Din pricina scumpirii treptate a energiei electrice, o nouă companie, Alro Slatina, se pregătește să își închidă porțile înainte de sărbătorile de iarnă.
Închiderea Alro Slatina înseamnă disponibilizarea imediată a 2.000 de angajați și va urma disponibilizarea a alți 20.000 în perioada următoare.
„Închiderea Alro periclitează investiții de 500.000.000 europlanificate pentru următorii cinci ani, inclusiv cele pentru producția de energie electrică, incluzând și energia fotovoltaică”, a declarat Cristel Ioţu, președinte Cartel ALFA, Filiala Olt, citat de capital.ro.
Alro Slatina cumpără în prezent energie electrică la un preț de opt ori mai mare decât cumpăra înainte de liberalizarea prețului. Compania a anunțat recent că nu își mai poate continua activitatea, așa că a demarat procesul de închidere.
Citeste si: Cum arată bugetul pentru anul 2022 și ce ministere primesc cei mai mulți bani
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Lovitură dură înainte de sărbători pentru numeroși români! Peste 20.000 de oameni își pierd locul de muncă!
Miercuri, 22 decembrie, a fost oprită funcționarea primelor 40 de cuve de electroliză din cele 700 existente. Procesul va continua până când uzina de aluminiu va avea 60% din cuvele de electroliză închise. Acestea nu vor putea fi redeschise din pricina costurilor mari necesare.
„Uzina de aluminiu nu poate funcționa în condițiile achiziționării de pe piață a energiei la acest preț. Doar până la finele anului situația conduce la o pierdere importantă. În aceste condiții, conducerea societății a decis reducerea treptată a activității. Astăzi au fost oprite primele 40 de cuve de electroliză care nu vor mai putea fi repornite datorită costurilor imense”, a declarat Marian Voicu Ioniţă, președintele executiv al Sindicatului "Aluministul" ALRO Slatina.
Angajații Alro Slatina fac apel la statul român, în acest moment fiind în pericol iminent de a-și pierde locul de muncă la începutul anului viitor.
„Avem copii, avem familie. Lucrez în Alro de 34 de ani. Ne este teamă la toţi, gândindu-te că mai ai câţiva ani până la pensie”, a declarat un angajat, potrivit capital.ro.
„Închiderea capacităților ALRO înseamnă disponibilizarea directă a peste 2000 de salariați și a altor aproape 20.000 de salariați din firmele cu care fosta uzină de aluminiu colaborează. Alro a mai trecut prin momente dificile dar niciodată la fel de grave.