textila si companii din energie regenerabile.
Locuri de munca in timpul crizei de coronavirus: ce este somajul tehnic si cati bani se dau in somaj tehnic
Potrivit codului muncii, somajul tehnic apare in momentul in care o companie isi suspenda activitatea din motive economice, tehnologice sau structurale. In acel moment contractele de munca ale angajatilor sunt suspendate, acestia sunt trimisi in somaj tehnic, iar compania are obligatia de a le plati o indemnizatie lunara.
Contrar parerii populare, relatiile de munca intre angajati si angajatori nu inceteaza pe durata somajului tehnic. Salariatii sunt inca la dispozitia angajatorului, iar in momentul in care activitatea companiei se reia acestia se vor intoarce la munca si vor primi 100% din salariu.
Conform Codului Muncii, angajatii trimisi in somaj tehnic trebuie sa primeasca o indemnizatie lunara de cel putin 75% din salariul de baza. Acesta este pragul minim, companiile pot acorda un procent mai mare, in functie de posibilitati.