Lovitură pentru Vladimir Putin! SUA impune sancțiuni împotriva unui apropiat al liderului rus

Autor: Lavinia Medrea

Lovitură pentru Vladimir Putin! SUA impune sancțiuni împotriva unui apropiat al liderului rus

Sursa: Twitter

Imperial Yachts, cu sediul la Monaco, și proprietarul său, Evgeniy Kochman, au fost adăugați pe lista extinsă de sancțiuni.

Guvernul SUA a impus sancțiuni unui apropiat al lui Vladimir Putin, precum și unei firme de gestionare a iahturilor și proprietarilor acesteia, descriindu-i ca făcând parte dintr-un sistem care permite președintelui rus și elitei sale să  „mute bani și să folosească în mod anonim bunuri de lux în întreaga lume”, potrivit The Guardian.

SUA impune sancțiuni împotriva unui apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin

Într-o declarație, Departamentul Trezoreriei a precizat că sancționează Imperial Yachts, cu sediul la Monaco, și pe proprietarul acesteia, Evgeniy Kochman, născut la Moscova.

Potrivit departamentului, compania lui Kochman „oferă servicii legate de iahturi elitelor rusești, inclusiv celor din cercul intim al președintelui Putin”. Departamentul a identificat patru iahturi „preferate de Putin”, pe care liderul rus a „făcut numeroase călătorii” încă de anul trecut: Nega, Graceful, Olympia și Shellest.

Citeste si: Rusia a început exerciții militare „intense” cu armament nuclear. Temerile legate de un război nuclear sunt din ce în ce mai mari

Potrivit departamentului, Putin a folosit Nega pentru a călători în nordul Rusiei, iar Shellest pentru a vizita „infamul său Palat al Mării Negre”, un conac de 1 miliard de lire sterline pe care liderul rus a negat că îl deține.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Serviciul rusesc al BBC a relatat anterior că Graceful a părăsit brusc portul german din Hamburg, unde fusese andocat pentru întreținere cu două săptămâni înainte de invazia Ucrainei, ceea ce a dus la speculații potrivit cărora ar fi încercat să evite sancțiunile la sosirea în exclava rusă Kaliningrad.

Casa Albă a declarat că ultimele sancțiuni au fost concepute „pentru a reprima evaziunea și a înăspri sancțiunile noastre, pentru a spori aplicarea și a crește presiunea asupra lui Putin și a celor care îl susțin”.

Citeste si: Rusia acuză SUA că „adaugă combustibil la foc” prin trimiterea de rachete cu rază mai mare de acțiune în Kiev

„Elitele rusești, până la și inclusiv președintele Putin, se bazează pe rețele complexe de sprijin pentru a-și ascunde, muta și menține averea și bunurile de lux”, a declarat Brian Nelson, subsecretar pentru terorism și informații financiare la Departamentul Trezoreriei. „Vom continua să aplicăm sancțiunile noastre și să expunem sistemele corupte prin care președintele Putin și elitele sale se îmbogățesc”.

Departamentul a anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva violoncelistului Serghei Roldugin, un prieten de lungă durată al lui Putin, despre care se crede că este nașul primului copil al liderului rus.

Departamentul de Stat a impus sancțiuni și pentru Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al ministrului rus de externe și unul dintre cei mai vocali susținători ai țării în războiul din Ucraina, și Alexei Mordashov, un magnat rus al oțelului.