Lovitură pentru pensionari! Un milion de români riscă să nu mai beneficieze de pensie

Author: Diana Ghita
Actualizat: 17 aug 2023, 18:57

Românii ar putea pierde pensia definitiv

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

În România urmează să fie adoptată o nouă lege în legătură cu pensiile. Prevederile respectivei legi ar putea să afecteze peste un milion de pensionari.

Noua lege a pensiilor se află, momentan, în stadiul de proiect.

Citește și: Vestea zilei pentru pensionari! Nicolae Ciucă a anunțat că Legea Pensiilor va fi modificată. Toți românii vor fi afectați de schimbări

Românii cu pensii mici vor putea alege un altfel de venit

Mai bine de un milion de români riscă să nu mai primească pensie. Prin noua lege a pensiilor urmează să fie oferită opțiunea indemnizației sociale pentru persoanele care nu au stagiul  de cotizare complet.

Alegerea uneia dintre cele două variante va depinde de fiecare vârstnic în parte. Însă, trebuie știut faptul că indemnizația socială poate atinge o valoare mai mare decât pensia primită în prezent, mai ales în cazul celor careu și-au adus contribuția la asigurările sociale sub 15 ani.

Conform Ministerului Muncii, pensionarii, aflați deja în plată, care au un stagiu de cotizare sub 15 ani pot să aleagă între pensie și indemnizația socială minimă.

Aceștia pot opta pentru una dintre variante în termen de trei luni de la aplicarea legii. Pentru a opta pentru încasarea indemnizației sociale minime, trebuie depusă o cerere, care se va trimite prin poștă, folosind un formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Recalcularea pensiilor din România a condus către această schimbare legislativă. Dacă

suma obținută în urma recalculării va fi mai mică față de indemnizația socială minimă, românii pot opta pentru această alternativă în maximum trei luni de la aplicarea noii legi.

Citește și: Decizie importantă pentru pensionari! Voucherele pentru energie vor fi virate în septembrie

Care este vârsta standard de pensionare în România

Mulți pensionari încasează o sumă mică de bani după vârsta pensionării.

Acest lucru poate genera dificultăți financiare și poate duce la o viață plină de lipsuri. Mai multe aspecte pot conduce la aceste lucruri, precum: vârsta pensionării, perioada efectivă de cotizare sau întâmplări neprevăzute, cum ar fi o boală, spre exemplu.

Astfel, pentru aceste categorii de pensionari, o alternativă ar putea fi indemnizația socială minimă. Aceasta poate fi o variantă care să-i avantajeze mai mult, mai ales pe cei cu un stagiu de cotizare sub 15 ani.

Această opțiune a fost introdusă, prin lege, pentru a veni în ajutorul bătrânilor care întâmpină greutăți din punct de vedere financiar. De asemenea, noua lege pune la dispoziție o alternativă pentru încasarea unui venit lunar mai bun. 

Este important ca românii să cunoască faptul că vârsta minimă de pensionare este de 63 de ani, la femei, şi de 65 de ani, în cazul bărbaților. De asemenea, stagiul de cotizare este de minimum 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

Citește și: Românii se pot pensiona mai devreme! Prin ce metode pot ieși cetățenii mai rapid la penise

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.