Guvernul japonez şi-a reiterat pretențiile în disputa teritorială cu Rusia cu privire la Insulele Kurile de Sud, transmite dpa.
Japonia cere Rusiei să-i retrocedeze insulele Kurile de Sud
În timp ce Japonia revendică insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, Rusia susține independența asupra întregului lanț de insule.
Autoritățile japoneze s-au abținut să folosească termenul „ocupate” în ultimii ani, preferând să spună că „aceste insule sunt acoperite de suveranitatea japoneză”.
Rusia a ocupat partea de sud a Insulelor Kurile, ceea ce contrazice dreptul internațional, a declarat directorul Departamentului Europa al Ministerului de Externe japonez, Hideki Uyama, în timpul dezbaterilor de luni din parlament, potrivit Observatornews.ro.
„Teritoriile sunt ocupate de Rusia și credem că acest lucru contrazice dreptul internațional”, a spus oficialul.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Marţi, ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a descris cele patru insule drept "parte integrantă" a Japoniei, a relatat cotidianul nipon Sankei Shimbun.
În urma războiului dintre Rusa și Ucraina, guvernul japonez revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, îl evitase timp de 10 ani în speranţa ajungerii la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Arhipelagul, disputat de zeci de ani, se află între Peninsula Kamchatka a Rusiei și insula principală din nordul Japoniei, Hokkaido.
Japonia a cedat insulele Kurile de Sud Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial.
Tokyo revendică insulele Etorofu sau Iturup în rusă; Kunashiri sau Kunashir; Shikotan și grupul Habomai pe linia de despărțire dintre Marea Okhotsk și Oceanul Pacific. Propunerile de a returna inițial două dintre cele patru insule aflate în litigiu ca un fel de soluție provizorie au fost respinse.
Fostul premier japonez Shinzo Abe renunţase la sintagma „parte integrantă” a Japoniei în mandatul său pentru a semnala o poziţie mai flexibilă în disputa cu Rusia în speranţa unui progres major.
Potrivit sursei citate mai sus, revenirea lui Kishida la vechiul limbaj arată că actualul premier abandonează această speranţă. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.