Lovitura pentru crescătorii de animale. Autoritățile interzic creșterea porcilor pentru acești români

Author: Ana Dinu
Actualizat: 14 iul 2021, 11:32
Lovitura grea pentru crescatorii de porcine
Sursa: PixaBay

Veștile nu sunt prea bune pentru români, autoritățile iau măsuri dure pentru a stopa răspândirea pestei poricine africane. Astfel, ANSVSA vrea să interzică creșterea porcilor în anumite condiții.

Cei de la ANSVSA sunt pregătiți să ia măsuri dure, astfel vor să interzică creșterea porcilor în exploatații în aer liber. Autoritățile sunt de părere că riscul de infectare cu pestea procină africană este foarte ridicat din cauza contactului cu mediul silvatic.

Lovitura de grație pentru românii care cresc porcine

 Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor este de părere că trebuie interzisă această formă de creștere a poricilor în perioada când pe teritoriul României evoluează focare de pestă porcină africană.

De asemenea, s-a pus bazele unui proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de ANSVSA.

”Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evoluţia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă şi dezechilibrarea balanţei comerciale datorită blocării comerţului cu porci şi produse din carne pe piaţa europeană sau la export.”,

potrivit unui comunicat ANSVSA.

Citeste si: Alerta! Gripa porcina a ucis un barbat din Hunedoara. Care sunt simtomele gripei AH1N1

Ce prevede proiectul inițiat de ANSVSA

Ultimul poriect inițitat de ANSVSA este o Ordonață de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind creșterea porcinelor și urmărește prevenirea și controlul răspândirii prestei procine africane în România, precum și modificarea unor acte normative.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

”Focarele de PPA pot fi controlate numai dacă sunt stabilite şi aplicate măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie, iar atunci când acestea nu se respectă trebuie luate măsuri de sancţionare drastice.

Aceasta, în condiţiile în care 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuţi pe teritoriul României se află în exploataţii non-profesionale.”,

potrivit ANSVSA.

Totodată, creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovenit a avea un grad mare de risc de infectare din cauza contactului cum mediul slivatic, drept pentru care este necesară interzicerea aceste forme de creștere a poricinelor.

De asemenea, aplicarea prevederilor formei finale a actului normativ, după adoptarea, va fi urmat de o campanie de informare și de consiliere în rândul crescătorilor de porcine, în vederea aplicării corec a noilor măsuri prevăzute de lege.

”Respectarea cerinţelor minime de biosecuritate îi va feri pe crescători de pătrunderea virusului în gospodărie, de îmbolnăvirea şi de pierderea animalelor.”, precizeaza ANSVSA.

Citeste si: Anuntul a venit de la Guvern! Romanii nu vor mai putea sa creasca porci in propria gospodarie!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.