Lucian Heiuș, șeful ANAF, susține că peste 70.000 de românii ar putea primi sesizări penale

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 apr 2023, 07:25

Șeful ANAF susține că românii ar putea primi sesizări penale

Sursa: Facebook

Pe 1 iulie, ANAF a început controalele veniturilor românilor, pentru a-i găsi pe cei care, deși în acte nu au o situație economică foarte bună, dețin bunuri a căror valoare este ridicată. Așadar, șeful ANAF a declarat că foarte mulți români ar putea primi sesizări penale.

Lucian Heiuș, șeful ANAF, susține că mai mult de 71.000 de contribuabili s-ar putea trezi cu sesizări penale, fiind găsiți vinovați de nevirarea contribuțiilor cu reținere la sursă și a impozitelor.

De asemenea, șeful ANAF a mai declarat că cele 60 de zile, stabilite ca termen de grație, au fost depășite, motiv pentru care românii care nu și-au plătit impozitele și contribuțiile urmează să fie notificați în acest sens.

Șeful ANAF susține că nerezolvarea situației va duce la aplicarea legii

„Peste 71.000 de contribuabili se află, în prezent, în situaţia de a li se face sesizări penale pentru nevirarea către stat a impozitelor şi contriubuţiilor cu reţinere la sursă, conform OUG 130/2021. Aceştia vor primi de la începutul săptămânii următoare notificări de la ANAF cu prezentarea situaţiei în care se află, cu propunerile de remediere a situaţiei, dar şi cu mesajul că în lipsa unei rezolvări, se va aplica legea la literă, adică vor urma sesizările penale”, a declarat Lucian

Heiuș, relatează r omaniatv.net.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre posibilitatea de a deveni următorul secretar general NATO: "Aș analiza foarte serios propunerea"

De asemenea, potrivit interpretărilor care au venit din partea Ministerului Finanțelor și din partea ANAF, prevederile care au intrat în vigoare pe data de 1 martie și care au subiect reincriminarea ca penală a faptei de reținere și de navigare a anumitor impozite și contribuții se va aplica obligațiilor pentru luna martie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Acestea au devenit scadente la data de 25 aprilie și, luând în calcul perioada de grație de 60 de zile, sesizările ANAF au început să fie inițiate de la 26 iunie.

Klaus Iohannis sfătuiește profesorii care dau meditații să își facă PFA

Klaus Iohannis sfătuiește profesorii care fac meditații să își deschidă PFA, pentru a plăti taxele aferente.

„Cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit. ANAF-ul are treabă cu colectare acestor impozite şi cu verificarea. Acum, dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speţă, dar nu se pot accepta excepţii.

Citeste si: Românii vor plăti taxe mai mari. Ce măsuri fiscale pregătește Guvernul

Cine realizează un venit, trebuie să plătească un impozit corespunzător. Dacă ANAF -ul va verifica categoriile unde de realizată evaziune pe scară un pic largă, atunci colectarea poate să mai devină mai eficientă. Cred că mai există profesori care fac meditaţii şi cred că plătesc impozit”, a spus acesta, conform romaniatv.net.

„În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a

solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008”, se arată în ghidul ANAF.