Londra suferă de o "recesiune" a birourilor. Meta tocmai a plătit 181 de milioane de dolari pentru a renunța la chirie

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 sep 2023, 18:05

Piața de birouri din Londra a intrat într-o "recesiune a chiriilor", ponderea spațiilor goale atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii!

Sursa: PixaBay

Piața de birouri din Londra a intrat într-o "recesiune a chiriilor", ponderea spațiilor goale atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii!

Piața de birouri din Londra a intrat într-o "recesiune a chiriilor", ponderea spațiilor goale atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, a declarat miercuri, într-o notă, banca de investiții Jefferies.
Firma cu sediul la New York a precizat că spațiile vacante din City of London, districtul financiar istoric al capitalei britanice, reprezintă 10% din totalul spațiilor de birouri din zonă, în timp ce în West End, în centrul Londrei, această cifră se ridică la 7%.

Ambele cote sunt cele mai ridicate din ultimii 30 de ani.
Iar în Canary Wharf, un district financiar mai nou, unitățile vacante depășesc acum 20%.

Multe birouri goale

Ultima dată când birourile din Londra au fost atât de goale a fost în 1993, a declarat Michael Prew, analist imobiliar la Jefferies, când economia britanică era în recesiune și piața imobiliară se prăbușise.


Acum, tranșe vaste din cartierele de afaceri ale capitalei, cândva înfloritoare, se prăfuiesc din cauza persistenței muncii la distanță la mai bine de trei ani de la pandemie. Jefferies estimează că utilizarea birourilor din oraș a scăzut cu 20% de la sfârșitul anului 2019, deoarece munca la distanță și cea hibridă au înflorit.
Potrivit băncii de investiții, spațiile libere de birouri au ajuns acum la un "punct de inflexiune" dincolo de care chiriile încep de obicei să scadă, ceea ce a determinat-o să retrogradeze luni acțiunile a patru dezvoltatori imobiliari cu capitalizare mare, inclusiv British Land și Derwent London.

"Retailul a fost prima victimă a tehnologiei și credem că birourile sunt următoarele", au scris analiștii de la Jefferies. "Gradul de utilizare s-a redus, iar proprietarii pierd puterea de stabilire a prețurilor pe măsură ce chiriașii se debarasează de surplusul de spațiu".
O companie din domeniul tehnologiei care renunță la spații este Meta (META), care deține Facebook.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Plecarea

Luni, British Land a declarat că Meta a fost de acord să plătească 149 de milioane de lire sterline (181 de milioane de dolari) pentru a rupe contractul de închiriere pentru un birou de 310.000 de metri pătrați în apropiere de Regent's Park din Londra. Firma de tehnologie va continua să închirieze o altă clădire din apropiere, a precizat dezvoltatorul într-un comunicat de presă.
Se așteaptă ca această mișcare să reducă profitul pe acțiune al British Land cu aproximativ 0,6 pence (0,73 cenți) pentru cele șase luni până în martie anul viitor, a precizat compania.


Reducerea de personal de la Meta vine la trei luni după ce HSBC (HSBC) a anunțat că intenționează să se mute de la sediul său global din Canary Wharf și să ocupe o clădire mult mai mică, mai aproape de centrul Londrei.
Canary Wharf, în fostele docuri din estul Londrei, se confruntă cu o presiune deosebită asupra chiriilor. Se pare că tot mai mulți bancheri părăsesc zona, în condițiile în care UBS (UBS) începe să relocheze personalul care lucrează pentru Credit Suisse la biroul său principal din Londra, în City.
Credit Suisse, care a fost cumpărat de UBS în cadrul unei preluări de salvare în acest an, a fost unul dintre chiriașii inițiali ai Canary Wharf.
Clifford Chance urmează, de asemenea, să părăsească imobilul până în 2028 pentru a se întoarce într-o locație mai mică, tot în City.
Autoritățile de reglementare au urmărit îndeaproape piața imobiliară comercială pentru orice semn că spirala ratelor de neocupare și scăderea chiriilor ar putea deveni sursa următoarei crize financiare. Băncile care au acordat împrumuturi dezvoltatorilor ar putea fi afectate puternic de scăderea valorii proprietăților, au avertizat investitorii și autoritățile de reglementare în ultimele luni.
"Lichiditatea pieței de investiții se retrage pe fondul incertitudinii legate de chirii și comprimă profiturile dezvoltatorilor", au scris analiștii de la Jefferies.
Scăderea chiriilor de birouri contrastează puternic cu piața londoneză a chiriilor rezidențiale, unde cererea este mare și oferta este cronic scăzută.
În august, creșterea medie anuală a costului unei proprietăți de închiriat a depășit 17%, un avans pe care l-a înregistrat și în aprilie. Acestea au fost cele mai mari salturi de când agenția imobiliară Hamptons a început să colecteze aceste date în 2014.

Citește și: Guvernul SUA dă în judecată Amazon într-un caz de monopol istoric!

Citește și: Oana Roman a recunoscut! Ce intervenții estetice are vedeta?

Citește și: Defne suferă foarte mult din cauza traumei cu care se confruntă Omer. Vezi online live episodul 44 al serialului “Melek”, începând cu ora 20:00