Lovitură dură pentru România înainte de Jocurile Olimpice: O sportivă româncă a fost suspendată pentru dopaj

Autor: Andrei Costanda

România își pierde un sportiv din echipă chiar înainte de Jocurile Olimpice

Sursa: Instagram / Florentina Iușco

Suspendarea pentru dopaj a atletei Florentina Iuşco a redus echipa României pentru Jocurile Olimpice de la Paris la 106 sportivi.

Atleta româncă Florentina Iuşco nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat joi un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Iuşco, care urma să concureze la săritura în lungime şi triplusalt, a fost testată pozitiv pentru furosemid, un diuretic aflat pe lista substanțelor interzise a AMA/WADA, în urma unui control antidoping efectuat în afara competiţiei în aprilie anul trecut.

Florentina Iușco, suspendare de 2 ani pentru dopaj

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) inițial a sancţionat-o doar cu o mustrare și fără perioadă de ineligibilitate, invocând lipsa vinovăţiei sau neglijenţei din partea atletei. Totuși, după ce AMA/WADA a contestat această decizie, TAS a hotărât că Iuşco nu a reușit să demonstreze standardele necesare pentru a fi considerată „nevinovată sau neglijenţă semnificativă”. Astfel, i-a fost impusă o suspendare de doi ani, începând cu 1 februarie 2024.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a comentat această situație, subliniind că regulile sunt aceleași pentru toți sportivii, indiferent de nume.

„Absolut, aduce o umbră de tristeţe asupra evenimentului de azi (deschiderea Casei României la Paris), dar nu ne putem abate de la regulament. Regulamentul este acelaşi pentru toată lumea, indiferent de nume. Cine încalcă regulile nu se suie în avionul pentru Jocurile Olimpice de la Paris”, a afirmat Covaliu.

Citește și: Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

 

Ce este furosemidul, substanța depistată la testul antidoping

Mihai Covaliu a subliniat că COSR a fost informat oficial despre suspendarea primită de Iuşco și că toți sportivii au fost testați pentru a se asigura că sunt în conformitate cu regulile antidoping.

„Am fost înştiinţaţi şi noi la COSR de acest caz în mod oficial.

Aşa cum am spus tot timpul, toţi sportivii au fost testaţi şi în cazul oricui există o urmă de suspiciune, măcar că va primi vreun verdict de tentativă de doping sau orice alta greşeală care este sancţionată de regulament, nu se va urca în avion pentru a merge la Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta este regulamentul pentru toată lumea şi nu se abate nimeni de la el, pentru că trebuie respectat conform literei legii”, a precizat Mihai Covaliu.

Furosemidul, substanţa cu care Florentina Iuşco a fost depistată pozitiv, este un medicament diuretic utilizat pentru a creşte eliminarea de urină. Este folosit în tratamentul edemelor asociate cu insuficienţa cardiacă, ciroza hepatică sau afecţiunile renale. Substanţa poate fi administrată pe cale orală, intravenoasă sau intramusculară.

Această decizie de suspendare și retragerea Florentinei Iuşco de la Jocurile Olimpice de la Paris aduce o pierdere semnificativă pentru echipa României, reducând numărul sportivilor participanţi la 106. Rămâne de văzut cum va afecta această suspendare performanța generală a delegației române la viitoarele competiții internaționale.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.