Starea de urgență se aplică în mai multe regiuni din sud-estul și sudul țării. Astfel, românii care vor să călătorească în această țară trebuie să aibă în vedere noile restricții.
Lovitură cruntă pentru românii care vor să călătorească în această țara. S-a instituit sarea de urgență.
Letonia a instituit marți starea de urgență după ce sute de migranți s-au adunat de-a lungul frontierei țării cu Belarus, în ceea ce se crede că este o acțiune deliberată a Minskului, după cum relatează DPA.
Starea de urgență se aplică în mai multe regiuni din sud-estul și sudul țării, aproape de granița cu Belarus. Aceasta va rămâne în vigoare până pe 10 noiembrie, anunță guvernul de la Riga.
Noile restricții le permite polițiștilor de frontieră să trimită înapoi migranții care au intrat ilegal în țară din Belarusul vecin, aplicând chiar și forța dacă este nevoie, potrivit agenției de presă BNS.
Chiar președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a amenințat că va trimite migranți din țările devastate de război precum Siria, Afganistan și Irak, ca represalii pentru sancțiunile impuse de UE pentru încălcarea drepturilor omului în Belarus, în urma rezultatelor disputate ale alegerilor prezidențiale de anul trecut.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Trecerile ilegală de frontieră în Lituania au crescut
Trecerile ilegale de frontieră în Lituania, parte a blocului comunitar, au crescut semnificativ, iar guvernul lituanian a declarat sarea de urgență pentru a i se perimite să răspundă mai repede.
Până în prezent, 283 de persoane au fost arestate pentru trecerea ilegală a frontierei în Letonia numai în ultimele patru zile. În ultimele luni au fost arestate 340 de persoane în total. De asemenea, Uniunea Europeană are în vedere impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva lui Lukașenko pentru instrumentalizarea migranților în scopuri politice.
Protestele de vara trecută care au avut loc în Belarus au fost declanșate de alegerile prezidențiale din 9 august 2020, care au fost pe larg considerate trucate.
La acel moment, Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi, potrivit comisiei electorale a țării și a fost învestit pentru al șasele mandat prezidențial succesiv.
Citeste si: Alertă la granițele României! Trupele ucrainene se pregătesc pentru atac