Regiunea Lugansk este una dintre regiunile pe care Vladimir Putin le vrea cu orice preț, doar că ultimele mișcări ale armatei din Ucraina i-au dat acestuia planurile peste cap.
Regiunea Lugansk nu mai este controlată, în totalitate, de ruși
Conform The Guardian, Serhiy Haidi, guvernatorul regiunii Lugansk, a spus că armata ucraineană deține controlul complet asupra Bilohorivka, „o suburbie a orașului Liceansk” pe care, „în curând”, armata o va elibera complet de „acești nemernici de acolo.
În utlimele aproximativ trei luni, armata lui Vladimir Putin a ocupat, în totalitate, provincia Lugansk și, în luna iulie, după mai multe încercări eșuate, armata ucraineană s-a retras din Lisiceansk și din Severodonețk.
De aproximativ două săptămâni, armata ucraineană a eliberat mai mult de 300 de așezări din Harkov, iar rușii au fost obligați să părăsească teritoriile ocupate, deoarece nu au mai putut câștiga.
Citeste si: A murit Valeri Poliakov, cosmonautul care a avut cea mai lungă ședere în spațiu
Mai mult decât atât, în luna martie, la doar câteva zile de la începerea războiului, armata rusă a încercat că curerească orașul Kiev, dar a eșuat, motiv pentru care Vladimir Putin a declarat că „operațiunea militară specială” se concentrează asupra regiunilor Lugansk și Donețk.
Lugansk, Donețk și Herson vor organiza un referendum, pentru aderarea la Rusia
Între 23 și 27 septembrie, oficialii pro-ruși din Lugansk, Donețk și Herson au anunțat că vor organiza un referendum, pentru a putea face parte din Rusia.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Referendumul va avea loc după ce Camera Publică va aproba, în unanimitate, o lege în ceea ce privește organizarea acestuia.
Conform atalayar.com, prin intermediul unei note, „participanții Camerei publice a cetățenilor din regiunea Zaporojie se adresează șefului administrației regionale provizorii (instalate de Rusia), Evgheni Balitski, cu solicitarea de a organiza imediat un referendum pe tema unirii regiunii noastre la Federația Rusă".
Aceasta nu este prima dată când Herson își exprimă dorința de a se alătura Rusiei și susține că inițiativa va fi aprobată de către cetățenii din regiune, dar și că acest lucru va contribui la „securitatea teritoriului”.
La începutul acestei luni, Herson a spus că suspendă temporar referendumul pentru aderare din cauza îngrijorărilor legate de securitate, deoarece, în acele momente, contraofensiva Ucrainei era extrem de puternica.
Ucraina consideră ilegală organizarea acestor referendumuri și, cel mai probabil, nu va rămâne nepăsătoare, dacă anexarea va avea loc.