În timp ce Guvernul Ciucă promite soluții pentru plafonarea facturilor, din luna aprilie se anunță o nouă explozie a prețurilor. Furnizorii vin cu oferte de preț de cinci ori mai mari, iar Guvernul nici măcar nu a venit cu o lege care să soluționeze problema majoră cu care milioane de români se confruntă de la începutul anului 2022.
Lovitură cruntă pentru români! Facturi la energie de cinci ori mai mari de la 1 aprilie 2022
Prețurile la energie și gaze vor exploda de la 1 aprilie, anunță furnizorii. După consultări cu sindicatele și patronatele, Guvernul a anunțat doar că vor continua discuțiile pentru a găsi soluții pentru rezolvarea acestei probleme, însă pentru perioada de după 1 aprilie. Se pare că liderii coaliției nu par să ajung la un consens prea curând.
Consumatorii au început să primească oferte exorbitante la gaze. Un client din Brașov a primit, începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, mai exact, de cinci ori mai mare față de acum un an.
Scumpirile sunt usturătoare, arată o analiză a Asociației pentru Energie Inteligentă, care relevă clar cum au evoluat prețurile medii la gaze pentru consumatori.
Ce se întâmplă cu facturile la energie de la 1 aprilie 2022
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină până la sfârșitul lunii cu pachetul de măsuri pentru facturile la energie, iar PSD își arată deja nemulțumirea în această privință.
„BNR a schimbat discuția de la inflație la un soc permanent, de aceea au crescut dobânzile. Dacă nu se iau măsuri acum, de a stimula economia, există un risc. Eu vorbesc de măsuri în economie în general, de măsuri pentru a salva toți angajații. La Energie așteptăm soluții de la oamenii de acolo, de la minister, de la ANRE, de la toți care sunt implicați. Dar în general este nevoie de măsuri pentru a susține sectorul public, de a păstra puterea de cumpărare a românilor. Noi vom susține orice măsură pentru a crește veniturile românilor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Am compensat facturile pe noiembrie și decembrie fără să afectăm deficitul bugetar. Vom vedea ce creștere economică vom avea, dar, în contextul în care dobânzile cresc, avem și riscul acestui conflict, e bine să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a precizat Florin Cîţu.