LOVITURA DE STAT in Crimeea. Oponenti ai noii puteri de la Kiev au ocupat cladirile oficiale

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 12 oct 2020, 06:05

Cladirile parlamentului si executivului din Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea din Ucraina, se afla sub controlul fortelor de autoaparare a populatiei vorbitoare de limba rusa din regiune, transmite agentia de presa Ria Novosti.

Dupa cum au informat anterior agentiile internationale de presa, aproximativ 30 de persoane inarmate, in uniforme fara insemne distinctive, au ocupat in cursul noptii de miercuri spre joi cladirile Radei locale (parlamentul) si ale guvernului din Crimeea, informeaza Agerpres.

" Am venit la serviciu, dar nu putem ajunge in interiorul parlamentului: cladirea este izolata de politie. Ni s-a spus ca a fost ocupata in cursul noptii si ca astazi avem zi libera.

La sediul guvernului este aceeasi situatie", a declarat telefonic pentru Ria Novosti un reprezentant al serviciului de presa al legislativului din Crimeea.

Atat pe cladirea parlamentului din Crimeea, cat si pe cea a executivului au fost arborate drapelele Rusiei. Alaturi continua sa fluture steagul republicii autonome Crimeea. Politistii au blocat cartierul in care se afla cladirea guvernului din Simferopol si nimeni nu poate sa se apropie decat la cel mult 150 de metri de cladire.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Simpatizantii pro-rusi au inceput marti, 25 februarie, o actiune de protest pe termen nelimitat in fata cladirii parlamentului din Simferopol, cerand deputatilor sa nu recunoasca noua putere de la Kiev, instalata in urma protestelor de strada, soldata cu numerosi morti si raniti.

In confruntarile ce au avut loc miercuri in Crimeea intre manifestantii pro-rusi si etnicii tatari ce sustin puterea centrala de la Kiev si se opun secesiunii, cel putin 3 persoane si-au pierdut viata — in principal din

cauza unei busculade—, iar aproximativ 30 au fost ranite.